Jajka pod lupą

Aż pięć osób zostało oskarżonych w sprawie produkcji i sprzedaży szkodliwych dla ludzi jajek w proszku. Produkt był wytwarzany bez nadzoru służb weterynaryjno-sanitarnych oraz bez zachowania standardów sanitarnych w Wielkopolsce niedaleko Kalisza. Wykorzystywane do produkcji składniki były niewłaściwej jakości. Jak poinformował zastępca prokuratora okręgowego w Ostrowie Wielkopolskim:

Od 2008 r. do grudnia 2011 r. na terenie powiatu kaliskiego, prowadząc przedsiębiorstwo, wyprodukował i wprowadził do obrotu środki spożywcze oznaczone jako mieszanka piekarnicza, proszek jajowy i jaja w proszku. Z uwagi na ich zanieczyszczenie bakteriologiczne stanowiły one produkty niebezpieczne i szkodliwe dla zdrowia i życia ludzi.

O sprawie słyszeliśmy już dawno, jednak dopiero teraz padły oskarżenia. Analizy suszu wykazały, że był on produkowany z nieświeżych jaj, wykryto też dodatek starego sera, wapna i mączki rybnej. Produkt trafiał do zakładów wytwarzających makaron, ciastka, pasztety oraz majonezy. 

Susz jajeczny - co to jest?

Susz jajeczny uzyskuje się z jajek - w teorii świeżych, w komorze suszarniczej. Jajka całe, same żółtka lub same białka są suszone za pomocą gorącego powietrza. Bardzo ważne jest, aby produkcja suszu była na każdym etapie kontrolowana. Co może grozić nam po spożyciu suszu z nieświeżych jaj oraz z całą listą zafałszowań?

  1. Bakterie E.coli - ich toksyna powoduje zatrucia pokarmowe. Pierwsze objawy to biegunki, silne bóle brzucha, nudności, wymioty, zawroty głowy, czasem gorączka, ogólne osłabienie. Zakażenie może doprowadzić do wyniszczających biegunek choleropodobnych, czerwonkopodobnych, do krwotocznego zapalenia jelit oraz w konsekwencji do zespołu mocznicowo-hemolitycznego i zakrzepicy.
  2. Salmonella - powoduje niebezpieczne zakażenia pokarmowe mogące doprowadzić nawet do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów. Pierwsze objawy zatrucia to ból brzucha, biegunka, wymioty, wysoka temperatura. 
  3. Kadm - jest jednym z najbardziej toksycznych pierwiastków o bardzo długim okresie półtrwania - 15 lat. Gromadzi się m.in. w nerkach, kościach i wątrobie. Powoduje zmiany morfologiczne i czynnościowe w narządach. Zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów, zwłaszcza nerek i gruczołu krokowego. 
  4. Ołów - w zatruciu na początku występują objawy żołądkowo-jelitowe, później objawy ze strony ośrodkowego układu nerwowego. Uszkodzeniu mogą ulec również nerki i wątroba. Przewlekłe zatrucie powoduje anemię.

Jesteś tym co jesz

Susz jajeczny produkowany był w Wielkopolsce (dokładnie w okolicach Kalisza), ale rozprzestrzeniony został w całej Polsce. Pomimo, że działalność firmy głównego oskarżonego została zawieszona już w marcu 2011 roku, to nie mamy pewności, czy takie procedery nie mają miejsca w innych zakładach. Zwłaszcza, że afera spod Kalisza być może nigdy nie wyszłaby na jaw, gdyby nie problemy ze spłatą kredytów. I właśnie to jest przerażające. Możemy iść z duchem czasu, akceptować i przyklaskiwać postępowym, oszczędnym i ekonomicznym rozwiązaniom. Jeśli jednak nie będziemy pewni swojego bezpieczeństwa, nigdy z zaufaniem nie spojrzymy na żadne gotowce, pół gotowce i ulepszacze. O innych niebezpieczeństwch czyhających w żywności pisała dietetyk Patrycja Kawka.

Jeśli tylko mamy czas i taką możliwość sami przygotowujmy posiłki z jajkami zamiast suszu, z prawdziwej mąki zamiast mieszanki ze spulchniaczami, z ziołami zamiast glutaminianu sodu, z szynką zamiast MOMu. W ostateczności warto na liście składników kupowanego produktu szukać tylko składników, które mamy w swojej kuchni. Wtedy będziemy mieli szanse na to, że to co jemy nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.

Zdjęcie główne pochodzi z: basykes / Foter / CC BY