Konserwanty stosowane w produkcji żywności wzbudzają wiele kontrowersji. Z jednej strony są niezbędne, aby zapobiec rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów, z drugiej ich bezpieczeństwo dla zdrowia człowieka jest regularnie poddawane w wątpliwość. Badania przeprowadzone w College of Family and Consumer Sciences, opublikowane w Journal of Applied Polymer Science dają nadzieję na bezpieczną alternatywę obecnych opakowań, a co najmniej wsparcie w konserwowaniu żywności.

Celem badania było znalezienie sposobów na zmniejszenie ilości ropy stosowanej w tradycyjnej produkcji tworzyw sztucznych oraz znalezienie w pełni biodegradowalnego bioplastiku.

opakowanie
Bioopakowania są bezpieczniejsze dla zdrowia oraz  dla środowiska niż stosowane obecnie materiały.

Naukowcy przetestowali trzy nietradycyjne bioplastiki - z białka albuminy, serwatki i soi. Okazało się, że ogromne właściwości przeciwbakteryjne wykazała albumina zmieszana z tradycyjnym zmiękczaczem - gliceryną. Po kontakcie z bioplastikiem nastąpiło całkowite zahamowanie wzrostu bakterii. Innowacyjne opakowanie spełnia też założone wcześniej cele - jest jednocześnie biodegradowalne i może być alternatywą dla obecnie stosowanych opakowań.

Konieczne są głębsze analizy potencjału albuminy w zastosowaniu w żywności i medycynie.

Ryzyka zakażenia w szpitalach oraz zanieczyszczenia żywności wynikające z zastosowania tradycyjnych tworzyw sztucznych są dużym problemem. Antybakteryjne właściwości bioplastiku wykonanego z albumin mogą potencjalnie zmniejszyć takie ryzyko, a jednocześnie ograniczyć ilość dodawanych konserwantów. 

Zdjęcie 1, 2