Zakaz jedzenia słodyczy to jedno z podstawowych zaleceń w czasie redukcji masy ciała. My dzisiaj wbrew tym radom przedstawimy korzyść wynikającą z jedzenia czekolady, ale nie zwyczajnej czekolady - nasza czekolada 'lecznicza' powinna zawierać kakao w ilości minimum 60 proc.

Sprawdziany, matura, egzaminy, nadgodziny w pracy - kto z nas nie ratował się wtedy chociaż raz kostką czekolady? I bardzo dobrze! Trzeba jednak wybrać odpowiednią czekoladę. Czekolada gorzka aktywuje i stymuluje mózg, poprawia koncentrację oraz wpływa na ciśnienie krwi, co po raz kolejny potwierdziły nowe badania.

Ziarna kakaowca zawierają ok. 600 substancji chemicznych, które mają bardzo szerokie działanie np. teobromina wykazuje działanie przeciwkaszlowe, flawonoidy zapobiegają demencji starczej, cukrzycy oraz zawałom serca, procyjanidynom przypisuje się działanie przeciwnowotworowe.

Niezwykle interesujące badania na temat działania gorzkiej czekolady można przeczytać w NeuroRegulation. Dlaczego akurat te badania są warte naszej uwagi? Jest co najmniej jeden ważny powód. Są to pierwsze w historii badania wpływu czekolady na organizm przy użyciu technologii elektroencefalografii EEG.

Badania EEG polegają na wykonywaniu zdjęć mózgu i pomiarze jego aktywności podczas rozwiązywania zadań poznawczych.

Badaniu zostało poddanych 122 osoby w wieku 18 - 25 lat. Badano poziom EEG oraz zmiany ciśnienia krwi po spożyciu czekolady zawierającej 60 proc. kakao w porównaniu z grupą kontrolną. Uczestnicy nie wiedzieli, z jaką zawartością kakao czekoladę otrzymali. Tak jak wszyscy się spodziewali, okazało się, że mózg osób, które otrzymały 'gorzką' czekoladę był bardziej czujny i uważny.

Twórcy badania podkreślają, że takiego działania nie ma zwykła czekolada mleczna z niższą zawartością kakao. Zaleca się spożywanie 2 kostek czekolady co drugi dzień, wtedy skorzystamy z jej właściwości, a jednocześnie nie przesadzimy z kaloriami.

Dla osób, które borykają się z nadciśnieniem, naukowcy również mają rozwiązanie: L - teaninę, pochodzącą z zielonej herbaty. Dowiedziono, że dodanie jej do ciemnej czekolady pozwoli obniżyć ciśnienie krwi, a jednocześnie pobudzić mózg. Zanim jednak taką czekoladę znajdziemy na sklepowych półkach, będziemy musieli trochę poczekać.

Jeśli nie wiesz, którą czekoladę wybrać, przeczytaj nasz ranking czekolad.

Zdjęcie pochodzi z:Photo credit: Clint__Budd / Modern Furniture / CC BY