- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Słodycze to Twoja zmora? Nie potrafisz odmówić sobie ciastka do popołudniowej kawy i kostki czekolady po obiedzie? Mamy dla Ciebie rozwiązanie. Koniecznie wypróbuj poniższe przyprawy.
Wiesz, że słodycze to jeden z największych wrogów odchudzania? Wiesz, a jednak nie potrafisz poradzić sobie z tym nałogiem. To prawda, przyzwyczajenie do słodyczy jest bardzo często przyczyną niepowodzeń w odchudzaniu. Warto więc wypróbować wszelkie metody, aby wyeliminować problem ze słodyczami. Na początek proponuję przyprawy. Nie tylko poprawiają przemianę materii i mają działanie zdrowotne. Okazuje się również, że mogą zmniejszyć apetyt na słodkie.
Imbir jest dobrym źródłem potasu, magnezu, miedzi, manganu i witaminy B6. Nie tylko zmniejsza apetyt na słodycze. Jest też nieoceniony w walce z przeziębieniem, migrenami, mdłościami oraz zapaleniem stawów. Ma działanie antyoksydacyjne, antywirusowe oraz antyzapalne. Więcej na temat tej nieocenionej przyprawy napisałam w artykule: Imbir - skarb z Azji.
Jego słodkawy smak i korzenny aromat może oszukać Twoje zmysły. Ma też znaczące działanie zdrowotne - leczy kaszel, zgagę, wzdęcia, poprawia pamięć.
Kardamon to kolejna przyprawa z całą listą pozytywów - od działania przeciwzapalnego do poprawy sprawności intelektualnej. Przyprawa ta ponadto działa odtruwająco oraz poprawia przemianę materii. Dzięki temu zdecydowanie łatwiej będzie Ci zrzucić nadprogramowe kilogramy. Jego słodkawy smak w połączeniu z jogurtem, czy płatkami owsianymi będzie namiastką łakoci.
O tym, że cynamon poprzez swoje działanie rozgrzewające pomaga w odchudzaniu pisałam już kilkanaście dni temu. Jego lekko słodkawy posmak oraz zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi pomagają również w zaspokojeniu apetytu na słodycze. Ponadto przyprawa ta chroni przed anemią, redukuje poziom złego cholesterolu we krwi i działa antynowotworowo.
Stosowana regularnie obniża poziom cukru we krwi. Ma też delikatny, karmelowy aromat i słodki smak.
Jej słodkie nasiona z odczuwalną przez niektórych konsumentów nutką pomarańczy z powodzeniem pozwolą na ograniczenie cukru w potrawach. Ponadto kolendra jest źródłem żelaza, miedzi, potasu, wapnia, manganu i magnezu, obniża poziom złego cholesterolu, pomaga też w przeziębieniach - napar działa wykrztuśnie.
Jeśli masz problem z pohamowaniem apetytu na słodycze, nie szukaj cudownych tabletek. Takich nie ma. Zacznij od regularnych, zbilansowanych posiłków wzbogaconych przyprawami, które staną się dla Ciebie namiastką słodkości.
Zdjęcie tytułowe pochodzi z:rpavich / Foter / CC BY
Zdjęcie 1 pochodzi z: jimlightfoot26 / Foter / CC BY
Zdjęcie 2 pochodzi z: Ano Lobb. @healthyrx / Foter / CC BY
Zdjęcie 3 pochodzi z: Veganbaking.net / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 4 pochodzi z: Nomadic Lass / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 5 pochodzi z:Photo credit: La.Catholique / Foter / CC BY
Zdjęcie 6 pochodzi z: shout it from the rooftops / Foter / CC BY
Komentarze
Drogba16
25 września 2014, 12:18
Ja słyszałem,że dobrym rozwiązaniem jest branie codziennie tabletkę chromu by nie mieć chęć na słodkie.
Hellonewlife
24 września 2014, 19:20
Super artykuł, nie wiedziałam o tych przyprawach! Będę musiała je kupić :)
Wiedzmowata
24 września 2014, 11:10
Fajne zestawienie przypraw :-)