Walory rzodkiewki

Rzodkiewka w 100 g zawiera zaledwie 14 kcal. Jest dobrym źródłem potasu, witaminy B5 (kwas pantotenowy) oraz związków siarki. Poza tym działa żółciopędnie i żółciotwórczo. Jest więc produktem po który powinny sięgać osoby z nadciśnieniem, niedomaganiem wątroby czy z wypadaniem włosów i słabymi paznokciami. Dodatkowo poprawia apetyt, więc świetnie sprawdzi się w diecie niejadków, a jej intensywny kolor wzbogaci wygląd talerza. Z młodych rzodkiewek wartościowym produktem spożywczym są również liście, które możesz dodać do sałatki, zupy czy udusić podobnie jak szpinak. Korzeń rzodkiewki można ugotować na parze, udusić z cukinią czy zrobić glazurowaną na maśle. Największą wartość odżywczą ma jednak, gdy jest spożywana na surowo. 

napój oczyszczajacy
Przystawki i napoje

Można przygotowywać z niej chrupiące jeżyki dla dziecka, zetrzeć do twarogu ze szczypiorkiem czy zrobić koreczki z zielonym ogórkiem. Te pomysły są dla ciebie zbyt proste? Wypróbuj poniższe przepisy.

Rzodkiewka w szynce

5 plasterków szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej

10 podłużnych rzodkiewek

Sos balsamiczny

Przygotowanie:

Plasterki szynki poprzecinać na połówki. Owinąć nimi oczyszczone rzodkiewki. Skropić sosem balsamicznym.


Dip rzodkiewkowy

10 rzodkiewek

150 ml jogurtu typu greckiego

2 listki mięty

Sól, pieprz

Przygotowanie:

oczyszczone rzodkiewki zetrzeć na tarce, a miętę drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem i doprawić.


Oczyszczający sok z rzodkiewką

1 duże jabłko

1 duża gruszka

Pęczek rzodkiewek

Przygotowanie:

Owoce umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Rzodkiewki oczyścić. Wkładać warzywa i owoce do sokowirówki wyciskając sok.

sałatka z rzodkiewki
Sałatki

Dzięki swojej chrupkości rzodkiewki świetnie nadają się jako dodatek do sałatek. Można je łączyć w dowolnych kombinacjach, w każdej smakują równie dobrze. Oto kilka propozycji:

Sałatka z ogórkiem

Pęczek rzodkiewek

1 zielony ogórek

100 g chudej szynki

100 g sera żółtego

1 łyżka jogurtu typu greckiego

Pieprz cytrynowy, sól

Przygotowanie:

Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę oczyścić i pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać i delikatnie posolić. Zostawić na 5 minut. W tym czasie szynkę i ser pokroić w kostkę. Odlać wodę z warzyw. Ser i szynkę dodać do rzodkiewki i ogórka, wymieszać z jogurtem, doprawić pieprzem cytrynowym.


Sałatka z fasolką szparagową

250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)

Pęczek rzodkiewek

50 g sera feta

Łyżka oleju

Łyżeczka octu jabłkowego

½ łyżeczki musztardy francuskiej

Sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Fasolkę ugotować, aby była sprężysta i odstawić do ostygnięcia. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki. Fetę pokroić w kostkę. Z oleju, octu, musztardy i przypraw przygotować sos winegret. Warzywa wymieszać z serem i sosem.


Sałatka z groszkiem

20 rzodkiewek

1 główka sałaty

1 pęczek szczypiorku

4 łyżki groszku świeżego lub z puszki

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka tartego chrzanu

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Rzodkiewki umyć i przekroić na połówki. Sałatę umyć i porozrywać liście. Szczypiorek posiekać. Chrzan wymieszać ze śmietaną. Wszystkie składniki ze sobą połączyć.

Zdjęcia pochodzą z: główne12