- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Deser kojarzy Ci się z węglowodanami, z wysokim indeksem glikemicznym i szybkim uczuciem głodu niedługo po spożyciu? Co zrobić, aby te wszystkie negatywne skutki spożywania słodkości powstrzymać? Mamy na to sposób. Które desery są dietetyczne? Jak zrobić białkowy deser?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Aby zmniejszyć efekty przepełnionego węglowodanami prostymi deseru, warto wzbogacić go w białko. Wtedy szybciej i na dłużej będziemy syci, ograniczymy ilość węglowodanów w jednej dawce i automatycznie zmniejszymy porcję deseru. Okazuje się, że słodycze i dania bogate w białko wcale nie muszą się wykluczać. Co więcej, mogą być pyszną przekąską dla największego łasucha. Przeszukałam przepisy na desery naszych użytkowniczek i wybrałam te, o zawartości białka minimum 10 g w 100 g. A przypominam, że duża część popularnych słodyczy zawiera naprawdę minimalną ilość białka.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Mleko granulowane mieszamy z mlekiem 'normalnym' aż powstanie gęsta masa. Lepimy z niej kulki, sypiemy cynamonem.
Serniczek pieczony 14 g białka/100 g
Składniki:
Masa serowa:
Dekoracja:
Sposób przygotowania:
1. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej, więc wcześniej wyciągamy je z lodówki. Twaróg mielimy lub dokładnie miksujemy na gładką masę (np. przy pomocy blendera). Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
2. Żółtka miksujemy z fruktozą (ilość według uznania- u mnie 5 łyżek) do uzyskania jasnej masy i dodajemy do nich jogurt i budyń.
3. Miksujemy masę na niskich obrotach i stopniowo dodajemy twaróg.
4. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do naszej masy twarogowej.
5. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
6. Opcjonalnie można zostawić trochę masy i zmieszać ją z kakao, a następnie dołożyć do tej z tortownicy robiąc artystyczne kleksy. Aby sernik się nie spiekł wierzch można przykryć folią aluminiową.
7. Wstawiamy na 10 min do 180 C, a następnie przez 50-55 min w 160 stopniach C.
8. Po pieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy nie wyciągając przez ok. 1.5 h, aby nie opadł, a następnie chłodzimy w lodówce. Najlepiej na noc.
Składniki:
Fasola piękny Jaś 240 g
Jaja kurze całe 180 g (3 szt.)
Jogurt naturalny 0% tłuszczu 40 g (2 czubate łyżki)
Mleko w proszku odtłuszczone 20 g
Siemię lniane 10 g
Proszek do pieczenia 7 g (1,5 płaskiej łyżeczki)
Cynamon 8 g (1 płaska łyżeczka)
Fruktoza 30 g
Sposób przygotowania:
1. Fasolę miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej stopniowo resztę składników cały czas mieszając.
2. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Blaszkę (może być keksówka) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy uzyskaną masę i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min.
3. Po wystudzeniu można ozdobić np. kakaem.
Składniki:
Serek wiejski 400 g
Jaja kurze całe 120 g (2 szt.)
Otręby owsiane 35 g
Kakao naturalne 7 g
Proszek do pieczenia 5 g (1 płaska łyżeczka)
Sposób przygotowania:
1. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni.
2. Mieszamy wszystkie składniki suche, dodajemy słodzik (dałam 15 rozgniecionych pastylek) lub cukier wg. gustu.
3. Dodajemy serek wiejski i jajka.
4. Dokładnie mieszamy.
5. Przelewamy do tortownicy.
6. Pieczemy 45-55 minut.
Smacznego!
Jakie są Wasze ulubione przepisy na dietetyczne desery? Jakie desery wysokobiałkowe polecacie? Który deser białkowy lubicie najbardziej?
Zdjęcie tytułowe pochodzi z:Photo credit: zingyyellow...! / Foter / CC BY
Zdjęcie 1 z tekstu pochodzi z:Photo credit: 旋轉花木貓 / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 2 z tekstu pochodzi z:Photo credit: Tnkntx / Foter / CC BY-SA
Komentarze
Eli1605
21 października 2014, 09:39
Sernik i murzynek na pewno spróbuję zrobić. Brzmią zachęcająco.
babciabasia3
21 października 2014, 04:14
A jednak mozna .
wesola555
20 października 2014, 20:21
a jak to z iloscia kcal wyglada?
GabrielleVanDort
20 października 2014, 17:24
Chyba dzisiaj albo jutro zrobię ten sernik, wygląda smakowicie, a u mnie w lodówce zalega nadmiar sera. :)
LunaLoca
20 października 2014, 13:55
Mam ochotę na murzynek :)
milencia87
20 października 2014, 10:24
białko w nadmiarze szkodzi. Szczególnie odzwierzęce.
angelisia69
20 października 2014, 10:08
Te kuleczki to nie za bardzo zdrowe :/ mleko w proszku ma pelno substancji E,E,E ale ten murzynek musze koniecznie wyprobowac
Wiedzmowata
20 października 2014, 09:51
To ciasto z fasoli interesująco wygląda...