Szparagi w sosie beszamelowym to jedyna wersja w jakiej je spożywasz, więc nie wiesz jak je połączyć z dietą? Pokażemy ci kilka smacznych, zdrowych i lekkich przepisów na to wykwintne warzywo.
Szparagi przy małej zawartości energii są bogactwem składników odżywczych ważnych dla prawidłowej pracy organizmu. Znajdziemy w nich sporą ilość witaminy K, folianów, witamin z grupy B oraz składników mineralnych jak miedź, selen, chrom, ale także asparginę czy glutation. Pierwszy związek wspomaga pracę nerek, natomiast drugi działanie układu odpornościowego. O wpływie szparagów na organizm pisaliśmy w artykule ‘Szparagi – afrodyzjak na talerzu’.
Istnieje wiele doniesień naukowych na temat korzystnego wpływy szparagów na zdrowie. Począwszy od działania na układ krążenia dzięki zmniejszaniu stężenia homocysteiny, poprzez zmniejszanie ryzyka cukrzycy typu II, na co wpływa obecność w nich związków przeciwzapalnych, na obniżeniu ryzyka nowotworów kończąc. To bogactwo dobroci w niewielkiej ilości kalorii. Jest to więc wymarzony produkt do wprowadzania w czasie odchudzania!
Przepisy
Szparagi pieczone
Składniki:
400 g szparagów
1 czerwona lub żółta papryka
1 łyżka oliwy lub oleju
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Olej wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Szparagi obrać, paprykę umyć i wyjąć gniazdo nasienne.
Szparagi włożyć do woreczka, zalać olejem i wymieszać, tak aby całe zostały pokryte tłuszczem.
Szparagi rozłożyć na papierze do pieczenia i wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 220 st. Celsjusza.
Paprykę pokroić w paseczki. Dołożyć do szparagów i zapiekać razem kolejne 5 minut.
Sałatka ze szparagów i truskawek
Składniki:
2 szklanki pokrojonych i zblanszowanych szparagów
2 szklanki pokrojonych truskawek
1 łyżka oliwy lub oleju
Sok z połowy cytryny
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżeczki miodu
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi i truskawki wymieszać ze sobą w misce.
W osobnym naczyniu wymieszać sok z cytryny z przyprawami, olejem i miodem. Polać sosem sałatkę.
Szparagi z groszkiem cukrowym
Składniki:
400 g szparagów
200 g groszku cukrowego
Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Obrać szparagi i groszek. Szparagi pokroić na mniejsze części.
Warzywa ugotować na parze (10-15 minut).
Doprawić solą, pieprzem, ziołami.
Zapiekane szparagi z serem
Składniki:
400 g szparagów
1 puszka pomidorów krojonych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy lub oleju
50 g sera mozzarella
Sól, tymianek
Przygotowanie:
Szparagi obrać i ugotować na parzę do momentu, aż będą miękkie, ale sprężyste (około 5 minut).
Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać pomidory i dusić około 15 minut.
Szparagi wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Zalać powstałym sosem.
Na wierzchu ułożyć cienko pokrojone plasterki mozzarelli.
Zapiekać w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 20-30 minut.
Komentarze
aska1277
7 czerwca 2015, 15:09
szparagi pychotka :)
Mariollaaa
30 maja 2015, 13:10
Uwielbiam szparagi!!! Tak się cieszę, że znowu są :)
katnapik1987
29 maja 2015, 07:40
jutro wybieram nie na ryneczek po szparagi, uwielbiam też zupę krem ze szparagów :)
Magdzior1985
28 maja 2015, 21:10
Szparagi są super i zupa z białych mniaaaam
anna987
28 maja 2015, 12:12
O, jak super! Brakowało mi pomysłów na szparagi. Dziękuję!
Wiedzmowata
28 maja 2015, 07:30
Nie smakują mi szparagi.
angelisia69
28 maja 2015, 04:22
wczoraj jadlam z hummusem ;-) pyszotki,szkoda ze krotko trwa sezon na nie