Naukowcy przestrzegają, że skala kuchennych ognisk, które są źródłem wielu chorób jest większa niż myślimy. Zakażenia krzyżowe to norma, sami nieświadomie się do nich przyczyniamy. Badania opublikowane w Food Protection Trends wykazały, że najbardziej niebezpieczną powierzchnią są ... kuchenne ręczniki. Okazuje się, że wycieramy w nie niedomyte lub niemyte w ogóle ręce oraz zbyt rzadko wymieniamy.
Duży problem jest też z urządzeniami elektronicznymi. Telefony, tablety towarzyszą nam już praktycznie wszędzie, od łazienki do kuchni. Mało jednak kto pamięta o ich wyczyszczeniu, zanim z łazienki przeniesiemy telefon do kuchni, gdzie będziemy przesuwać ekran, celem odszukania, np. przepisu. Zakażenie krzyżowe gotowe.
1. Naucz się porządnie myć ręce
Ręce przede wszystkim trzeba myć z użyciem ciepłej wody i mydła, a nie opłukiwać. Nie tylko przed i po przygotowaniu dania, ale też w trakcie, zwłaszcza, jeśli możemy przewidzieć potencjalne źródło zakażenia np. myjemy surowe mięso. Academy of Nutrition and Dietetics szacuje, że prawidłowe mycie rąk może wyeliminować niemal połowę wszystkich przypadków chorób przenoszonych przez żywność.
2. Użyj papierowych ręczników
Jak już pisałam, materiałowe ręczniki okazały się najczęstszym źródłem zakażenia. Zdecydowanie lepiej używać ręczników jednorazowych. Jeśli jednak nie chcemy takiej zmiany, powinniśmy ręczniki materiałowe wymieniać codziennie, a nawet po każdym przygotowaniu posiłku - jak zalecają naukowcy.
3. Nie używaj gąbki
Academy of Nutrition and Dietetics zaleca zaprzestania używania gąbki w kuchni. Jej wilgotne środowisko to idealne miejsce do rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Większości z nas ciężko sobie to wyobrazić. W takim wypadku należy często ją zdezynfekować, aby zniszczyć patogeny i zapobiec ich rozprzestrzenianiu.
4. Rozdzielaj produkty jedzone na surowo i przeznaczone do podgrzewania
Produkty gotowe do spożycia powinny być zdecydowanie oddzielone od produktów takich jak surowe mięso, czy warzywa. Do produktów będących największym źródłem zarażenia należy używać osobnych desek lub noży.
5. Przetrzyj telefon, jeśli masz zamiar korzystać z niego w kuchni.
Jeśli normą jest dla nas korzystanie z telefonów komórkowych dosłownie wszędzie, to po przekroczeniu progu kuchni powinny one zostać bezwzględnie zdezynfekowane. Można również drukować przepisy, a urządzenia elektroniczne zostawić do innych celów.
Jesteśmy coraz bardziej świadomi, a jednak cały czas pojawiają się głosy: 'Nie przesadzajmy, moja babcia...' Tylko, że nasze babcie nie miały dostępu do takiej wiedzy, jaką mamy teraz. Każde działanie, które pozwoli nam na zmniejszenie ryzyka zachorowania na jakąkolwiek chorobę jest godne polecenia.
Komentarze
wie58
26 października 2016, 19:42
staram się
aska1277
21 kwietnia 2015, 10:19
gdyby czlowiek mial sie tym wszystkim przejmowac i stosowac to by dawno zwariowal i nic innego nie robil
czarodziejka10
4 kwietnia 2015, 08:37
Nie dajmy się zwariować !
DianaS2014
30 marca 2015, 14:37
Sterylność i wyjałowienie środowiska, a tym samym wydekikacenie organizmu jest bardziej niebezpieczne niż czynniki wymienione w artykule. Jestem przekonana, że nie wolno przesadzać w żadną stronę.
Existebam
29 marca 2015, 23:08
A co, jeśli mam pokój z aneksem kuchennym? ;)
magwiz
31 marca 2015, 19:04
Wtedy to kicha... :(
Klara1122
29 marca 2015, 17:44
można sobie zrobić przerwę od telefonu. http://ocetjablkowy.blog.pl
Wiedzmowata
29 marca 2015, 10:18
Deskę do mięsa mam oddzielną, ale z nożem to już nie przesadzam...
Abuba1975
27 marca 2015, 11:30
Ja od dawna używam ręczników papierowych. I do wycierania rąk, blatów i do wytarcia umytych warzyw
rck
pracownik Vitalia.pl
26 marca 2015, 11:20
Muszę się pozbyć to będę zdrowy
ariss
23 marca 2015, 18:40
Czym zdezynfekować telefon? ;)
magwiz
31 marca 2015, 19:03
Wrzucić do spirytusu! ;-P
CrunchyP0rn
23 marca 2015, 18:10
Nie wyobrażam sobie krojenia wszystkiego na tej samej desce. Rano surowe mięso ociekające osoczem (lub nie), deska opłukana wodą, a wieczorem na tym samym warzywa i owoce... ble.
angelisia69
23 marca 2015, 14:45
moze lepiej by bylo zakladac skafander przed wejsciem do kuchni?
magwiz
23 marca 2015, 13:58
Telefon - fakt, że wszędzie "chodzi" z nami i zbiera bakterii co nie miara!... Co do gąbki, zawsze można ją "unieszkodliwić" wsadzając na trochę do mikrofalówki, na pełną moc; A najprościej by było zrobić w drzwiach wejściowych płaszcz z dezynfekującej mgiełki, albo ze światła ultrafioletowego... ;-P
kingoje82
23 marca 2015, 13:37
Racja, z telefonem laze wszedzie i w kuchni prawie caly czas. A rece to podstawa.
Eli1605
23 marca 2015, 13:19
Mycie rąk to podstawa, ręcznik mam jednorazowe - tak jest prościej. Desek używam tych samych i jakoś jeszcze nikt z tego powodu nie zachorował.
witaaminkaa
23 marca 2015, 09:08
Życie w sterylnych warunkach też jest złe... Aż tak nie dbam o higienę i do tej pory ani ja ani nikt z moich domowników domowym jedzeniem się nie struł.... Mycie rąk to podstawa, ręczniki u mnie tylko papierowe bo tak wygodniej.