Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji octowej z jabłek. Wpisuje się więc w jeszcze trwający (choć nieco już słabnący) trend jedzenia tych owoców. Ma jednak charakterystyczny smak i zapach, dlatego nie każdemu odpowiada. Mimo wszystko wiele osób ceni go sobie ze względu na jego właściwości zdrowotne.

Właściwości octu

Ocet jabłkowy jest bogatym źródłem witamin. Zawiera między innymi witaminę C, A, E i witaminy z grupy B. Oprócz tego jest bogaty w składniki mineralne takie jak potas, żelazo, wapń, magnez czy sód. Znajdują się w nim także trzy kwasy: octowy, cytrynowy i mlekowy. Jest przy tym niskokaloryczny (1 łyżka zawiera tylko 1 kcal), może więc stanowić dodatek do diety dla osób, które się odchudzają.

W dodatku badania naukowe pokazują, że spożywanie tego octu może istotnie poprawić gospodarkę lipidową organizmu. Obniża bowiem frakcję cholesterolu LDL i poziom triglicerydów. Zakłada się także, że dzięki obecności kwasu chlorogenowego, który jest silnym przeciwutleniaczem, może regulować ciśnienie krwi.

Wpływ na odchudzanie

Najważniejszą dla nas kwestią jest jednak mimo wszystko odchudzanie. Po przeanalizowaniu wyników badań naukowych okazuje się, że ocet jabłkowy rzeczywiście może pomagać w redukcji masy ciała. W 2009 roku Kondo wraz ze współpracownikami przeprowadził badanie polegające na podawaniu otyłym Japończykom przez okres 12 tygodni każdego dnia 500 ml napoju, który zawierał albo 0 ml octu, albo 15 ml, albo 30 ml. Okazało się, że po tych 12 tygodniach masa ciała, BMI, obwód pasa i ilość tłuszczu trzewnego były znacznie niższe u osób, które przyjmowały ocet od osób z grupy placebo. Zakłada się więc, że spożywanie octu może być użyteczne w redukcji masy ciała, choć (jak zwykle) nie wszystkie badania to potwierdzają.

 

ocet jabłkowy
Kuracja octowa może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów

Jeżeli chcemy włączyć ocet do swojej diety, to wystarczy pić 2-3 razy dziennie szklankę wody z 1 łyżką octu przed posiłkami (najlepiej nie przekraczać jednak 2 łyżek octu, więc pijąc taką miksturę 3 razy dziennie można rozłożyć 2 łyżki na 3 szklanki). Lepiej nie zwiększać tej ilości, bo może to być szkodliwe dla zdrowia. W dodatku taka kuracja nie może trwać zbyt długo, bo może to doprowadzić do niedoborów potasu i do zmniejszenia gęstości kości.

Przeciwwskazania do picia octu

Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na włączenie do diety wody z octem. Osoby, które cierpią na nadwrażliwość żołądka, mają wrzody, problemy z wątrobą albo jakiekolwiek zaburzenia ze strony układu pokarmowego powinny z niego zrezygnować albo skonsultować się z lekarzem. Ocet może bowiem podrażniać błony śluzowe.

Jak zrobić ocet?

Jeżeli jednak nie ma się przeciwwskazań do picia octu i chciałoby się wprowadzić go do swojej diety, to najlepiej przygotować go samodzielnie w domu. Jest to naprawdę dziecinnie proste. Do jego przygotowania potrzebne będzie:

  • 1 kg jabłek
  • 1 l wody
  • 4 łyżki miodu/cukru

Owoce trzeba oczywiście porządnie umyć i pozbawić je gniazd nasiennych. Następnie należy je pokroić w kostkę albo przepuścić przez sokowirówkę, umieścić je w dużym słoiku i zalać letnią osłodzoną uprzednio miodem lub cukrem wodą. Teraz wystarczy słoik przykryć ścierką, obwiązać sznurkiem albo gumką i zostawić w ciepłym miejscu na około 4 tygodnie. Od czasu do czasu mieszaninę można zamieszać. Kiedy przestanie się pienić, będzie ją można przecedzić i ocet gotowy!

Czasami zaleca się także, aby w słoiku (albo naczyniu kamionkowym) umieścić owoce razem z wyciętymi wcześniej gniazdami nasiennymi, 1 dag drożdży piekarniczych i kawałkiem chleba razowego. Codziennie trzeba wtedy taką miksturę zamieszać, a po 10 dniach przefiltrować przez gazę i przelać do czystego naczynia. Następnie na każdy litr soku należy dodać 10 dag cukru i pozostawić na około półtora miesiąca. Potem trzeba znów przecedzić i gotowe.

Zdjęcie główne: Photo credit: AndyRobertsPhotos / Foter / CC BY

Zdjęcie w tekście: Flickr.com