Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Jaki zamiennik dla masła?
  • Czy oliwa może być zamiast masła?
  • Czy pasta z sezamu jest lepsza od masła?
  • Czym zastąpić masło?
  • Czy awokado jest zdrowsze od masła?

Jaki zamiennik dla masła?

Zawartość tłuszczu mlecznego w maśle powinna stanowić 72-82%. Masło śmietankowe (72-73%) jest w niego uboższe, podczas gdy ekstra (82%) bogatsze. O tym jak rozpoznać zafałszowania masła pisała dietetyk Justyna Piechocka. Jest to kaloryczny produkt. 100 g dostarcza odpowiednio 670 i 735 kcal. Jest źródłem witaminy A i D, jednak również nie brakuje w nim cholesterolu. Dlatego masło nie jest dobrym wyborem dla każdego. Czy są jakieś inne zdrowe alternatywy dla masła? Może jest coś mniej kalorycznego? Dla porównania:

1 łyżeczka masła extra (5 g)1 łyżeczka masła śmietankowego (5 g)
37 kcal
0,03 g białka
4 g tłuszczu
0,03 g węglowodanów
12,4 mg cholesterolu
33 kcal
0,06 g białka
3,68 g tłuszczu
0,06 g węglowodanów
11 mg cholesterolu

Czy oliwa może być zamiast masła?


Masło można po prostu zastąpić kilkoma kroplami dobrej jakości oliwy lub oleju tłoczonego na zimno, np. lnianego wylanymi na posmarowany czosnkiem chleb. Jest to równie kaloryczny zamiennik, jednak dostarczy cennych dla naszego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Można również przygotować pastę z oliwek. Pieczywo zyska nie tylko na walorach zdrowotnych, ale także na smaku.

Tapenade
3 garście czarnych oliwek
2 łyżeczki  posiekanych kaparów
4 filety anchois
2 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
Ząbek czosnku
Sól, pieprz


Wszystkie składniki zmiksować do konsystencji pasty. 

Czy pasta z sezamu jest lepsza od masła?


Nasiona oleiste takie jak sezam czy słonecznik to doskonała podstawa past wszelkiego typu. Wystarczy zmiksować słonecznik z suszonymi pomidorami czy innymi warzywami aby uzyskać doskonałe smarowidło na pieczywo. Sezam bogaty w wapń, cynk, mangan, miedź oraz magnez to doskonały produkt dla osób, które nie jedzą nabiału. Pasta z niego może więc jednocześnie być zamiennikiem masła, jak też poniekąd twarogu.

Tahini
200 g nasion sezamu
Opcjonalnie: 1-2 łyżki oliwy, sól

Sezam podprażyć na suchej patelni aż delikatnie zmieni kolor (nie ma być brązowy) przez 3-5 minut mieszając drewnianą łyżką. Można również uprażyć w piekarniku wstawiając nasiona na 5 minut do 180 stopni Celsjusza. Zostawić do przestudzenia. Zmiksować na gładką masę. Jeśli rozdrabnianie będzie szło opornie można dodać oliwę. Ewentualnie dosolić do smaku.

Czym zastąpić masło?

Strączkowe pasty


Nasiona roślin strączkowych są uboższe w kalorie niż nasiona roślin oleistych. Są za to bogate w białko roślinne. Dzięki swojej konsystencji po ugotowaniu, stają się doskonałą bazą do pasty warzywnej. Same w sobie nie mają wyraźnego smaku można więc je dosmaczać według własnego gustu. Jako dodatki sprawdzą się orzechy włoskie, cebula, czosnek, natki wszelkiego typu. Cząber oraz majeranek doskonale podkreślą ich smak oraz ułatwią trawienie i zapobiegną wzdęciom. Pastę można przygotować z fasoli białej, czerwonej czy ciecierzycy. Doskonałym przykładem smakowitej pasty na jej bazie jest znany na bliskim wschodziehumus, o którym już pisaliśmy. Najlepiej wykorzystać nasiona suche, które przed przygotowaniem pasty samodzielnie ugotujemy. Możemy jednak sobie nieco ułatwić i sięgnąć po nasiona z puszki.

Pasta z białej fasoli
1 puszka białej fasoli (około 250 g bez zalewy)
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy lub oleju lnianego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
Sól, pieprz, cząber


Składniki połączyć ze sobą w jednolitą masę.

Czy awokado jest zdrowsze od masła?


Awokado zawiera m. in. witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, potas, luteinę, zeoksantynę, beta sitosterol. Jest również bogate w tłuszcz (kwas oleinowy), dzięki czemu jego konsystencja jest bardzo kremowa. Jest doskonałym zamiennikiem masła. Możliwości jego wykorzystania ogranicza w zasadzie tylko nasza fantazja. Dzięki swojemu orzechowemu posmakowi sprawdzi się nawet w przygotowywaniu słodkich musów, które możesz podać dziecku w ramach deseru. Będzie smacznie i zdrowo. W kuchni meksykańskiej awokado jest wykorzystywane m.in. do przygotowania tradycyjnego sosu guacamole czy salsy. Nadają się one zarówno do maczania nachosów, jak też do posmarowania pieczywa.

Pasta z awokado
2 sztuki awokado
1 średni pomidor
1 mała cebula lub dymka
2 łyżki posiekanej natki kolendry
Sok z limonki
Sól, pieprz cytrynowy, płatki chili


Awokado obrać, wyjąć pestkę, miąższ wrzucić do blendera. Dodać rozdrobnioną cebulę, pomidora, kolendrę i sok z limonki. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić i wymieszać.

Używaliście kiedyś zamiennika masła? Czym najbardziej lubicie smarować chleb?

Zdjęcie główne pochodzi z: Apple and Pear Australia Ltd / Foter / CC BY