- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Ogranicz czerwone mięsa w diecie, czytamy w każdych zaleceniach. Okazuje się jednak, że tego typu rady nie są bezpodstawne. Sprawdź ile mięsa czerwonego możesz jeść. Czy czerwone mięso jest zdrowe? Na co wpływa czerwone mięso? Czy wołowina szkodzi zdrowiu? Ile można zjeść wołowiny tygodniowo?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Czerwone mięso, do którego należą m. in. wołowina, wieprzowina i jagnięcina, spożywane jest pod wieloma postaciami: hamburgerów, steków, kotletów, czy wędlin. Najgorsze są oczywiście te z sztucznymi dodatkami, jednak każdy rodzaj mięsa czerwonego należy ograniczać. Dlaczego?
Istnieją dowody, że osoby, które nie potrafią odmówić sobie potraw z czerwonym mięsem mają zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Chodzi o osoby z predyspozycją genetyczną do tej choroby.
Duże badanie ponad 90 000 kobiet opublikowane w Archives of Internal Medicine udowodniło, że dieta bogata w mięso czerwone zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu piersi. Kobiety, które jadły więcej niż około 170 g (1,5 porcji) czerwonego mięsa dziennie miały prawie dwukrotnie większe ryzyko rozwoju hormonowrażliwego nowotworu piersi w porównaniu z kobietami, które jadły trzy lub mniej porcji czerwonego mięsa tygodniowo. Naukowcy uważają, że winne są hormony i związki podobne do hormonów zawarte w czerwonym mięsie.
Jeśli zastanawiacie się czy czerwone mięso jest zdrowe to musicie wiedzieć, że badania pokazują, że ludzie, którzy jedzą dużo czerwonego mięsa spożywają mniej żywności pochodzenia roślinnego pozbawiając się jej działania ochronnego.
Według badania opublikowanego w czasopiśmie Nature Medicine częstsze spożycie czerwonego mięsa wiąże się z wyższym ryzykiem chorób układu krążenia.
Badanie z Harvard School of Public Health wykazało związek wyższego spożycia czerwonego mięsa ze skróceniem długości życia. Wprowadzenie do diety 'zdrowszych' źródeł białka, takich jak ryby, drób, orzechy, rośliny strączkowe było związane z niższym ryzykiem zgonu.
Dieta bogata w produkty zwierzęce przyczynia się do zwiększenia częstości występowania otyłości oraz cukrzycy typu 2. Według raportu opublikowanego przez JAMA Internal Medicine jedzenie czerwonego, przetworzonego mięsa może z czasem zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Już 100 g czerwonego mięsa na dobę prowadziło do wzrostu ryzyka o 19 proc.
W głowie rodzi się myśl: co jeść, skoro wszystko jest szkodliwe? Jeść można wszystko, tylko z umiarem i dobrej jakości. Jak podaje Americam Institute for Cancer Research możemy jeść do pół kilograma mięsa czerwonego w tygodniu, nie podnosząc ryzyka zachorowania na nowotwory. Oczywiście powinno być to mięso bez zbędnych dodatków i polepszaczy, najlepiej gotowane lub duszone.
Często spożywacie czerwone mięso? Czym zastąpić czerwone mięso? Jaki jest Wasz sprawdzony zamiennik mięsa?
Komentarze
Eli1605
9 lutego 2015, 19:00
Najczęściej jadam drób, ale od czasu do czasu nie pogardzę kiełbaską z grilla czy zwykłym schabowym. Mhm.
Grubaska.Aneta
9 lutego 2015, 07:52
Że mnie właśnie taki miesozerca straszny :/
magwiz
9 lutego 2015, 09:40
Tak jak ze mnie... ;P Mogłabym wołowinkę wcinać codziennie. Niestety musiałam przerzucić się na kurczaka