W ostatnim artykule opisywaliśmy korzyści wynikające z włączenia gruszek do jadłospisu, dzisiaj podpowiemy w jaki sposób te owoce wykorzystać przy wybranym posiłku. Oczywiście nie jest to jadłospis jednodniowy, tylko przykłady wykorzystania gruszki w daniach o każdej porze. Lepiej zdecydować się na 1 takie danie w ciągu dnia.

Na śniadanie: Kanapka na słodko

Składniki: 1 grahamka, 2 łyżki miodu, 1 gruszka.

Sposób wykonania: Gruszkę obrać, pokroić w plastry i prużyć w miodzie, grahamkę przekroić na 2 części, na każdą położyć plaster gruszki.

Na II śniadanie: Owsianka z gruszką

owsianka

Składniki: 4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki pokruszonych migdałów, 2 łyżki suszonej żurawiny, 1 łyżeczka miodu, 1/2 gruszki, mały kubeczek jogurtu naturalnego.

Sposób wykonania: Gruszkę pokroić w kostkę i prużyć w miodzie, odstawić. Wymieszać wszystkie składniki.

Obiad: Pierś z gruszkami

Składniki: 1 pierś z kurczaka, 2 gruszki, 2 łyżki masła, imbir, curry, 2 łyżki mascarpone, pieprz i sól.

Sposób wykonania: Pierś oczyścić, pokroić w paski i lekko podsmażyć na maśle. Kawałki mięsa wyjąć, a do patelni po jej smażeniu wlać 1/2 szklankę wody i pokrojone w kostkę gruszki. Gotować 5 minut, dodać mięso, przyprawy i mascarpone. Podawać z ryżem lub makaronem.

Przekąska: koktajl migdałowo - gruszkowy

jogurt

Składniki: 1 gruszka, garść płatków migdałowych, szklanka jogurtu naturalnego.

Sposób wykonania: Gruszkę obrać i zblendować z resztą składników.

Kolacja: Sałatka z gruszką

Składniki: 1 gruszka, 100 g ulubionego sera pleśniowego, mieszanka sałat, 1/2 cebuli, 10 oliwek, 1/2 małego słoika suszonych pomidorów w oleju, sól i pieprz.

Sposób wykonania: Gruszkę obrać i pokroić w kostkę, słonecznik prużyć na patelni, resztę składników rozdrobnić i polać olejem po suszonych pomidorach. Wszystko wymieszać i przyprawić. 

Zdjęcie tytułowe pochodzi z: jules:stonesoup / Foter / CC BY

Zdjęcie 1 z treści pochodzi z:Vegan Feast Catering / Foter / CC BY

Zdjęcie 2 z treści pochodzi z: fred_v / Foter / CC BY