Wartość czekolady


Swoją goryczkę zawdzięcza obecnym w niej alkaloidom takim jak teobromina. Jest również źródłem składników mineralnych, w tym magnezu, cynku, miedzi. Istnieje wiele lepszych źródeł magnezu jak np. kasze czy orzechy, jego dobroczynne działanie na układ nerwowy w czekoladzie wzmaga jednak fenyloetyloamina. To ona poprawia samopoczucie i wywołuje uczucie szczęścia. Więcej o wpływie czekolady na zdrowie przeczytasz w  ‘Czekolada gorzka na zdrowie’.

Przepisy


Chęć na czekoladę często jest przeszkodą by wytrwać w diecie. Nie potrafisz pożegnać się z jej kremowym, słodkim smakiem i błogim nastrojem po smakowitym deserze. Jak więc połączyć jedno z drugim? Wypróbuj poniższe zdrowe przepisy. Zwłaszcza nie powinnaś mieć wyrzutów sumienia w okresie zmęczenia umysłu, gdyż czekolada gorzka pobudza pracę mózgu, o czym już pisaliśmy.

Czekoladowy kąsek
Czekoladowy kąsek


Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Garść migdałów

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Migdały posiekać na mniejsze kawałki.
  3. W misce wymieszać przestudzoną czekoladę z migdałami.
  4. Wylać na papier do pieczenia lub do pojemników na muffinki. Wstawić do lodówki minimum na 20 minut.

Cały przepis (130 g): 726 kcal, 13 g białka, 50 g tłuszczu, 63 g węglowodanów

Czekoladowy dip
Czekoladowy dip


Składniki:
6 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka kakao
1 łyżka masła orzechowego
Stewia, ksylitol

Przygotowanie:

  1. Wymieszać wszystkie składniki w misce na gładką masę.
  2. Jeść maczając w nim owoce.

Cały przepis (80 g): 122 kcal, 6 g białka, 8 g tłuszczu, 7 g węglowodanów

Czekolada o poranku
Czekolada o poranku


Składniki:
2 łyżki nasion chia
3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka mleka (może być mleko roślinne)
1 łyżka kakao
2 garście mrożonych owoców np. jagód, porzeczek
Stewia, ksylitol

Przygotowanie:

  1. Na spodzie miseczki ułożyć owoce.
  2. Nasiona chia, płatki owsiane, kakao, słodzik wymieszać z mlekiem. Wyłożyć mieszankę na owoce.
  3. Wstawić na noc do lodówki.

Cały przepis (350 g): 384 kcal, 17 g białka, 15 g tłuszczu, 50 g węglowodanów

Owoce z czekoladową nutką
Owoce z czekoladową nutką


Składniki:

1 dojrzały banan
Garść truskawek
1 łyżeczka kakao
Wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Banana obrać ze skórki i obtoczyć w kakao. Pokroić na dość grube kawałki.
  2. Truskawki umyć i zdjąć szypułki. Ułożyć na bananach. Przytrzymać wykałaczkami.

Cały przepis (250 g): 213 kcal, 3 g białka, 2 g tłuszczu, 50 g węglowodanów

Zdjęcie pochodzi z: główne, 1, 2, 3, 4