Naukowcy przestrzegają, że skala kuchennych ognisk, które są źródłem wielu chorób jest większa niż myślimy. Zakażenia krzyżowe to norma, sami nieświadomie się do nich przyczyniamy. Badania opublikowane w Food Protection Trends wykazały, że najbardziej niebezpieczną powierzchnią są ... kuchenne ręczniki. Okazuje się, że wycieramy w nie niedomyte lub niemyte w ogóle ręce oraz zbyt rzadko wymieniamy.

Duży problem jest też z urządzeniami elektronicznymi. Telefony, tablety towarzyszą nam już praktycznie wszędzie, od łazienki do kuchni. Mało jednak kto pamięta o ich wyczyszczeniu, zanim z łazienki przeniesiemy telefon do kuchni, gdzie będziemy przesuwać ekran, celem odszukania, np. przepisu. Zakażenie krzyżowe gotowe.

1. Naucz się porządnie myć ręce

Ręce przede wszystkim trzeba myć z użyciem ciepłej wody i mydła, a nie opłukiwać. Nie tylko przed i po przygotowaniu dania, ale też w trakcie, zwłaszcza, jeśli możemy przewidzieć potencjalne źródło zakażenia np. myjemy surowe mięso. Academy of Nutrition and Dietetics szacuje, że prawidłowe mycie rąk może wyeliminować niemal połowę wszystkich przypadków chorób przenoszonych przez żywność.

2. Użyj  papierowych ręczników

Jak już pisałam, materiałowe ręczniki okazały się najczęstszym źródłem zakażenia. Zdecydowanie lepiej używać ręczników jednorazowych. Jeśli jednak nie chcemy takiej zmiany, powinniśmy ręczniki materiałowe wymieniać codziennie, a nawet po każdym przygotowaniu posiłku - jak zalecają naukowcy. 

3. Nie używaj gąbki

Academy of Nutrition and Dietetics zaleca zaprzestania używania gąbki w kuchni. Jej wilgotne środowisko to idealne miejsce do rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Większości z nas ciężko sobie to wyobrazić. W takim wypadku należy często ją zdezynfekować, aby zniszczyć patogeny i zapobiec ich rozprzestrzenianiu.

4. Rozdzielaj produkty jedzone na surowo i przeznaczone do podgrzewania

Produkty gotowe do spożycia powinny być zdecydowanie oddzielone od produktów takich jak surowe mięso, czy warzywa. Do produktów będących największym źródłem zarażenia należy używać osobnych desek lub noży. 

5. Przetrzyj telefon, jeśli masz zamiar korzystać z niego w kuchni.

Jeśli normą jest dla nas korzystanie z telefonów komórkowych dosłownie wszędzie, to po przekroczeniu progu kuchni powinny one zostać bezwzględnie zdezynfekowane. Można również drukować przepisy, a urządzenia elektroniczne zostawić do innych celów.

Jesteśmy coraz bardziej świadomi, a jednak cały czas pojawiają się głosy: 'Nie przesadzajmy, moja babcia...' Tylko, że nasze babcie nie miały dostępu do takiej wiedzy, jaką mamy teraz. Każde działanie, które pozwoli nam na zmniejszenie ryzyka zachorowania na jakąkolwiek chorobę jest godne polecenia.

Zdjęcie tytułowe pochodzi z: Didriks / Foter / CC BY