Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Rzodkiewka jest zdrowa i smaczna. Warto wprowadzać ją do codziennego menu. Często jednak nie wychodzi poza standardową kanapkę, a mogłaby być bohaterką wielu smakowitych dań. Sprawdź gdzie możesz ją wykorzystać.
Rzodkiewka w 100 g zawiera zaledwie 14 kcal. Jest dobrym źródłem potasu, witaminy B5 (kwas pantotenowy) oraz związków siarki. Poza tym działa żółciopędnie i żółciotwórczo. Jest więc produktem po który powinny sięgać osoby z nadciśnieniem, niedomaganiem wątroby czy z wypadaniem włosów i słabymi paznokciami. Dodatkowo poprawia apetyt, więc świetnie sprawdzi się w diecie niejadków, a jej intensywny kolor wzbogaci wygląd talerza. Z młodych rzodkiewek wartościowym produktem spożywczym są również liście, które możesz dodać do sałatki, zupy czy udusić podobnie jak szpinak. Korzeń rzodkiewki można ugotować na parze, udusić z cukinią czy zrobić glazurowaną na maśle. Największą wartość odżywczą ma jednak, gdy jest spożywana na surowo.
Można przygotowywać z niej chrupiące jeżyki dla dziecka, zetrzeć do twarogu ze szczypiorkiem czy zrobić koreczki z zielonym ogórkiem. Te pomysły są dla ciebie zbyt proste? Wypróbuj poniższe przepisy.
Rzodkiewka w szynce
5 plasterków szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej
10 podłużnych rzodkiewek
Sos balsamiczny
Przygotowanie:
Plasterki szynki poprzecinać na połówki. Owinąć nimi oczyszczone rzodkiewki. Skropić sosem balsamicznym.
Dip rzodkiewkowy
10 rzodkiewek
150 ml jogurtu typu greckiego
2 listki mięty
Sól, pieprz
Przygotowanie:
oczyszczone rzodkiewki zetrzeć na tarce, a miętę drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem i doprawić.
Oczyszczający sok z rzodkiewką
1 duże jabłko
1 duża gruszka
Pęczek rzodkiewek
Przygotowanie:
Owoce umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Rzodkiewki oczyścić. Wkładać warzywa i owoce do sokowirówki wyciskając sok.
Dzięki swojej chrupkości rzodkiewki świetnie nadają się jako dodatek do sałatek. Można je łączyć w dowolnych kombinacjach, w każdej smakują równie dobrze. Oto kilka propozycji:
Sałatka z ogórkiem
Pęczek rzodkiewek
1 zielony ogórek
100 g chudej szynki
100 g sera żółtego
1 łyżka jogurtu typu greckiego
Pieprz cytrynowy, sól
Przygotowanie:
Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę oczyścić i pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać i delikatnie posolić. Zostawić na 5 minut. W tym czasie szynkę i ser pokroić w kostkę. Odlać wodę z warzyw. Ser i szynkę dodać do rzodkiewki i ogórka, wymieszać z jogurtem, doprawić pieprzem cytrynowym.
Sałatka z fasolką szparagową
250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
Pęczek rzodkiewek
50 g sera feta
Łyżka oleju
Łyżeczka octu jabłkowego
½ łyżeczki musztardy francuskiej
Sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować, aby była sprężysta i odstawić do ostygnięcia. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki. Fetę pokroić w kostkę. Z oleju, octu, musztardy i przypraw przygotować sos winegret. Warzywa wymieszać z serem i sosem.
Sałatka z groszkiem
20 rzodkiewek
1 główka sałaty
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki groszku świeżego lub z puszki
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka tartego chrzanu
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Rzodkiewki umyć i przekroić na połówki. Sałatę umyć i porozrywać liście. Szczypiorek posiekać. Chrzan wymieszać ze śmietaną. Wszystkie składniki ze sobą połączyć.
Komentarze
anna987
26 kwietnia 2015, 14:12
Ostatnio za mną chodzi twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem...
aniulewa
25 kwietnia 2015, 01:01
Hehe wypróbuje koktajlu z rzodkiewką bo mnie zaciekawił :)
DorotkaStokrotka51
24 kwietnia 2015, 17:59
rzodkiewka ze szczypiorkiem i twarożkiem + jogurt naturalny na bułeczkę mniam ;-)
aska1277
24 kwietnia 2015, 17:26
rzodkiewki uwielbiam a w sezonie najpyszniejsze,a z ogródka to juz bajka
kingoje82
24 kwietnia 2015, 13:36
A mozna by jeszcze dodac ze z zielonej czesci rzodkiewek mozna zrobic pesto.
anpani
24 kwietnia 2015, 14:35
o, nie wpadłabym na to,że ta część jest jadalna :- ) dzięki
Wiedzmowata
24 kwietnia 2015, 08:12
Rzodkiewki na kanapki i do twarożku to dodaję, ale nie wiedziałam, że może być dodatkiem do soku z owoców.
Eli1605
24 kwietnia 2015, 07:40
Uwielbiam rzodkiewkę. I używam do twarożka, mięska, surówek i oczywiście lubię chrupać samą.