- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Mleko kokosowe jest źródłem witamin i składników mineralnych. Często sięgają po nie osoby, które nie mogą spożywać mleka krowiego. Okazuje się jednak, że jego mocą jest nie tylko brak laktozy, ale także skład tłuszczowy. Czy można pić mleczko kokosowe na diecie? Ile kcal ma mleko kokosowe? Jaki jest przepis na mleko kokosowe? Jakie właściwości ma mleko kokosowe? Czy mleko kokosowe jest zdrowe?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Mleko kokosowe jest mlekiem tłustym. Zawartość tłuszczu jest w granicach 20%, co w porównaniu z mlekiem krowim jest niebagatelną wielkością. W głównej mierze są to tłuszcze nasycone (18,9g/100g) jednak pewną ilość stanowią również tłuszcze z grupy omega-6 (233mg/100g). Co ważne w frakcji kwasów tłuszczowych nasyconych znajduje się kwas laurynowy, który wspomaga pracę układu immunologicznego, ale też przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu oraz triglicerydów we krwi. Mleko to jest również źródłem folianów, kwasu pantotenowego, witaminy C, witaminy E, żelaza, manganu, miedzi, magnezu, fosforu, potasu czy cynku. Dostarcza także błonnika pokarmowego. Tym samym jest pożywnym i wartościowym napojem, wartym uwagi przy szukaniu zastępników mleka tradycyjnego. Najczęściej można znaleźć go w puszce czy kartonie, ale również pojawiają się wersje mrożone czy suszone, gdzie wystarczy dodać wodę, by uzyskać smakowity napój.
Pisaliśmy już o składzie i wpływie na zdrowie oleju kokosowego. A jak jest z mlekiem? Jego walory również w głównej mierze opierają się na średniołańcuchowych kwasach tłuszczowych (MCFA - Medium Chain Fatty Acids), których mleko kokosowe zawiera około 34 g w szklance (250 ml). Badania wskazuję na ich wpływ zarówno na redukcję cholesterolu frakcji VLDL, jak też na przyspieszenie metabolizmu o około 5 procent w porównaniu z osobami, które jadły długołańcuchowe kwasy tłuszczowe (LCFA - Long Chain Fatty Acids). Wpływ taki miało wprowadzenie do diety dziennie około 30 g MCFA.
Kolejne obserwacje dodatkowo wskazują na wpływ MCFA z tłuszczu kokosowego na spalanie większej ilości kalorii przez organizm. Publikacja zamieszczona w American Journal of Clinical Nutrition z 1999 roku opisuje analizę żywienia 12 kobiet przez 14 dni. Te Panie, które spożywały tłuszcz kokosowy spalały średnio o około 33 procent więcej kalorii na minutę niż te, którym podawano LCFA z tłuszczu wołowego. Inne badania wskazują również na wpływ spożycia średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych na redukcję masy ciała. Przez okres 16 tygodni 40 osób spożywało posiłki bogate w MCFA lub LCFA. U osób z pierwszej grupy odnotowano spadek masy ciała na poziomie 3 kg, a w drugiej o 1,5 kg. Wyniki opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition w 2008 roku.
Należy jednak pamiętać, że długoterminowe przyjmowanie dużych ilości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych może wręcz zaszkodzić układowi krążenia i zwiększyć poziom cholesterolu we krwi. Dlatego produkty z kokosa należy stosować z rozwagą i umiarem oraz zachować różnorodność diety.
Chociaż obecnie nie ma problemu z zakupem mleka kokosowego, to które przygotujemy sami na pewno nie będzie zawierało żadnych dodatków typu guma guar czy konserwanty. Jak zrobić je samodzielnie? Oto prosty przepis.
Składniki:
1 dojrzały kokos
Woda
Przygotowanie:
Zdjęcie pochodzi z: główne, w treści
Lubicie mleko kokosowe? Czym zastąpić mleko krowie? Jaki przepis na zupę z mlekiem kokosowym polecacie?
Komentarze
aska1277
7 czerwca 2015, 15:14
Nigdy o tym nie słyszałam ...........
Faza.Delta
29 maja 2015, 12:31
Ubolewam, że mleko kokosowe nie jest sprzedawane w mniejszych puszeczkach, przynajmniej ja takich nie widziałam. Zawsze przed zakupem dodatkowo powstrzymuje mnie skład. Zawsze, ale to zawsze jest w nim jakiś niechciany składnik.
anna987
28 maja 2015, 12:17
Najbardziej lubię dodawać mleko kokosowe do zupy dyniowej. Dynie będzie można kupić dopiero za pół roku, narobiliście mi smaka!
am1980
28 maja 2015, 12:13
Uwielbiam kokos w każdej postaci a do zrobienia mleko kokosowego zabieram się już od jakiegoś czasu.... trzeba będzie w końcu spróbować!
Wiedzmowata
27 maja 2015, 08:37
Jak ze wszystkim, nie należy przesadzać.