1.    Nie wolno jeść po 18:00

Ta informacja pojawia się bardzo często, jednak by była słuszna należy dodać, że dotyczy to osób idących spać około godziny 20:00. Przy współczesnym trybie życia mało kto kładzie się spać o tak wczesnej porze. Zaleca się by ostatni posiłek w ciągu dnia spożyć 2 – 3 godziny przed snem. Warto by było to danie lekkostrawne, ale kładąc się spać o 23:00 bez obaw możemy, zjeść ostatni posiłek o 21:00, nie dopuszczając swojego organizmu do głodzenia.

2.    Tłuszcz – główny sprawca otyłości

Często słyszy się o tym, że to tłuszcz jest głównym winowajcą występowania otyłości. Chcąc jej zapobiegać niektórzy porywają się na całkowite wyeliminowanie tłuszczy z diety. Nic bardziej mylnego. Tłuszcze umożliwiają wchłanianie niezbędnych dla organizmu człowieka witamin A, D, E i K, jak również są źródłem energii. Coraz częściej jako główną przyczynę występowania otyłości podaje się cukry proste, w które obfituje nasza dieta. Są to puste kalorie, które dostarczane do naszego organizmu, w łatwy i szybki sposób odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.

3.    Tłuszcz, tłuszczowi nierówny

Należy pamiętać, że wyróżniamy nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Chcąc żywić się zdrowo unikajmy szkodliwych tłuszczów nasyconych, które powodują wzrost „złego” cholesterolu LDL, tym samym przyspieszają rozwój miażdżycy, a także chorób nowotworowych. Nienasycone kwasy tłuszczowe, w które obfitują oliwa z oliwek, olej rzepakowy, ryby i owoce morza bardzo korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. W przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych obniżają poziom cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając ilość „dobrego” cholesterolu HDL. Ponadto sprzyjają redukcji glukozy w surowicy krwi, co jest korzystne szczególnie u osób z cukrzycą typu 2.

4.    Skazany na otyłość – genetyka

Wytłumaczeniem wielu osób cierpiących na nadwagę lub otyłość jest fakt występowania tego problemu w rodzinie. Owszem geny częściowo mogą zwiększać ryzyko wystąpienia otyłości, jednak większe znaczenie ma nasz styl życia. To w jaki sposób się odżywiamy i czy uprawiamy jakiekolwiek formy aktywności ma zdecydowanie większe znaczenie.

5.    Ziemniaki, pieczywo, makarony tuczą.

Wymienione produkty niesłusznie zostały oskarżone o przyczynę tycia. Są to cenne źródła węglowodanów złożonych, które stopniowo uwalniają energię w naszym organizmie. Pamiętajmy jednak, by ziemniaków nie polewać tłuszczem z patelni, makaronów kalorycznym sosem, bo te dodatki zwiększają kaloryczność tych posiłków. Warto by sięgać po pełnoziarniste pieczywo oraz makarony, wówczas dostarczą nam dodatkowo cennego błonnika pokarmowego, powodującego uczucie sytości.

6.    Jajka – źródło szkodliwego cholesterolu

W erze walki z licznymi chorobami sercowo – naczyniowymi, insulinoopornością oraz nadciśnieniem tętniczym, sprawców szuka się wszędzie. Za jedno ze źródeł szkodliwego cholesterolu LDL uznano jaja kurze, a dokładnie znajdujące się w nich żółtko. Najnowsze badania wskazują, że nie ma związku między cholesterolem spożytym wraz z żółtkiem a cholesterolem w surowicy krwi. Należy natomiast uważać na nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans, bo to prawdziwi winowajcy zwiększającego się poziomu cholesterolu LDL.

7.    Kawa odchudza

Zawarta w kawie kofeina przyspiesza metabolizm, wobec czego uznaje się, iż regularnie pita kawa pomoże nam zrzucić zbędne kilogramy. Należy jednak pamiętać, że często nie jest wypijana przez nas w czystej postaci. Cukier, mleko, śmietanka, likiery oraz różnego rodzaju syropy znacznie podwyższają jej kaloryczność, w konsekwencji dając odwrotny efekt od zamierzonego. Ponadto warto pamiętać, iż kawa wypłukuje z naszego organizmu cenne mikroelementy, a także podnosi ciśnienie krwi. Należy zachować umiar w jej piciu, bo niesie to za sobą raczej negatywne konsekwencje zdrowotne.

8.    Produkty typu 'light'

Rynek został zalany w ostatnim czasie odpowiednikami produktów w wersji „light”. Czy jednak nazwa pozornie wskazująca, że produkt ten dostarczy nam mniej kalorii i zagwarantuje szczupłą sylwetkę jest prawdziwa? Niestety jest to często stosowany chwyt marketingowy. Producenci chcąc „odchudzić” produkt zastępują cukier sztuczną substancją słodzącą. Chcąc spożyć mniejszą ilość kalorii, przy czym różnica często jest znikoma, sprawia że dodatkowo serwujemy sobie szereg niezdrowych związków chemicznych.

9.    Owoce można jeść bez ograniczeń

Owoce są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego. Nic dziwnego, że często sięgamy po nie bez opamiętania. Warto jednak pamiętać, że są one również źródłem cukrów prostych, które odkładają się w naszym organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Absolutnie z nich nie rezygnujmy, jednak pomyślmy by czasem zastąpić je warzywami.

10.    Nie jem – chudnę

Desperacko chcąc zrzucić nadmiar kilogramów, niektórzy uważają, że gdy przestaną w ogóle jeść wówczas pomoże im to osiągnąć planowany cel. Niestety działa to w zupełnie odwrotny sposób. Przegłodzony organizm „szykuje” się na gorsze dni, sądząc że okres głodu może potrwać nieco dłużej. W tym celu gromadzi tkankę tłuszczową, która w późniejszym czasie ma być źródłem energii. Nie przegładzaj organizmu, jedz regularnie, by stopniowo dostarczać organizmowi niezbędnej do funkcjonowania energii.

Autorem artykułu jest dietetyk Martyna Przybyłko

10latVitalii
Zajrzyj na vitalia.pl/10lat

Zdjęcie pochodzi z: Kai Hendry / Foter / CC BY