Wartość odżywcza

Szparagi przy małej zawartości energii są bogactwem składników odżywczych ważnych dla prawidłowej pracy organizmu. Znajdziemy w nich sporą ilość witaminy K, folianów, witamin z grupy B oraz składników mineralnych jak miedź, selen, chrom, ale także asparginę czy glutation. Pierwszy związek wspomaga pracę nerek, natomiast drugi działanie układu odpornościowego. O wpływie szparagów na organizm pisaliśmy w artykule ‘Szparagi – afrodyzjak na talerzu’.

Istnieje wiele doniesień naukowych na temat korzystnego wpływy szparagów na zdrowie. Począwszy od działania na układ krążenia dzięki zmniejszaniu stężenia homocysteiny, poprzez zmniejszanie ryzyka cukrzycy typu II, na co wpływa obecność w nich związków przeciwzapalnych, na obniżeniu ryzyka nowotworów kończąc. To bogactwo dobroci w niewielkiej ilości kalorii. Jest to więc wymarzony produkt do wprowadzania w czasie odchudzania!

Przepisy

Szparagi pieczone
Szparagi pieczone

Składniki:

400 g szparagów

1 czerwona lub żółta papryka

1 łyżka oliwy lub oleju

1 ząbek czosnku

Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Olej wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Szparagi obrać, paprykę umyć i wyjąć gniazdo nasienne.
  3. Szparagi włożyć do woreczka, zalać olejem i wymieszać, tak aby całe zostały pokryte tłuszczem.
  4. Szparagi rozłożyć na papierze do pieczenia i wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 220 st. Celsjusza.
  5. Paprykę pokroić w paseczki. Dołożyć do szparagów i zapiekać razem kolejne 5 minut.

Sałatka ze szparagów i truskawek
Sałatka ze szparagów i truskawek

Składniki:

2 szklanki pokrojonych i zblanszowanych szparagów

2 szklanki pokrojonych truskawek

1 łyżka oliwy lub oleju

Sok z połowy cytryny

1 łyżeczka octu balsamicznego

2 łyżeczki miodu

Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Szparagi i truskawki wymieszać ze sobą w misce.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać sok z cytryny z przyprawami, olejem i miodem. Polać sosem sałatkę.
Szparagi z groszkiem cukrowym
Szparagi z groszkiem cukrowym

Składniki:

400 g szparagów

200 g groszku cukrowego

Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Obrać szparagi i groszek. Szparagi pokroić na mniejsze części.
  2. Warzywa ugotować na parze (10-15 minut).
  3. Doprawić solą, pieprzem, ziołami.
Zapiekane szparagi z serem
Zapiekane szparagi z serem

Składniki:

400 g szparagów

1 puszka pomidorów krojonych

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy lub oleju

50 g sera mozzarella

Sól, tymianek

Przygotowanie:

  1. Szparagi obrać i ugotować na parzę do momentu, aż będą miękkie, ale sprężyste (około 5 minut).
  2. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać pomidory i dusić około 15 minut.
  3. Szparagi wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Zalać powstałym sosem.
  4. Na wierzchu ułożyć cienko pokrojone plasterki mozzarelli.
  5. Zapiekać w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 20-30 minut.

Zdjęcia pochodzą z: główne1234