Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Która mąka najlepsza?
  • Czym różni się graham od mąki razowej?
  • Lepiej wybrać mąkę graham czy razową?
  • Do czego użyć mąkę graham?
  • Jak zrobić razowe ciasto czekoladowe?

Która mąka najlepsza?

Mąka graham czy razowa? To jedno z częściej zadawanych przez osoby będące na diecie odchudzającej pytań. Jaka jest odpowiedź? Zależy do czego mamy zamiar taki produkt użyć. Żeby odpowiedzieć sobie na to pytanie, musimy zastanowić się, jak w ogóle powstaje mąka. 

Mąkę otrzymuje się w procesie przemiału zbóż, który polega na rozdrobnieniu ziarna i produktów pośrednich na cząstki o zróżnicowanej wielkości. Części ziarna, czyli bielmo, okrywa owocowo – nasienna i zarodek, zachowują się inaczej podczas tego procesu. Bielmo jest kruche i łatwo się rozpada, elastyczna okrywa ulega rozdrobnieniu na zdecydowanie większe kawałki.

Czym różni się graham od mąki razowej?

Podczas prostego przemiału, czyli procesu, kiedy ziarno w całości poprzechodzi przez maszynę rozdrabniającą tylko jeden raz, otrzymujemy mąkę razową, zwaną całoziarnistą. Otrzymana mąka jest ciemna, ma niższą wartość wypiekową, ale za to wyższą wartość odżywczą niż mąka jasna.

„W czasie przemiału prostego powstaje mąka razowa, a złożonego - graham”

Tak wygląda przemiał prosty, którego efektem jest mąka całoziarnista (razowa). Inaczej sytuacja ma się w czasie przemiału złożonego. Tutaj po każdorazowym rozdrobnieniu oddzielane są cząstki bielma (na mąkę) i okrywę (na otręby). Właśnie w trakcie takiego procesu powstaje mąka graham. W przeciwieństwie do mąki razowej powstaje przez silne rozdrobnienie części ziarna: do drobno zmielonego bielma dodaje się grubo zmielone otręby.  

mąka
Każde jednorazowe przejście części ziarna przez maszynę rozdrabniającą i urządzenie sortujące nazywane jest pasażem. 

Lepiej wybrać mąkę graham czy razową?

Dla nas mogłoby nie mieć to większego znaczenia, czy mąka pochodzi z przemiału prostego, czy złożonego, różnica jednak jest. Otóż mąka graham jest to mąka pszenna typ 1850, czyli zawierająca 1,85 proc. popiołu. Zalicza się do mąk chlebowych pszennych ciemnych. Podobnie z resztą jak mąkę razową. Ta ostania jednak określana zawiera więcej ’popiołu’, a dokładnie 2 proc. (typ 2000).

„Mąka graham zawiera około 83 proc. bielma, 14,5 proc. otrębów i 2,5 proc. zarodków - ma skład zbliżony do całego ziarna”.

Nazwa
Typ
Zawartość popiołu
Tortowa, "pięćsetka"
typ 450
 do 0,50%
Luksusowa
typ 550
 od 0,51% do 0,58%
-
typ 650
 od 0,59% do 0,69%
Chlebowa
typ 750
 od 0,70% do 0,78%
-
typ 1050
 od 0,79% do 1,20%
Sitkowa
typ 1400
od 1,21% do 1,60%
Graham
typ 1850
 od 1,61% do 2,00%
Razowa, śruta chlebowa
typ 2000
 nie więcej niż 2,00%

Tabela. 1. Typy mąki pszennej.

Jednym z podstawowych wskaźników stosowanych podczas diety odchudzającej jest typ maki, który informuje nas o zawartości popiołu w 100 g mąki. Np. mąka pszenna typ 750 zawiera 0,75 proc. popiołu.

Do czego użyć mąkę graham?

Mąka graham używana jest m. in. do produkcji:

• Chleba

• Bułek

• Krakersów

Mąka razowa używana jest głównie do produkcji pełnoziarnistego pieczywa oraz razowych wypieków. Tak naprawdę jednak te oba typy mąk używane są w domach wymiennie.

Zarówno mąka razowa, jak i graham zawierają więcej cząstek warstwy aleuronowej i okrywy owocowo – nasiennej niż mąki jasne. Mają też mniej skrobi, więcej białka, lipidów, składników mineralnych, witamin, przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego. Co ważne, mają też niższą wartość energetyczną. Dla porównania 100 g mąki jasnej pszennej to 356 kcal, a taka sama ilość mąki pszennej razowej – 343 kcal.

Chociaż w przepisach, gdzie w liście składników nie jest zaznaczona mąka razowa lub graham powinniśmy użyć jasnej, w większości przypadków taka zamiana ujdzie nam na sucho. Co więcej wypieki będą zdrowsze i bardziej wartościowe. Poniżej przepis na ciasto na bazie mąki razowej.

Jak zrobić razowe ciasto czekoladowe?

Składniki:
1,5 szklanki mąki razowej
1 jabłko
2 jajka
Garść rodzynek
2/3 szklanki mleka
1 łyżka cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania
1. Jabłko zetrzeć na wiórki.
2. Wszystkie składniki wymieszać.
3. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 - 40 minut (do suchego patyczka). 

Smacznego!

A wy którą mąkę polecacie? Jakie są Wasze opinie o mące razowej?

Zdjęcia: 1, 2.

Może Cię również zainteresować: Jak upiec tradycyjny chleb?