Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Ile kalorii ma makaron pszenny?
  • Jaki makaron bez glutenu?
  • Czy makaron gryczany jest zdrowy?
  • Czy makaron kukurydziany jest kaloryczny?
  • Z czego jest makaron warzywny?

Ile kalorii ma makaron pszenny?


Najbardziej ceniony przez smakoszy makaron jest przygotowywany  wyłącznie z wody i pszenicy typu durum (semoliny). Można jednak znaleźć również makarony jajeczne, z różnym udziałem jajek. Te są bardziej kaloryczne. Niewątpliwie najsmaczniejszy jest przygotowywany samodzielnie jednak jest to dość czasochłonne zajęcie, zwłaszcza jeśli naszym ulubionym jest penne czy conchiglioni. Wzorów makaronów jest tak wiele, że ciężko wymienić wszystkie. Najpopularniejsze u nas to:

  • penne, czyli rurki skośne, doskonałe do sosów, zup, gulaszów, zapiekanek, sałatek,
  • farfalle, czyli kokardki, dobrze komponuje się z pomidorami, mięsem czy sosami śmietanowymi,
  • spaghetti, czyli nitki, świetnie smakuje z pomidorami czy Pesto,
  • fusilli, czyli sprężynki, doskonałe do zup, sosów, mięs, sałatek,
  • tagliatelle, czyli wstążki, idealne do sosu bolońskiego, carbonara,
  • cannelloni, czyli duże rury do nadziewania farszami i zapiekania.

O wartości odżywczej i wpływie na zdrowie makaronu pisaliśmy w artykule ‘Makaron, zdrowe węglowodany’.

100 g makaronu z semoliny:
363 kcal
10 g białka
1,6 g tłuszczu
78,5 g węglowodanów

Jaki makaron bez glutenu?

Makaron ryżowy


To doskonały wybór dla tych osób, które unikają glutenu. Ma mniejszą zawartość składników odżywczych niż makaron pszenny, jednak jego główną siłą jest brak glutenu. Można znaleźć także makaron przygotowywany z brązowego ryżu. Zawartość witamin, składników mineralnych i błonnika jest w nim wyższa. Jego smak jest mało wyrazisty, co jest i wadą i zaletą. Można mu bowiem nadać dowolny smak dodatkami i przyprawami. Świetnie sprawdzi się w sałatce z zielonym ogórkiem i czosnkiem, w zupie, z owocami morza, kurczakiem czy z sosem pomidorowym. Głównie występuje w  postaci cienkich nitek, można jednak również znaleźć wstążki czy rurki.

100 g makaronu ryżowego:
346 kcal
6,6 g białka
1 g tłuszczu
78,4 g węglowodanów

Czy makaron gryczany jest zdrowy?


Gryka jest jedną z najbardziej wartościowych roślin pod względem odżywczym. Jest źródłem witamin z grupy B, magnezu, miedzi, manganu, cynku. Najczęściej jemy ja w postaci kaszy, jednak równie dobrze sprawdza się w makaronie. To także doskonała alternatywa dla nietolerujących glutenu, gdyż gryka go nie zawiera. Ilość dostępnych kształtów nie jest tak duża jak makaronu tradycyjnego, jednak można spotkać kilka rodzajów. Tradycyjny japoński makaron soba, powstaje w głównej mierze z gryki z dodatkiem pszenicy. Ma postać cienkich nitek.

100 g makaronu soba:
336 kcal
14 g białka
1 g tłuszczu
75 g węglowodanów

Czy makaron kukurydziany jest kaloryczny?


Powstaje z mąki kukurydzianej. To kolejny produkt bez glutenu. By go przygotować wystarczy mąka kukurydziana i woda. Zawiera m.in. witaminy z grupy B, magnez, potas, cynk. Doskonale sprawdza się w daniach kuchni meksykańskiej czy w sałatkach.


100 g makaronu kukurydzianego:
345 kcal
5,5 g białka
0,8 g tłuszczu
79 g węglowodanów

Z czego jest makaron warzywny?


Makarony powstają również z orkiszu, quinoi, fasoli czy soi. Można jednak przygotować je także ze świeżych warzyw jak cukinia, marchewka, dynia. Kaloryczność takiego makaronu jest nieporównywalnie mniejsza, a wartość odżywcza wysoka. Nie brakuje w nich beta karotenu, witaminy C czy potasu. Makaron taki jest kolorowy i delikatny, dlatego najlepiej sprawdza się, z lekkimi sosami czy pesto. Najprostszy sposób w przypadku cukinii i marchewki to ucinać wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. W przypadku dyni należy ją upiec w piekarniku, następnie wyjąć gniazdo nasienne i widelcem wyskrobać włóknisty miąższ. 

100 g spaghetti z dyni:
26 kcal
1 g białka
0 g tłuszczu
6 g węglowodanów

Który makaron lubicie najbardziej? Wolicie makaron pszenny czy ryżowy? Po którym makaronie czujecie się najlepiej? Dajcie znać w komentarzach!

Zdjęcie główne pochodzi z: whitneyinchicago / Foter / CC BY