Koleżanka poradziła mi picie herbatki z morwy białej. Czy rzeczywiście roślina ta jest tak zdrowa? Na co działa?

Zuza, 29 l.

Morwa biała kojarzy nam się z wątpliwej jakości, narzucającymi się reklamami suplementów. I o ile niepewnego pochodzenia oferty internetowe powinny być omijane z daleka, o tyle liście tej rośliny są od dawna wykorzystywane w medycynie. Dodaje się je do żywności, przyjmuje w postaci sproszkowanej lub popija napar. Ale czy to naprawdę działa? 

Co zawierają liście morwy białej?

Liście morwy białej zawierają sporo składników mineralnych oraz witamin i prowitamin, takich jak witamina C, witaminy z grupy B, D, E, kwas foliowy, kwas nikotynowy, b-karoten, ksantofile. Wspomnieć trzeba również o innych związkach, które mają zastosowanie fizjologiczne tj. garbniki, fitosterole, sitosterole, saponiny, triterpeny, flawonoidy, pochodne benzofuranu oraz antocyjany, antrachinony i glikozydy. A to nie koniec, liście morwy są też bogate w alkaloid: 1-deoksynojirimycyna (DNJ), który najprawdopodobniej jest silnym inhibitorem α-glukozydazy (αGI) i u osób z upośledzoną tolerancją glukozy może zmniejszyć ryzyko nie tylko w rozwoju cukrzycy typu 2, ale również ograniczyć prawdopodobieństwo rozwoju powikłań sercowo-naczyniowych. Glukozydazy to enzymy zawarte w jelicie. Rozkładają one węglowodany złożone do prostych i umożliwiają ich wchłonięcie.

biała morwa
Biała morwa pochodzi z Chin i jest ... pokarmem dla jedwabników. Jej drewno jest bardzo elastyczne i wytrzymałe. Używa się go do produkcji rakiet tenisowych, kijów hokejowych, mebli i łodzi.

Na co pomoże morwa biała?

Liście morwy wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwgrzybicze oraz przeciwalergiczne. Zawarte w liściach składniki spowalniają rozkład cukrów w jelitach, co spowalnia ich wchłaniane do krwiobiegu i pomaga utrzymać poziom cukru we krwi w pożądanym zakresie. W związku z tym liść morwy ostatnio cieszy się dużym zainteresowaniem jako ziołowy suplement, szczególnie dla osób z stanem przedcukrzycowym. Doustne przyjmowanie 0,8 g - 1,2 g proszku z suszonych liści morwy znacząco hamuje glikemię poposiłkową oraz wydzielanie insuliny. A co z naparem? Otóż potrzeba około 1 g liści morwy do przygotowania herbaty zaparzonej w 100 ml wody (98°C) przez 3 do 5 minut, aby zahamować aktywność a-glikozydaz.

Zmniejszenie wchłaniania węglowodanów w organizmie może hamować również odkładanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu morwa pomaga w redukcji masy ciała.

Badania opublikowane w Phytotherapy Research potwierdzają też, że wyciąg z liści morwy w połączeniu z kurkuminą  ma działanie przeciwutleniające i sugerują, że składniki te mogą stanowić środki terapeutyczne w chorobach naczyniowych. Same liście morwy białej mają również wysoki potencjał antyoksydacyjny. W badaniach klinicznych wykazano ponadto, że substancje zawarte w liściach morwy chronią komórki wątroby przed uszkodzeniem.

Z liściem morwy powinny się również zaprzyjaźnić osoby z nieprawidłowym profilem lipidowym, ponieważ dowiedziono, że suplementacja ekstraktu z liści morwy przez co najmniej 12 tygodni może spowodować spadek poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu w surowicy.

Liście morwy białej , dzięki zawartości oksydazy polifenolowej, zapobiegają nadprodukcji melatoniny, a tym samym chronią przed przebarwieniami.

Liście morwy mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera. Wiele doniesień potwierdza hipotezę, że konkretne białka odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu tej choroby. Ekstrakt z liści morwy hamuje ich tworzenie oraz osłabia ich neurotoksyczność.

Liście morwy białej mogą być pomoce w leczeniu wielu dolegliwości, jednak powinno być to raczej wspomaganie. Nawet długotrwałe badania nie ujawniły skutków ubocznych, dlatego jeśli odczuwamy potrzebę wypróbowania tej rośliny, możemy to zrobić z czystym sumieniem. Każda taka informacja powinna jednak zostać przekazana diabetologowi.

Zdjęcie główne pochodzi z: mauroguanandi / Foter / CC BY

Zdjęcie z tekstu pochodzi z: Public Domain Photos / Foter / CC BY