Pod lupę tym razem postanowiliśmy wziąć produkty, które przedstawiane są konsumentowi jako produkt świetnie nadający się pożywne śniadanie lub takie, które nam się z tym kojarzą, bo tak są komunikowane w mediach. Wybraliśmy takie produkty, które w swojej nazwie zawierają sformułowanie „kanapka”. Kanapka kojarzy się z posiłkiem najczęściej ze śniadaniem. Sprawdziliśmy czy „gotowe” kanapki różnych producentów faktycznie są kanapkami czy tylko je udają. Są to zarówno słone i słodkie gotowce śniadaniowe zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci.

 

Poniżej wybrane do oceny produkty:


 

5. Mondelez

BelVita np. 5 zbóż + mleko

Opis: Ciastka z 5 rodzajami zbóż i mlekiem

Energia na cały poranek

Skład: Mąka pszenna 51,3%, mąka pełnoziarnista 20,3% (płatki owsiane 8,5%, mąka pszenna pełnoziarnista 6,1%, mąka jęczmienna pełnoziarnista 2,7%, mąka żytnia pełnoziarnista 2%, mąka orkiszowa pełnoziarnista 1%), cukier, olej roślinny, substancje spulchniające

(węglany amonu,węglany sodu,difosforany), mleko w proszku: pełne 0,9% i odtłuszczone 0,9% (ekwiwalent 16% mleka świeżego), składniki mineralne z mleka z laktozą, sól, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym, lecytyna sojowa), aromaty, substancje wzbogacające (magnez, niacyna, żelazo, witamina B6, tiamina, kwas foliowy)

 

Informacje dodatkowe na opakowaniu:

Z pełnego ziarna

5 rodzajów zbóż

Zawierają 71% zbóż w tym 20% pełnego ziarna

 

„BelVita to smaczne i pożywne ciastka stworzone specjalnie z myślą o śniadaniu” – tak czytamy na stronie producenta ciastek.

 

Zdaniem przedstawiciela Mondelez ciasteczka BelVita mają specyficzne właściwości, które zostały sprawdzone naukowo przez badaczy Mondelez International. To, co ma je wyróżniać to powoli uwalniane węglowodany (SDS), co nie powoduje natychmiastowego wzrostu glukozy we krwi po ich spożyciu i ma dać poczucie sytości na 4 godziny.

 

Mondelez powołuje się na wykonanie badań klinicznych z wykorzystaniem tych ciastek na potwierdzenie swoich tez. Badania zostały wykonane pod nadzorem specjalistów (technologów, naukowców i żywieniowców) z firmy Mondelez. 

 

W badaniach wzięli udział zarówno ludzie zdrowi, jaki i osoby z nadwagą. Odbyły się one w 6 grupach. Liczebność grup od 9 do 19 osób. Ciasteczka BelVita stanowiły część śniadania (użyto 5,5 szt. ciastek), a nie jego całość. Były więc dodatkiem do niego. Badanie pokazało m.in. jak wzrasta poziom cukru we krwi po spożyciu 2 różnych śniadań. Jedno ze śniadań zawierało ciasteczka BelVita (70 g ciastek), a drugie zawierało ektrudowane płatki (70 g płatków). Oba śniadania pod względem kalorycznym oraz zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów były takie same. Różniły się tylko zawartością wolno wchłaniających się węglowodanów (BelVita więcej, a płatki ekstradowane minimalny % zawartości SDS).

 

Wg Mondelez po spożyciu tych ciastek uczucie sytości jest dłuższe niż po spożyciu płatków ekstrudowanych. Płatki ekstrudowane to np. tradycyjne płatki kukurydziane. Wiele badań wskazuje, że tego rodzaju płatki mają wysoki Indeks glikemiczny. Siłą rzeczy więc po ich spożyciu poziom cukru we krwi szybko rośnie, co może mieć wpływ na krótsze odczuwanie sytości.

