Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy są dietetyczne desery?
  • Jakie są przepisy na białkowe desery?

Czy są dietetyczne desery?

Aby zmniejszyć efekty przepełnionego węglowodanami prostymi deseru, warto wzbogacić go w białko. Wtedy szybciej i na dłużej będziemy syci, ograniczymy ilość węglowodanów w jednej dawce i automatycznie zmniejszymy porcję deseru. Okazuje się, że słodycze i dania bogate w białko wcale nie muszą się wykluczać. Co więcej, mogą być pyszną przekąską dla największego łasucha. Przeszukałam przepisy na desery naszych użytkowniczek i wybrałam te, o zawartości białka minimum 10 g w 100 g. A przypominam, że duża część popularnych słodyczy zawiera naprawdę minimalną ilość białka.

Jakie są przepisy na białkowe desery?

Mleczne kulki 22 g białka/100 g

Składniki:

  • Mleko w proszku odtłuszczone 100 g
  • Mleko spożywcze 2% tłuszczu 65 g (5 łyżek)
  • Cynamon 5 g

Sposób przygotowania:

1. Mleko granulowane mieszamy z mlekiem 'normalnym' aż powstanie gęsta masa. Lepimy z niej kulki, sypiemy cynamonem.

Serniczek pieczony 14 g białka/100 g

Ciasto z owocami

Składniki:

Masa serowa:

  • Ser twarogowy chudy 500 g (2 opakowania)
  • Jogurt naturalny 150 g
  • Żółtko jaja kurzego 75 g (3 szt.)
  • Białko jaja kurzego 105 g (3 szt.)
  • Budyń śmietankowy 35 g
  • Fruktoza 50 g

Dekoracja:

  • Kakao naturalne 15 g

Sposób przygotowania:

1. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej, więc wcześniej wyciągamy je z lodówki. Twaróg mielimy lub dokładnie miksujemy na gładką masę (np. przy pomocy blendera). Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

2. Żółtka miksujemy z fruktozą (ilość według uznania- u mnie 5 łyżek) do uzyskania jasnej masy i dodajemy do nich jogurt i budyń.

3. Miksujemy masę na niskich obrotach i stopniowo dodajemy twaróg.

4. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do naszej masy twarogowej.

5. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

6. Opcjonalnie można zostawić trochę masy i zmieszać ją z kakao, a następnie dołożyć do tej z tortownicy robiąc artystyczne kleksy. Aby sernik się nie spiekł wierzch można przykryć folią aluminiową.

7. Wstawiamy na 10 min do 180 C, a następnie przez 50-55 min w 160 stopniach C.

8. Po pieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy nie wyciągając przez ok. 1.5 h, aby nie opadł, a następnie chłodzimy w lodówce. Najlepiej na noc.

Cynamonowe ciasto z fasoli 16 g białka/100 g

Składniki:

Fasola piękny Jaś 240 g

Jaja kurze całe 180 g (3 szt.)

Jogurt naturalny 0% tłuszczu 40 g (2 czubate łyżki)

Mleko w proszku odtłuszczone 20 g

Siemię lniane 10 g

Proszek do pieczenia 7 g (1,5 płaskiej łyżeczki)

Cynamon 8 g (1 płaska łyżeczka)

Fruktoza 30 g

Sposób przygotowania:

1. Fasolę miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej stopniowo resztę składników cały czas mieszając.

2. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Blaszkę (może być keksówka) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy uzyskaną masę i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min.

3. Po wystudzeniu można ozdobić np. kakaem.

Wiejski murzynek 12 g białka/100 g

Murzynek

Składniki:

Serek wiejski 400 g

Jaja kurze całe 120 g (2 szt.)

Otręby owsiane 35 g

Kakao naturalne 7 g

Proszek do pieczenia 5 g (1 płaska łyżeczka)

Sposób przygotowania:

1. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni.

2. Mieszamy wszystkie składniki suche, dodajemy słodzik (dałam 15 rozgniecionych pastylek) lub cukier wg. gustu.

3. Dodajemy serek wiejski i jajka.

4. Dokładnie mieszamy.

5. Przelewamy do tortownicy.

6. Pieczemy 45-55 minut.

Smacznego!

Jakie są Wasze ulubione przepisy na dietetyczne desery? Jakie desery wysokobiałkowe polecacie? Który deser białkowy lubicie najbardziej?

Zdjęcie tytułowe pochodzi z:Photo credit: zingyyellow...! / Foter / CC BY

Zdjęcie 1 z tekstu pochodzi z:Photo credit: 旋轉花木貓 / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie 2 z tekstu pochodzi z:Photo credit: Tnkntx / Foter / CC BY-SA