Zakaz jedzenia słodyczy to jedno z podstawowych zaleceń w czasie redukcji masy ciała. My dzisiaj wbrew tym radom przedstawimy korzyść wynikającą z jedzenia czekolady, ale nie zwyczajnej czekolady - nasza czekolada 'lecznicza' powinna zawierać kakao w ilości minimum 60 proc.
Sprawdziany, matura, egzaminy, nadgodziny w pracy - kto z nas nie ratował się wtedy chociaż raz kostką czekolady? I bardzo dobrze! Trzeba jednak wybrać odpowiednią czekoladę. Czekolada gorzka aktywuje i stymuluje mózg, poprawia koncentrację oraz wpływa na ciśnienie krwi, co po raz kolejny potwierdziły nowe badania.
Ziarna kakaowca zawierają ok. 600 substancji chemicznych, które mają bardzo szerokie działanie np. teobromina wykazuje działanie przeciwkaszlowe, flawonoidy zapobiegają demencji starczej, cukrzycy oraz zawałom serca, procyjanidynom przypisuje się działanie przeciwnowotworowe.
Niezwykle interesujące badania na temat działania gorzkiej czekolady można przeczytać w NeuroRegulation. Dlaczego akurat te badania są warte naszej uwagi? Jest co najmniej jeden ważny powód. Są to pierwsze w historii badania wpływu czekolady na organizm przy użyciu technologii elektroencefalografii EEG.
Badania EEG polegają na wykonywaniu zdjęć mózgu i pomiarze jego aktywności podczas rozwiązywania zadań poznawczych.
Badaniu zostało poddanych 122 osoby w wieku 18 - 25 lat. Badano poziom EEG oraz zmiany ciśnienia krwi po spożyciu czekolady zawierającej 60 proc. kakao w porównaniu z grupą kontrolną. Uczestnicy nie wiedzieli, z jaką zawartością kakao czekoladę otrzymali. Tak jak wszyscy się spodziewali, okazało się, że mózg osób, które otrzymały 'gorzką' czekoladę był bardziej czujny i uważny.
Twórcy badania podkreślają, że takiego działania nie ma zwykła czekolada mleczna z niższą zawartością kakao. Zaleca się spożywanie 2 kostek czekolady co drugi dzień, wtedy skorzystamy z jej właściwości, a jednocześnie nie przesadzimy z kaloriami.
Dla osób, które borykają się z nadciśnieniem, naukowcy również mają rozwiązanie: L - teaninę, pochodzącą z zielonej herbaty. Dowiedziono, że dodanie jej do ciemnej czekolady pozwoli obniżyć ciśnienie krwi, a jednocześnie pobudzić mózg. Zanim jednak taką czekoladę znajdziemy na sklepowych półkach, będziemy musieli trochę poczekać.
Jeśli nie wiesz, którą czekoladę wybrać, przeczytaj nasz ranking czekolad.
Zdjęcie pochodzi z:Photo credit: Clint__Budd / Modern Furniture / CC BY
Komentarze
wie58
26 października 2016, 19:52
Lubię takie wiadomości.
wie58
15 grudnia 2015, 15:34
Uwielbiam gorzką czekoladę.
aska1277
1 czerwca 2015, 12:58
HMMM ciekawy artykuł....
Wiedzmowata
23 maja 2015, 11:20
Nie przepadam za czekoladą...
magwiz
18 maja 2015, 11:16
WOW!!!
jamay
17 maja 2015, 19:50
Mi czekolada taka w szafce zawsze przychodzi z pomocą gdy mam napad na "coś słodkiego". Nie lubiłam nigdy gorzkiej czekolady, ale teraz już taka 60% jest dla mnie słodka, a mleczka za słodka. Można się przyzwyczaić:)
jszmtm
16 maja 2015, 21:14
Ta informacja bardzo mnie ucieszyła i właśnie zjadłam sobie jedną kostkę 85% czekoladki. Ale pyszna :)
aniulewa
16 maja 2015, 20:30
To nie znaczy, że można bezkarnie opychać się czekoladą. Ja szczerze to nie przepadam za jakąkolwiek czekoladą, rzadko mam na nią ochotę, a taka prawdziwa dobra porządną czekolada to sporo kosztuje
angelisia69
16 maja 2015, 17:07
ja nie lubie gorzkiej czoko,jak juz mam jakas zjesc to wole Milke
paula15011
16 maja 2015, 10:55
no to w takim razie idę sobie po kosteczkę do kawki bo akurat piję :D
anna987
16 maja 2015, 00:07
Super, jutro idę kupić tabliczkę.