Skład batatów

Słodki ziemniak zajmuje szóste miejsce pod względem upraw na na całym świecie. Jest powszechnie uprawiany i spożywany w Afryce Subsaharyjskiej, Azji Wschodniej i Oceanii. Główną zaletą batatów jest zdolność do wzrostu w różnych klimatach i możliwość stosowania różnych systemów uprawy. Ponadto swoją popularność zawdzięczają też bogatemu składowi, dzięki któremu mogą wywoływać potencjalne korzyści zdrowotne dla człowieka. Dla przykładu słodkie ziemniaki o wysokiej zawartości beta - karotenu są z powodzeniem wykorzystywane do zwalczania niedoboru witaminy A w Mozambiku i Ugandzie.

Bataty cieszą się coraz większym zainteresowaniem również wśród polskich konsumentów. Powodem jest zapewne większa ich dostępność i chęć urozmaicenia diety. Jeden batat bez skórki waży około 230 g i ma 198 kcal, 3,7 g białka, 46,2 g węglowodanów, prawie 7 g błonnika pokarmowego i znikomą ilość tłuszczu.

Chociaż pomarańczowa odmiana batatów jest najbardziej rozpowszechniona, słodkie ziemniaki spotkać można też w wersji białej, żółtej, różowej, a nawet fioletowej. Jak podaje Cleveland Clinic, atutem odmiany pomarańczowej i żółtej jest spora zawartość beta - karotenu, fioletowa natomiast jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Ponadto słodkie ziemniaki są bogate w witaminę B6, kwas pantotenowy, tiaminę, niacynę, ryboflawinę, a jednocześnie zawierają mało sodu. 

Jeden duży batat zawiera więcej witaminy C, niż wynosi zalecane dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynikające z norm US Food and Drug Administration.

Co wynika z tak bogatego składu?

Wzmacniają serce

Badania przeprowadzone w Harvard University School of Public Health udowadniają, że słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy B6, która zapobiega wystąpieniu udaru i choroby niedokrwiennej serca. American Heart Association podkreśla ponadto, że spora zawartość potasu w tych ziemniakach obniża ciśnienie krwi i pomaga w zachowaniu równowagi płynów. Potas jest również ważnym elektrolitem, który pomaga w regulacji rytmu serca.

Poprawiają odporność i działają przeciwzapalnie

Bataty zawierają wspomagające układ odpornościowy witaminy: C i E. Poza tym, ich działanie przeciwutleniające pomaga w zwalczaniu choroby. Fioletowe słodkie ziemniaki bogate są w antocyjany. Linusa Paulinga Institute potwierdza, że dzięki takiemu składowi mają właściwości przeciwzapalne, korzystne dla ogólnego stanu zdrowia

Chronią przed nowotworami

Pomarańczowe słodkie ziemniaki wykazują działanie przeciwnowotworowe. Niektóre badania sugerują, że beta-karoten może obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet przed menopauzą i raka jajnika u kobiet po menopauzie. Okazuje się jednak, że fioletowe słodkie ziemniaki mogą być jeszcze bardziej skuteczne w walce z nowotworami. Potrzebne są jednak dalsze badania.

Zapobiegają wahaniom glukozy we krwi

Pomimo swojego słodkiego smaku bataty mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że cukier uwalniany jest z nich powoli do krwiobiegu. Dzięki temu zapobiegniemy wahaniom cukru we krwi. Jest to ważne nie tylko dla osób chorych na cukrzycę, ale też odchudzających się, ogranicza bowiem napady głodu. Naukowcy z North Carolina State University podkreślają, że spożywanie słodkich ziemniaków lub wyciągów z nich przygotowanych może pomóc kontrolować poziom glukozy we krwi i w przyszłości stanowić mniej kosztowną alternatywę leczenia. Bataty są też wspaniałym źródłem manganu, który wspomaga metabolizm węglowodanów, a tym samym utrzymuje odpowiedni poziom cukru we krwi oraz zapobiega atakom głodu. 

Bataty są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę przewodu pokarmowego i reguluje trawienie.

Zwalczają stres

Jak podkreśla Los Angeles Department of Public Health, słodkie ziemniaki zawierają magnez, który jest niezbędny do zachowania spokoju i dobrego samopoczucia oraz prawidłowego stanu tętnic, kości i mięśni .

Bataty: zagrożenia

Tak naprawdę bataty nie niosą większych zagrożeń, jeśli są prawidłowo przygotowane i nie robimy z nich regularnie np. frytek w pełnym tłuszczu. Należy oczywiście pamiętać, że to dość kaloryczny dodatek (w porównaniu np. z burakiem), co jest ważne w trakcie odchudzania. Jak ostrzegają specjaliści Mayo Clinic na bataty powinny uważać osoby z tendencją do kamieni nerkowych ze względu na zawartość szczawianów w tych ziemniakach.

Warto wypróbować słodkich ziemniaki w swojej kuchni, zwłaszcza w ramach urozmaicenia. Na pewno jest to produkt godny uwagi.

Zdjęcie pochodzi z: wlayton / Foter / CC BY-SA