Wiesz, że słodycze to jeden z największych wrogów odchudzania? Wiesz, a jednak nie potrafisz poradzić sobie z tym nałogiem. To prawda, przyzwyczajenie do słodyczy jest bardzo często przyczyną niepowodzeń w odchudzaniu. Warto więc wypróbować wszelkie metody, aby wyeliminować problem ze słodyczami. Na początek proponuję przyprawy. Nie tylko poprawiają przemianę materii i mają działanie zdrowotne. Okazuje się również, że mogą zmniejszyć apetyt na słodkie.

Imbir

Imbir a zdrowie, Imbir a apetyt na słodycze
Imbir

Imbir jest dobrym źródłem potasu, magnezu, miedzi, manganu i witaminy B6. Nie tylko zmniejsza apetyt na słodycze. Jest też nieoceniony w walce z przeziębieniem, migrenami, mdłościami oraz zapaleniem stawów. Ma działanie antyoksydacyjne, antywirusowe oraz antyzapalne. Więcej na temat tej nieocenionej przyprawy napisałam w artykule: Imbir - skarb z Azji.

Anyżek

Anyż
Anyż

Jego słodkawy smak i korzenny aromat może oszukać Twoje zmysły. Ma też znaczące działanie zdrowotne - leczy kaszel, zgagę, wzdęcia, poprawia pamięć. 

Kardamon

Kardomon
Kardamon

Kardamon to kolejna przyprawa z całą listą pozytywów - od działania przeciwzapalnego do poprawy sprawności intelektualnej. Przyprawa ta ponadto działa odtruwająco oraz poprawia przemianę materii. Dzięki temu zdecydowanie łatwiej będzie Ci zrzucić nadprogramowe kilogramy. Jego słodkawy smak w połączeniu z jogurtem, czy płatkami owsianymi będzie namiastką łakoci.

Cynamon

Cynamon
Cynamon

O tym, że cynamon poprzez swoje działanie rozgrzewające pomaga w odchudzaniu pisałam już kilkanaście dni temu. Jego lekko słodkawy posmak oraz zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi pomagają również w zaspokojeniu apetytu na słodycze. Ponadto przyprawa ta chroni przed anemią, redukuje poziom złego cholesterolu we krwi i działa antynowotworowo.

Kozieradka

Kozieradka
Kozieradka

Stosowana regularnie obniża poziom cukru we krwi. Ma też delikatny, karmelowy aromat i słodki smak.

Kolendra

Kolendra
Kolendra

Jej słodkie nasiona z odczuwalną przez niektórych konsumentów nutką pomarańczy z powodzeniem pozwolą na ograniczenie cukru w potrawach. Ponadto kolendra jest źródłem żelaza, miedzi, potasu, wapnia, manganu i magnezu, obniża poziom złego cholesterolu, pomaga też w przeziębieniach - napar działa wykrztuśnie.

Jeśli masz problem z pohamowaniem apetytu na słodycze, nie szukaj cudownych tabletek. Takich nie ma. Zacznij od regularnych, zbilansowanych posiłków wzbogaconych przyprawami, które staną się dla Ciebie namiastką słodkości.

Zdjęcie tytułowe pochodzi z:rpavich / Foter / CC BY

Zdjęcie 1 pochodzi z: jimlightfoot26 / Foter / CC BY

Zdjęcie 2 pochodzi z: Ano Lobb. @healthyrx / Foter / CC BY

Zdjęcie 3 pochodzi z: Veganbaking.net / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie 4 pochodzi z: Nomadic Lass / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie 5 pochodzi z:Photo credit: La.CatholiqueFoterCC BY

Zdjęcie 6 pochodzi z: shout it from the rooftops / Foter / CC BY