Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Co wybrać do obiadu?
  • Czy ziemniaki tuczą?
  • Czy kasza jest lepsza od ziemniaków?
  • Czy ryż jest tuczący?
  • Lepiej wybrać ryż, kaszę czy ziemniaki?

Co wybrać do obiadu?

Ziemniaki, ryż a może kasza? Te trzy dodatki najczęściej goszczą na naszych stołach. Często zmuszamy się do jedzenia kaszy lub ryżu tylko dlatego, że wydają nam się korzystniejsze dla naszego odchudzania, a ziemniaków unikamy dlatego, że tuczą. Czy te obawy są słuszne?

Czy ziemniaki tuczą?

(100 g ugotowanych ziemniaków to 77 kcal i 1,5 g błonnika pokarmowego)

Ziemniaki są niesprawiedliwie uważane za niezdrowe i tuczące. Tak naprawdę takie są sosy, które do nich dodajemy. Same ziemniaki wypadają bardzo korzystnie pod względem żywieniowym. Jak na bulwę, zawierają sporo białka. Ziemniak jest też dobrym źródłem witaminy C, a także witamin: B1, B3, B6, kwasu foliowego i pantotenowego. Ma też dość wysoką zawartość potasu, przy niskiej ilości sodu, dlatego jest zalecany osobom z nadciśnieniem.

Dla osób odchudzających się ziemniak bez dodatków to dość dobre rozwiązanie: nie ma zbyt wiele kalorii (jeden średni ziemniak to około 70 kcal), ma jednak prawie dwukrotnie wyższy Indeks Glikemiczny niż kasza gryczana. 

Czy kasza jest lepsza od ziemniaków?

Kasza gryczana

(100 g ugotowanej to 102 kcal i 1,8 g błonnika pokarmowego)

Kasza gryczana to skarbnica korzystnych składników – zawiera fosfor, miedź, potas, witaminy z grupy B, aminokwasy siarkowe, rutynę, kwercetynę, pelargonidyny, procyjanidyny. Dodatkowo dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego pobudza przemianę materii.

Ponadto działa przeciwnowotworowo i przeciwbakteryjnie, wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga odporność organizmu, reguluje gospodarkę hormonalną oraz pomaga w regulowaniu glukozy we krwi.

Kasza gryczana jest dość kaloryczna, ale świetnie syci i jest doskonałym źródłem błonnika.

Kasza jęczmienna

(100 g ugotowanej to 122 kcal i 2,1 g błonnika pokarmowego)

Kasza jęczmienna jest ceniona za sporą zawartość fi­to­związ­ków oraz β-glu­ka­nu, dzięki którym obniża poziom złego cho­le­ste­ro­lu. Ponadto dzia­ła prze­ciw­aler­gicz­nie, prze­ciw­wi­ru­so­wo, an­ty­bak­te­ryj­nie, prze­ciw­no­wo­two­ro­wo oraz prze­ciw­za­pal­nie.

Kasza jaglana

(100 g ugotowanej to 99 kcal i 0,9 g błonnika pokarmowego)

Zawiera sporo białka, ale mniej błonnika niż ryż brązowy i wyżej wymienione kasze. Ma natomiast 3-krotnie więcej żelaza, 2-krotnie więcej magnezu, 4-krotnie więcej witamin z grupy B w porównaniu z jęczmienną.

Warto zwrócić uwagę, że kasza jaglana wykazuje działanie zasadotwórcze, a nie jak większość kasz – kwasotwórcze. 

Zajrzyj tutaj, aby sprawdzić kilka ciekawych przepisów z różnymi kaszami w roli głównej. Ich autorami są nasze użytkowniczki!

Czy ryż jest tuczący?

(100 g ugotowanego 98 kcal i 0,7 g błonnika pokarmowego)

Ryż biały jest pozbawiony łuski, dlatego ma niższą wartość odżywczą niż jego brązowy odpowiednik. Poddany intensywnemu procesowi oczyszczania (m.in. polerowania), to w zasadzie samo bielmo, zawierające w większości skrobię. Dostarcza przede wszystkim witaminy E i potasu. Jest łatwostrawny i zalecany dla osób w czasie biegunki. 

Ryż brązowy


(100 g ugotowanego to 129 kcal i 3,5 g błonnika pokarmowego)
Brązowy ryż to zdecydowany zwycięzca, jeśli chodzi o zawartość błonnika pokarmowego. Jest też skarbnicą witamin i składników mineralnych tj. witaminy z grupy B, żelazo, magnez, miedź, potas, fosfor. Ponadto ulega powolnemu trawieniu, dając poczucie sytości przez długi czas. Ma niski indeks glikemiczny o wartości 55 (IG ryżu białego wynosi 70), reguluje też poziom cukru we krwi. Wymaga jednak dłuższego gotowania niż biały i ma krótszy termin przydatności do spożycia

Każdy z powyższych dodatków ma swoje lepsze strony. Zdecydowanie więcej szkody wyrządzają kaloryczne dodatki tj. sosy, tłuszcz, skwarki. Tylko urozmaicona dieta pozwoli na dostarczenie niezbędnych składników. Jeśli jesteśmy na diecie, warto zwracać uwagę na zawartość błonnika pokarmowego – Jego duża ilość zapewni na długo uczucie sytości i poprawi perystaltykę jelit.

Ryż, kasza czy ziemniaki co wybieracie najczęściej? Co najczęściej dodajecie do obiadu?