- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Jesteś wegetarianinem i szukasz pomysłu na smaczny posiłek białkowy? Chcesz zmniejszyć ilość mięsa w diecie i nie wiesz jak to zrobić? Marzniesz zimą i szukasz pomysłu na rozgrzewający posiłek? Te przepisy ci w tym pomogą.
Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka, potasu, żelaza, kwasu foliowego, witaminy B6 oraz błonnika. Ma niski indeks glikemiczny (IG=30) co jest ważne dla cukrzyków.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub puszka odsączonej ciecierzycy
Puszka pomidorów
2 ziemniaki
1 duża marchewka
Mały brokuł podzielony na różyczki
Kilka pieczarek
Duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
Sok z ½ cytryny
Łyżka oleju
Curry, kumin, sól, pieprz grubomielony
Przygotowanie:
Przesmaż cebulę na oleju. Dodaj czosnek, curry, kumin i smaż przez około 1 minutę, aż poczujesz aromat przypraw. Pomidory zmiksuj za pomocą blendera i dodaj do sosu. Gotuj około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Marchewkę i ziemniaka pokrój w kostkę, a pieczarki w cząstki. Dodaj warzywa i ciecierzycę do sosu. Gotuj do miękkości warzyw. Na końcu dodaj sok z cytryny i dopraw. Świetnie smakuje z ryżem lub kaszą pęczak.
Soczewica jest podobnie jak ciecierzyca doskonałym źródłem białka roślinnego. Jest również bogata w cynk, magnez, fosfor. Można znaleźć jej kilka odmian: czerwoną, żółtą, czarną, brązową, zieloną.
Składniki:
200 g czerwonej lub zielonej soczewicy
1 duża marchewka
1 duża cebula
½ korzenia selera
1 mała papryczka chili lub płatki chili
1 ząbek czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
Puszka pomidorów
4 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
Świeże zioła: rozmaryn, pietruszka
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek, pokrojoną w kostkę marchewkę, seler. Duś na małym ogniu około 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy i chwilę go podgrzej. Wlej pomidory z puszki, dodaj soczewicę, rozmaryn, bulion i gotuj do miękkości warzyw (około 40 minut). Dopraw solą, pieprzem i podawaj posypane natką pietruszki.
Fasola jest najczęściej wykorzystywanym w Polsce warzywem strączkowym. Jest zarówno bogata w białko, jak też węglowodany. Jest również doskonałym źródłem błonnika.
Składniki:
Puszka czerwonej fasoli
½ szklanki ryżu
Szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
½ szklanki wody
Płatki chili, suszone oregano
Świeża kolendra
Przygotowanie:
Do garnka wrzuć ryż, przecier pomidorowy, chili, oregano, wlej bulion oraz wodę. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut. Dodaj odsączoną fasolę, przykryj i gotuj jeszcze około 5 minut, aż fasola i ryż będą miękkie. Jeśli odparuje sporo płynu, uzupełniaj wodą.
Zielony groszek kojarzy się z potrawami dla dzieci. Jest to poniekąd racja, ponieważ jego słodki smak odpowiada maluchom. Warto jednak wprowadzać go również w daniach dla dorosłych.
Składniki:
250 g spaghetti
Duża cukinia
2 ząbki czosnku
400 g groszku świeżego lub mrożonego
Sok z ½ cytryny
2 łyżki oleju
Starty parmezan lub inny twardy ser
Świeża mięta
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Na olej wrzuć czosnek i pokrojoną w kostkę cukinię. Podsmaż około 3 minuty. Dodaj groszek. Gotuj około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż groszek będzie miękki. Wrzuć makaron, miętę i sok z cytryny. Duś około 2 minuty. Dopraw do smaku. Podawaj posypane serem.
Zdjęcie główne pochodzi z: jules:stonesoup / Foter / CC BY
Zdjęcie 1 pochodzi z: rusvaplauke / Foter / CC BY
Zdjęcie 2 pochodzi z: whitneyinchicago / Foter / CC BY
Zdjęcie 3 pochodzi z: SweetOnVeg / Foter / CC BY
Komentarze
wie58
14 grudnia 2016, 02:07
Spróbuję.
corall
12 grudnia 2014, 09:48
ja robię czasem harirę z przepisu z bloga jadłonomii - pycha :)
Rumeczka
12 grudnia 2014, 09:42
Wegetarianie nie jedzą parmezanu! Ani innych twardych dojrzewających serów. W procesie ich produkcji wykorzystywana jest podpuszczka, pozyskiwana z żołądków młodych ssaków np. cieląt. W przypadku serów miękkich można stosować podpuszczkę mikrobiologiczną (specjalny "zestaw" bakterii) co jest akceptowane w diecie wegetariańskiej. Jednak podpuszczka mikrobiologiczna po okresie ok. 1 roku gorzknieje więc nie nadaje się do produkcji serów długodojrzewających. Jeśli czytam przepis "wegetariański" gdzie wśród składników jest parmezan to mi ręce opadają. Jeśli jesz parmezan to nie jesteś wegetarianinem! Po prostu nie jesz mięsa. Ot, taka różnica...
madziahen
12 grudnia 2014, 09:19
Ciekawe przepisy, trzeba je wypróbować:)
breatheme
12 grudnia 2014, 05:32
Zupa z soczewicy to moja ulubiona zimowa zupka:) rzeczywiście mocno rozgrzewa :)