Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Z czego składa się chleb żytni?
  • Czy chleb żytni jest zdrowy?
  • Czy chleb żytni jest dobry na odchudzanie?
  • Jakie właściwości ma chleb żytni?

Odchudzam się od miesiąca, w diecie mam z reguły chleb razowy pszenny, ale już troszkę mi się nudzi. Czy byłoby wielkim błędem, jeśli zamieniłabym go na chleb żytni? Jaki ma on wpływ na odchudzanie?

Czy chleb żytni jest zdrowy?

Tak właśnie o życie powiedział Pliniusz. To jak bardzo się mylił przedstawia chociażby skład tego niedocenianego zboża. Oprócz wody, białka (7,9 proc.), lipidów i węglowodanów zawiera też całe mnóstwo składników mineralnych tj. magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, chrom oraz witamin, zwłaszcza z grupy B. Obecność śluzów uniemożliwia tworzenie się glutenu i jest 'winowajcą' ciężkiej i lepkiej struktury pieczywa.

Czy chleb żytni jest dobry na odchudzanie?

Pytała Pani, czy żyto w jakikolwiek sposób wpływa na odchudzanie. Okazuje się, że tak. Badania wykazały, że regularne spożywanie pieczywa żytniego w godzinach rannych skutkuje uczuciem sytości utrzymującym się niejednokrotnie do popołudnia. Zapewne jest to związane ze strukturą pozwalającą na wiązanie wody i sporą zawartością błonnika, w 100 g chleba żytniego razowego znajduje się aż 8,4 g błonnika pokarmowego. W badaniach na myszach ponadto potwierdzono, że regularne spożywanie żyta skutkuje lepszą przemianą materii oraz większą częstotliwością wypróżnień w porównaniu ze spożywaniem samej pszenicy.

Jakie właściwości ma chleb żytni?

Chleb żytni przyniesie Pani korzyści nie tylko związane z redukcją masy ciała. Warto również wspomnieć o:

  • działaniu przeciwnowotworowym - lignany znajdujące się w życie są przetwarzane przez mikroflorę jelitową do związków chroniących nas przed nowotworami, zwłaszcza sutka i okrężnicy. Ponadto spora zawartość błonnika pokarmowego chroni przed wystąpieniem raka jelita grubego.
  • wzmocnieniu układu krwionośnego - dzięki sporej ilości alkaloidów, które pobudzają włókna mięśni gładkich naczyń krwionośnych, regularne spożywanie pieczywa żytniego zmniejsza ryzyko chorób sercowo - naczyniowych. Badanie przeprowadzone z udziałem 18 mężczyzn i 22 kobiet pozwoliło na wyciągnięcie wniosku, że ziarno to idealnie nadaje się do zmniejszenia stężenia złego cholesterolu LDL.
  • pomocy w cukrzycy - w badaniu przeprowadzonym w Department of Clinical Nutrition w Finlandii, udowodniono, iż wzrost glukozy we krwi po posiłku złożonym z chleba żytniego jest niższy niż po spożyciu chleba pszennego. Zjawisko to żyto zawdzięcza dużej zawartości rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Natomiast badania opublikowane w  American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że chleb żytni może zmniejszyć częstość występowania cukrzycy typu 2, dzięki poprawie funkcji komórek beta trzustki odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny.
  • poprawieniu odporności - zwłaszcza o tej porze roku temat ten zainteresuje zapewne osoby o niższej odporności. W czasie fermentacji składników żyta powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe oraz arabinoksylany. To właśnie one wspierają produkcję limfocytów niezbędnych do obrony organizmu przed infekcjami

Jak widać, warto wybierać pieczywo żytnie do śniadania. Proszę jednak obserwować swój organizm, jest ono dość ciężkie i przy nadmiarze mogą pojawić się wzdęcia.

Zdjęcie pochodzi z:Photo credit: treehouse1977 / Foter / CC BY-SA

Lubicie chleb żytni? Jaki chleb lubicie najbardziej? Jakie macie zamienniki dla chleba pszennego? Podzielcie się z nami w komentarzach!