Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Które warzywa są najzdrowsze na świecie?
  • Które warzywa są najbardziej wartościowe?
  • Które warzywa mają najwięcej witamin?

Mają one wpływ m.in. na: na spowolnienie rozwoju nowotworów i zmniejszenie ryzyka chorób serca. Na liście znalazły się witaminy: A, B6, C, D, E i K, białka pokarmowe, ryboflawina, kwas foliowy, niacyna, żelazo, tiamina, wapń, cynk i potas. Co ciekawe, wśród wymienionych prozdrowotnych warzyw próżno szukać wymyślnych okazów - są łatwo dostępne, nie uszczuplą Twojego portfela, ale już Ciebie - owszem!  Przeczytaj listę i ruszaj na zakupy! Oto TOP 20 z osiedlowego warzywniaka.

  1. Rukiew wodna. Jej regularne spożywanie spłyca zmarszczki, poprawia stan skóry, wpływa też pozytywnie na pracę wątroby, trawienie i zmniejsza ryzyko nowotworów. Łatwo ją wyhodować na parapecie lub w przydomowym ogródku.
    Rukiew wodna
    Rukiew wodna
  2. Kapusta pekińska. Jak się okazuje, pół szklanki tej posiekanej surowej zieleniny pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, odpowiedzialną za stan zębów, włosów, oczu i paznokci. 
  3. Boćwina. Pasuje idealne do zup, sałatek. Na ciepło można przygotowywać ją podobnie jak szpinak. Także wpływa na stan cery i paznokci.
  4. Burak ćwikłowy. Słodki, o pięknym kolorze - działa przeciwnowotworowo, poprawia też odporność i obniża cholesterol. 
  5. Szpinak. Dziecięca zmora? Warto się do niego przekonać. Chroni przed miażdżycą, obniża ciśnienie i pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci. 
  6. Cykoria. Ta gorzkawa sałata zmniejsza wchłanianie tłuszczów, poprawia cerę i  przyspiesza metabolizm. Planujesz detoks? Uwzględnij w jadłospisie cykorię, bowiem oczyszcza ona organizm z toksyn.
    Cykoria
    Cykoria
  7. Sałata masłowa. Wpływa pozytywnie na stan skóry i włosów.
  8. Pietruszka. Warzywo doskonałe, w całości do wykorzystania - w kuchni idealnie sprawdza się zarówno jej natka, jak i korzeń. Potas, żelazo, witamina C to prozdrowotne składniki znajomego warzywa. 
  9. Sałata rzymska. Podstawowy składnik sałatkowego Cezara - pozytywnie wpływa na jakość widzenia, bowiem zawiera luteinę, witaminę A, C i B oraz kwas foliowy.
  10. Kapusta. Bez niej nie istnieje polska kuchnia! Jest sprzymierzeńcem w walce z nowotworami.
  11. Rzepa czarna. Rozjaśnia cerę, wzmacnia włosy, oczyszcza wątrobę. Jedz ją na surowo, przyjemnie chrupie i jest zdrowa. Jak rzepa.
  12. Liście gorczycy. Nasiona używane są jako baza musztardy, a lekko piekące liście idealne pasują do sałatek. Wzmacnia i oczyszcza organizm.
  13. Endywia. Dobrze komponuje się z serami i orzechami, a co najważniejsze - wspomaga system nerwowy, poprawia też cerę, paznokcie i włosy.
    Endywia
    Endywia
  14. Szczypior. Niezastąpiony w sałatkach, surówkach i w potrawach z jajkami. Ułatwia trawienie.
  15. Jarmuż. Ostatnio bardzo modny składnik menu. Należy do tej samej rodziny, co kapusta, ma też podobne właściwości - działa przeciwnowotworowo.
  16. Liście mleczu. Nadają się do sałatek i naparów, oczyszczają z toksyn i wspomagają odchudzanie. 
  17. Papryka meksykańska. Pomaga schudnąć dzięki kapsaicynie, ostrość działa na organizm termogennie.
  18. Rukola. Po zakupie wyjmij ją od razu z plastikowego opakowania. Zawiera witaminę K, C i B. Poprawia trawienie dzięki dużej zawartości błonnika.
  19. Brokuł. Chroni przed rakiem, wspomaga walkę z kilogramami. Rozwiązuje problemy z systemem nerwowym. Pamiętaj tylko, że rozgotowany traci swoje właściwości.
  20. Dynia. Za jej pomarańczowy kolor jest odpowiedzialny beta-karoten, który opóźnia starzenie i poprawia koloryt skóry. Jedz, bo warto!

Autorka tekstu: Justyna Witczak

Które warzywa lubicie najbardziej? Które warzywa jecie najczęściej?

Źródła zdjęć:Jeff Kubina / Foter / CC BY-SA thegshow / Foter / CC BY-ND worak / Foter / CC BY avlxyz / Foter / CC BY-SA