Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Jakie tłuszcze są w smalcu?
  • Czy smalec ma witaminy?
  • Ile kalorii ma smalec?
  • Czy smalec jest zdrowy?
  • Czy smalec z gęsi jest zdrowy?

Jakie tłuszcze są w smalcu?


Smalec składa się w dużej mierze z tłuszczów nasyconych. Te maja wysoką temperaturę dymienia i są stabilne podczas smażenia. Ma to swoje niewątpliwe walory. W przypadku olejów roślinnych w czasie ogrzewania tłuszcze nienasycone zmieniają swoją strukturę. Wiązania podwójne pękają i lipidy ulegają utlenianiu. Im olej bogatszy w tuszce wielonienasycone (np. olej lniany), tym proces przebiega w większym stopniu. Tym samym zdrowe tłuszcze zamieniają się w źródło wolnych rodników. W przypadku smalcu nic takiego się nie dzieje. Czy to oznacza, że w smalcu nie ma tłuszczów nienasyconych? Otóż nie. Smalec składa się w około 40% z tłuszczów nasyconych, 50% z jednonienasyconych i 10% z wielonienasyconych. Okazuje się jednak, że nienasycone kwasy tłuszczowe są chronione przed oksydacją przez nasycone.

Czy smalec ma witaminy?


Smalec jest bogatym źródłem witaminy D. Łyżeczka smalcu może zawierać 500-1000 IU (international unit - jednostka międzynarodowa). Istotne jednak jest, iż taka zawartość witaminy D występuje tylko w smalcu, który pochodzi od świń mających dostęp do światła słonecznego. Jest ono niezbędne do produkcji witaminy D w ich ciele. Dlatego warto przygotowywać go samemu ze słoniny od zaprzyjaźnionego gospodarza.

Ile kalorii ma smalec?


100 g smalcu dostarcza:
902 kcal
100 g tłuszczu, w tym 39 g tłuszczów nasyconych
95 mg cholesterolu
1000 mg kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3
10199 mg kwasów tłuszczowych z rodziny  omega 6

Czy smalec jest zdrowy?


Smalec jest tłuszczem zwierzęcym. Zawiera więc w swoim składzie cholesterol. Od lat badania wskazują jego wpływ na zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Owszem jest on organizmowi niezbędny do produkcji wielu hormonów czy funkcjonowania układu nerwowego, jednak nie oznacza to, iż mamy go jeść bez zahamowań. Jednakże dzieciom do 3 roku życia nie zaleca się ograniczania podaży tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Składniki te są niezbędne do rozwoju organizmu. Jego nadmiar jednak jest szkodliwy. Czy zatem smalec ma jedynie negatywny wpływ na układ krążenia? Jest źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych oraz omega 3, które mają ochronne działanie na serce. Jego umiarkowane spożycie może więc wykazywać pewne walory zdrowotne. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Cinncinati wskazuje, że krótkoterminowa dieta bogata w smalec, może chronić przed atakami serca i zmniejszać uszkodzenie tkanek w momencie gdy się pojawi. W tym samym badaniu jednak naukowcy stwierdzają, że stosowanie takiej diety powyżej 6 tygodni nie wykazywało już ochronnego działania.

Czy smalec z gęsi jest zdrowy?


Gęsina jest bogata w białko, żelazo, cynk i szereg witamin jak A, B1, B2, D oraz E. Smalec z gęsi jest bogaty w tłuszcze jednonienasycone. Podobnie jak oliwa z oliwek jest źródłem kwasu oleinowego. Jego zalety od wieków były wykorzystywane zarówno w kuchni, jak również zewnętrznie do przygotowywania różnych smarowideł i maści zdrowotnych, np. z olejkiem rycynowym.

100 g gęsiego smalcu dostarcza:
900 kcal
100 g tłuszczy w tym:
    28 g tłuszcze nasycone,
    58 g tłuszcze jednonienasycone
    11 g tłuszcze wielonienasycone
100 mg cholesterolu
500 mg kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3
9801 mg kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6

Lubicie smalec? Wiedzieliście, że smalec ma w sobie witaminy? 

Zdjęcie główne pochodzi z flickr