Mowa właśnie o rukoli - delikatnie orzechowy aromat, przebijający się gorzkawy smak i maślane odczucie w ustach bezpośrednio po spożyciu. To właśnie te cechy kochają wielbiciele tej odmiany sałaty. Na szczęście jest coraz bardziej popularna - chociaż pochodzi z krajów śródziemnomorskich, może być też uprawiana w Polsce. 

1. Jest idealna w czasie odchudzania

Jak każda sałata, zawiera mnóstwo wody, a tym samym jest niskokaloryczna, 20 g liści to 5 kcal. Zawiera też błonnik pokarmowy, który pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości.

2. Poprawia strawność produktów

Rukolę powinniśmy dodawać zwłaszcza do potraw ciężkostrawnych tj. tłuste mięsa oraz smażenina.

rukola
Rukola pryskana jest szkodliwymi substancjami, które chronią ją przed zepsuciem i szkodnikami. Przed spożyciem należy ją więc porządnie wymyć pod bieżącą wodą.

3. Działa bakteriobójczo

Działanie niszczące bakterie rukola zawdzięcza nadającym jej ostry smak aminokwasom siarkowym. Powinna być spożywana zwłaszcza przez osoby o niskiej odporności organizmu.

4. Chroni przed nowotworami

Tę właściwość rukola zawdzięcza związkom o nazwie glukozynolany, które w organizmie przekształcane są w izotiocyjaniany. To właśnie izotiocyjaniny uczestniczą w regulacji funkcji układu immunologicznego i chronią przed powstaniem nowotworów. Ponadto Rukola zawiera beta-karoten, luteinę i zeaksantynę. Wszystkie te związki cenione są jako przeciwutleniacze i wykorzystywane w profilaktyce chorób takich jak nowotwory (jak dowodzą badania, zwłaszcza płuc, sutka, trzustki, jelita grubego oraz gruczołu krokowego) i zwyrodnienie plamki żółtej.

rukola
Na co zwracać uwagę przy zakupie rukoli? Jej liście powinny być przede wszystkim nieuszkodzone, kruche oraz żywozielone.

5. Zwiększa odporność i przeciwdziała anemii

 A to wszystko dzięki sporej zawartości witaminy C, Witaminy K, cynku oraz żelaza.

Rukola ceniona jest za bogaty smak i aromat. Można ją tylko uwielbiać albo nie znosić. Spożywana  jest zarówno na zimno jak i na ciepło. Z powodzeniem nadaje się do wszelkich sałatek, surówek, mozzarelli, twarogu, kanapek, sosów, zup oraz makaronów. W komponowaniu jej z innymi dodatkami możemy popuścić wodzę fantazji – smakosze uważają jednak, że rukola najlepiej smakuje z innymi sałatami, pomidorami, rzodkiewką, szczypiorkiem i oliwą z oliwek.Poniżej przedstawiam propozycję wykorzystania rukoli, podane przez nasze użytkowniczki:

Sałatka z rukoli

Sałatka z rukolą

Składniki

Sos: miód pszczeli 24 g (4 płaskie łyżeczki), musztarda 18 g (3 płaskie łyżeczki), sok wyciśnięty z cytryny 13 g (1 łyżka), oliwa z oliwek 26 g (2 płaskie łyżki).

Sałatka: pierś z kurczaka 400 g, rukola 120 g, ser Gouda tłusty 150 g, ogórek 100 g (1 średni), zioła prowansalskie (1 szczypta), pieprz ziołowy (1 szczypta), papryka chilli (1 szczypta).

Rukola z mozzarellą, szynką parmeńską i pomidorami

Składniki

Rukola 100 g, szynka Szwarcwaldzka 30 g, ser mozzarella 100 g, pomidor 100 g (2 małe), pieprz czarny, zmielony (1 szczypta), oliwa z oliwek 39 g (3 płaskiej łyżki), ocet winny z białego wina 6% 26 g (2 płaska łyżka), bazylia suszona 2 g.

A Wy macie swoją ulubioną propozycję podania rukoli?

Zdjęcie tytułowe pochodzi z: SanFranAnnie / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie 1 pochodzi z: Linda N. / Foter / CC BY

Zdjęcie 2 pochodzi z: jules:stonesoup / Foter / CC BY

Zdjęcie 3 pochodzi z: Edsel L / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie 4 pochodzi z: Justin Snow / Foter / CC BY-ND