Miód manuka to jeden z najbardziej wartościowych produktów naturalnych. Produkowany jest przez pszczoły zbierające nektar z kwiatów krzewu rosnącego w Nowej Zelandii.  Miód manuka jest mieszaniną węglowodanów, kwasów tłuszczowych, białek, witamin i składników mineralnych oraz wysokiej zawartości związków fenolowych i flawonoidów. Najważniejszym jego składnikiem jest methylglyoxal. To właśnie od jego ilości zależy głównie cena tego produktu. 

Methylglyoxal znajduje się także w innych produktach np. w kawie, serze, winie i jogurcie, jednak w ilościach zdecydowanie niższych.

Większość tekstów na temat miodu manuka w internecie to informacje prasowe albo artykuły ewidentnie na nich bazujące. Spawdźmy jednak jak jest naprawdę. Badań na temat wpływu miodu manuka na zdrowie i samopoczucie jest mnóstwo:

  • Niszczy wirusa grypy. Badania opublikowane w tym roku na łamach Archives of Medical Research udowodniły, że miód manuka ma największą wśród wszystkich miodów zdolność zwalczania wirusa grypy. Co więcej okazało się, że działa też synergistycznie ze stosowanymi najczęściej lekami przeciwgrypowymi.
  • Hamuje rozwój licznych bakterii, co potwierdziły badania z 2011 roku opublikowane w European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases. Związki zawarte w miodzie manuka przyczyniają się do jego bakteriostatycznego i bakteriobójczego działania. Stwierdzono również, że dzięki nim prawdopodobne będzie działanie przeciwko wielu mikroorganizmom odpornym na antybiotyki, takim jak Salmonella typhimurium DT104. W poprzednich badaniach dotyczących mechanizmów działania przeciwbakteryjnego zidentyfikowano kilka potencjalnych aktywnych składników, w tym związków fenolowych, które działają jak wymiatacze rodników anionowych. 
miód manuka
Miód był używany przez ponad 2000 lat w tradycyjnej medycynie w różnych kulturach. Działanie przeciwbakteryjne miodu zostało dobrze opisane w literaturze. Zawdzięczamy je wysokiej osmolarności i kwasowości oraz obecności flawonoidów i kwasów fenolowych.
  • Ostatnie doniesienia podkreślają rolę miodu we wzmacnianiu odpowiedzi immunologicznej, w tym indukcji produkcji zapalnych cytokin przez makrofagi, stymulacji migracji neutrofili i zwiększenia produkcji przeciwciał. Sprowadza się to do jednego: spożywanie miodu manuka poprawi naszą odporność.
  • Miód manuka może być z powodzeniem stosowany w przyspieszeniu gojenia ran oraz leczeniu wrzodów żołądka i bakteryjnego zapalenia żołądka, jelit, a nawet próchnicy.
  • Niedawno, kilka raportów wykazało, że miód manuka, ze względu na obecność polifenoli i flawonoidów, ma działanie antynowotworowe. Jednak mechanizm ten nie został jeszcze w pełni wyjaśniony. Obecnie trwają badania nad wpływem miodu na wzrost komórek nowotworowych.
  • Miód manuka ma udowodnione działanie przeciwtrądzikowe, używa się go też na liszaje i egzemę.
  • Jest bezpieczny. W 2010 roku sprawdzono bezpieczeństwo regularnego przyjmowania miodu z Nowej Zelandii. Okazało się, że nie powoduje on zwiększonych właściwości alergennych oraz nie zaburza korzystnej mikroflory jelitowej u osób zdrowych. Oczywistym przeciwwskazanem jest jednak uczulenie na miody pszczele.

Czy informacje prasowe na temat miodu manuka to tylko reklama? W tym przypadku nie. Każdy chciałby taki produkt reklamować. Badania mówią same za siebie. Jest jeden minus - cena miodu manuka potrafi wprawić w osłupienie. Mały słoiczek o dużej zawartości methylglyoxalu może kosztować nawet kilkaset złotych. Nie każdego na to stać. Na szczęście świetne właściwości na nasze zdrowie wykazują także nasze, polskie miody, które w połączeniu z przestrzeganiem zasad zdrowego odżywiana również mogą zdziałać cuda.

Zdjęcie tytułowe pochodzi z:Photo credit: thedabblist / Foter / CC BY

Zdjęcie w tekście pochodzi z:Photo credit: mmoscosa / Foter / CC BY