Sód naturalnie występuje w produktach spożywczych, ale też jest dodawany do nich w postaci soli. Łatwiej jest więc operować określeniem ile to soli możemy spożywać w ciągu dnia. Zalecenia mówią, że nie powinno to być więcej niż 1 płaska łyżeczka soli. Liczymy tutaj zarówno tę sól, która naturalnie znajduje się w produktach, jak i tę sól, którą dodają producenci oraz tę którą dodajemy my podczas dosalania/przyprawiania potraw.


Kiedy to wszystko zsumujemy wychodzi spora wartość znacznie przekraczająca zalecenia. Warto wiedzieć, że ograniczenia w spożyciu soli dotyczą głównie osób:

  • z nadciśnieniem lub w grupie ryzyka chorób krążeniowych
  • które nie wykonują ciężkiej pracy fizycznej lub nie ćwiczą bardzo intensywnie
  • które nie pracują w warunkach, w których dochodzi do nadmiernego pocenia się

Wystarczające spożycie sodu w Polsce zostało przyjęte na poziomie około 1,5 g sodu dziennie. Przyjmuje się jednak, że nie powinniśmy przekraczać około 2 g sodu w ciągu dnia. To przekłada się na 1 płaską łyżeczkę soli dziennie dla dorosłej osoby. Jednak uwaga, ta ilości soli dotyczy sodu pochodzącego z żywności naturalnie jak i tego który dodajemy do potraw. De facto więc zalecenie to jest nieco mniejsze.

Nie dosalając potraw oraz unikając produkty typu fast-food, instant, zupek tylko do zalania i wszystkiego, co przygotowuje się w  bardzo szybki sposób i jest przetworzone przemysłowo na pewno nie przekroczysz normy spożycia sodu. .


Przygotowałam dla Was tabelę przedstawiającą ile łyżeczek soli znajduje się w porcjach produktów, które w sól są szczególnie bogate. Jeśli zjadasz większe porcje tych produktów, to jesz też więcej soli. Pamiętaj, że maksymalna ilość soli dziennie nie powinna przekraczać 1 łyżeczki soli z wszystkich produktów.


Porcja produktu

Ilość łyżeczek soli w porcji

Śledź solony (1 płat)

3

Spaghetti bolognese (530 g)

1,1

Małe frytki (235 g)

1,1

Dorsz wędzony (150 g)

0,9

Hamburger (1sztuka)

0,7

Przyprawa typu Jarzynka (1 łyżeczka)

0,6

Ser typu Feta (1/2 kostki, 100 g)

0,6

Rosół z kury z makaronem typu gorący kubek (1 opakowanie, 14 g)

0,5

Sok wielowarzywny (1 mała butelka)

0,5

Pizza 4 sery (1 kawałek, 150 g)

0,5

Kiełbasa myśliwska sucha (1 sztuka)

0,5

Pizza super supreme (1 kawałek, 150 g)

0,5

Serek twarogowy ziarnisty (200 g)

0,4

Łosoś wędzony (2 cienkie plastry, 50 g)

0,4

Oliwki zielone marynowane (1 łyżka, 30 g)

0,4

Pizza Capricciosa (1 kawałek, 150 g)

0,3

Kabanos (1 sztuka)

0,3

Salami popularne (2 plastry)

0,3

Ser Parmezan (3 łyżki)

0,2

Ogórek kiszony (1 sztuka)

0,2

Sok pomidorowy (1 mała butelka)

0,2

Kabanos z kurczaka (1 sztuka)

0,2

Kapusta kiszona (150 g)

0,2


Te wyróżnione w tabeli na początku pokazują, że już właściwie tylko ich spożycie spowoduje, że zmieścisz się z górnej dawce spożycia soli dziennie lub ją mocno przekroczysz. Nie oznacza to, że nie wolno ci ich zupełnie jeść. Tylko, że warto ograniczać tego typu produkty i  zjadać je max. kilka razy w miesiącu, a nie kilka razy w  tygodniu.


Te same produkty uszeregowałam względem udziału % zawartości soli w porcji produktu. Przedstawia to tabela poniżej:

Porcja produktu

Udział % soli w porcji

Przyprawa typu Jarzynka (1 łyżeczka)

60

Rosół z kury z makaronem typu gorący kubek (1 opakowanie, 14 g)

19

Śledź solony (1 płat)

15

Oliwki zielone marynowane (1 łyżka, 30 g)

6

Ser Parmezan (3 łyżki)

5

Łosoś wędzony (2 cienkie plastry, 50 g)

4

Kabanos (1 sztuka)

3

Salami popularne (2 plastry)

3

Hamburger (1sztuka)

3

Kiełbasa myśliwska sucha (1 sztuka)

3

Dorsz wędzony (150 g)

3


Nie zaskakuje przyprawa, bo wiadomo, że w niej jest sporo soli, ponad połowa porcji produktu to sól, a reszta to inne dodatki. Natomiast w zupce instant sól stanowi około 1/5 opakowania. Wydaje się to stosunkowo duża ilość. ½ łyżeczki soli na taką małą porcję posiłku, a co z kolejnymi posiłkami, w których sól na pewno też będzie. Czy uda się zmieścić w dziennej dawce soli? Chyba nie.


W tekście zamieściłam tylko wybrane produkty, które charakteryzują się dużą ilością soli, jednak na rynku jest ich zdecydowanie więcej.


A teraz zadanie dla ciebie:

Zajrzyj do swojej szafki z różnymi gotowymi produktami i  wybierz 3 z nich, w których soli znajduje się najwięcej.

Wpisz w komentarzu do artykułu:

  • nazwę produktu
  • zawartość soli lub sodu w porcji
  • zawartość soli lub sodu w 100 g produktu

Zamieść w swoim pamiętniku:
  • zdjęcie tego produktu
  • i link do tego artykułu, aby osoby czytające twój pamiętnik dowiedziały się o jaką zabawę chodzi i też do niej się przyłączyły

To będzie dla nas wszystkich przestroga i nauka, których produktów w twoim menu powinno być najmniej. Przyłączysz się do zabawy?