- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Chleb żytni to świetny wybór dla każdej osoby odchudzającej się. Poprawia przemianę materii, jest skarbnicą witamin i składników mineralnych, chroni serce i zapobiega nowotworom. Pomimo swojego ciężkiego i 'lepkiego' wnętrza jest też pyszny. Chleb żytni skład. Czy chleb żytni jest zdrowy? Czy chleb żytni jest dobry na odchudzanie? Z czego składa się chleb żytni? Czy chleb żytni wspomaga odchudzanie? Chleb żytni a dieta.
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Odchudzam się od miesiąca, w diecie mam z reguły chleb razowy pszenny, ale już troszkę mi się nudzi. Czy byłoby wielkim błędem, jeśli zamieniłabym go na chleb żytni? Jaki ma on wpływ na odchudzanie?
Tak właśnie o życie powiedział Pliniusz. To jak bardzo się mylił przedstawia chociażby skład tego niedocenianego zboża. Oprócz wody, białka (7,9 proc.), lipidów i węglowodanów zawiera też całe mnóstwo składników mineralnych tj. magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, chrom oraz witamin, zwłaszcza z grupy B. Obecność śluzów uniemożliwia tworzenie się glutenu i jest 'winowajcą' ciężkiej i lepkiej struktury pieczywa.
Pytała Pani, czy żyto w jakikolwiek sposób wpływa na odchudzanie. Okazuje się, że tak. Badania wykazały, że regularne spożywanie pieczywa żytniego w godzinach rannych skutkuje uczuciem sytości utrzymującym się niejednokrotnie do popołudnia. Zapewne jest to związane ze strukturą pozwalającą na wiązanie wody i sporą zawartością błonnika, w 100 g chleba żytniego razowego znajduje się aż 8,4 g błonnika pokarmowego. W badaniach na myszach ponadto potwierdzono, że regularne spożywanie żyta skutkuje lepszą przemianą materii oraz większą częstotliwością wypróżnień w porównaniu ze spożywaniem samej pszenicy.
Chleb żytni przyniesie Pani korzyści nie tylko związane z redukcją masy ciała. Warto również wspomnieć o:
Jak widać, warto wybierać pieczywo żytnie do śniadania. Proszę jednak obserwować swój organizm, jest ono dość ciężkie i przy nadmiarze mogą pojawić się wzdęcia.
Zdjęcie pochodzi z:Photo credit: treehouse1977 / Foter / CC BY-SA
Lubicie chleb żytni? Jaki chleb lubicie najbardziej? Jakie macie zamienniki dla chleba pszennego? Podzielcie się z nami w komentarzach!
Komentarze
Eli1605
21 października 2014, 09:36
Mam taki sklep gdzie kupuje chleb 100% żytni. Jest po prostu super. I trwa to już ok.2 lat.
babciabasia3
21 października 2014, 04:11
Ja też piekę . Nie kupuję pieczywa od lat.
Sylwia_25
20 października 2014, 18:27
Tak mi smaka narobił ten artykuł, że wygoniłam męża do sklepu za poszukiwaniem żytniej mąki. Zaczyn już się robi, w czwartek upiekę swój pierwszy w życiu chlebek :) oby się udał :)
aska5527
20 października 2014, 18:22
Domowy najlepszy! :D
Caffettiera
20 października 2014, 16:07
Ja jem bułki żytnie na śniadanie, rzeczywiście nasyca ;)
kingoje82
20 października 2014, 14:26
A o tych wzdeciach z nadmiaru to nie wiedzialam! Ja tez dzis bede piekla zytni.
LunaLoca
20 października 2014, 13:54
Czuję się przekonana do żytniego :)
zzuzzana19
20 października 2014, 13:22
Ja od ponad dwóch lat sama piekę chleb 100% razowy, pełnoziarnisty, na zaczynie. Jest nieziemski ! Kupnego nie lubię.
kingoje82
20 października 2014, 10:11
A o tych wzdeciach z nadmiaru to nie wiedzialam! Ja tez dzis bede piekla zytni.
Wiedzmowata
20 października 2014, 10:05
Od kilku miesięcy jem chleb żytni z dodatkiem siemienia lnianego, nawet tylko z samym masłem świetnie smakuje. :-))
Nualka
20 października 2014, 08:43
Zabrakło mi wzmianki o działaniach niepożądanych ;)