 

Chwała za to producentowi, że tak ustalił skład produktu, aby odczuwać dłużej sytość. Może jednak warto byłoby pokusić się o porównanie ciastek „śniadaniowych” BelVita z innym produktem śniadaniowym, ale takim, który jest zalecany w codziennej i zdrowej diecie. Płatki ekstrudowane, do których porównywano ciastka BelVita nie należą do takich produktów.  Można by spróbować porównać śniadanie z BelVitą ze śniadaniem z płatków mniej przetworzonych, np. z płatkami owsianymi z dodatkiem nasion słonecznika czy siemienia i otrąb (naturalne, zdrowe, z podstawowych produktów śniadanie). Wtedy porównywana szybkość uwalniania węglowodanów mogłaby potwierdzić, że jedzenie ciastek na śniadanie może być dobrym lub złym pomysłem. A może porównać je z innymi słodyczami, czyli w swojej grupie asortymentowej i chwalić się ich lepszym wpływem na poziom cukru niż po spożyciu innych słodyczy. To także wyróżnik i może bardziej przekonywujący?

 

Ocena produktu pod względem składu:

Zalety:

  • 20% mąki pełnoziarnistej
  • Substancje wzbogacające: magnez, niacyna, żelazo, witamina B6, tiamina, kwas foliowy

Wady:

  • Cukier
  • Sól
  • Najbardziej kaloryczne z wszystkich ocenianych produktów (4 ciastka = 225 kcal)


4. Maspex

Mleczny Start Zbożowa Kanapka Karmelowa

Opis: Kanapka z płatków zbożowych o smaku karmelowym z polewą mleczną wzbogacana w witaminy i składniki mineralne

Skład: Mąki (22,3%) [pszenna pełnoziarnista, pszenna, ryżowa, kukurydziana], syrop glukozowy, polewa mleczna (14%) [cukier, tłuszcz roślinny, laktoza z mleka, odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku z mleka, emulgator: lecytyna sojowa, aromat], płatki jęczmienne, syrop cukru inwertowanego, płatki owsiane, cukier, substancje utrzymujące wilgoć: syrop sorbitolowy, glicerol, tłuszcz roślinny utwardzony, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, miód, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny, błonnik owsiany, substancja spulchniająca: fosforan trisodowy, cukier palony (0,02%), aromat, kwas: kwas cytrynowy, witaminy (C, B6, E, D), węglan wapnia, węglan magnezu, siarczan żelaza, siarczan cynku

Zawiera witaminy: Witamina B6, Witamina C, Witamina D, Witamina E

 

Dodatkowe informacje zawarte na opakowaniu:

Produkt przygotowany we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka

Partnerstwo dla zdrowia: Instytut Matki i Dziecka, Danone, Biedronka, Lubella

Witamina C i Cynk: dla odporności

Witamina B12 i żelazo: dla tworzenia energii

Witamina B6 i magnez: dla koncentracji

Witamina D i wapń: dla mocnych kości

 

Organizator akcji: „Śniadanie daje moc”. Fajne idea i pomysł w celu walki z niedożywieniem dzieci i zachęcenia do jedzenia śniadań. Świetnie, że zaczynamy o tym myśleć i coś dzieje się w tym temacie. Tylko czy oby dobrze dobrano produkty polecane w tej akcji? Czy z nimi łatwiej będzie Polsce walczyć z niedożywieniem w szkołach?

 

Lista składników bardzo długa, produkt tani dostępny w Biedronce, obrandowany współpracą z Instytutem Matki i Dziecka. Zawiera syrop glukozowy (drugi w kolejności składników), cukier, tłuszcz utwardzony. Otrzymał pozytywną opinię tak zacnej instytucji. 30% energii z tej „kanapki” pochodzi z cukrów prostych, nie lepiej zjeść owoc, który też ich dostarczy, ale jest nieco bardziej naturalny?

 

Dowiedzieliśmy się od pracownika Instytutu, że produkt ten na tle innych tego typu wyróżnia się „wartością dodaną”, czyli jest lepszy niż inne. Próbowaliśmy zasięgnąć informacji u producenta, co składa się na tę wartość dodaną. Jednak nie udało nam się tego ustalić. Pozytywne cechy tego produktu to dodatek witamin i składników mineralnych. Być może to one stanowią wartość dodaną i stąd polecane są dla dzieci jako zdrowe śniadanie.

 

Zastanawiające jest jednak, dlaczego „wartość dodana takiego produktu” jest ważniejsza niż cały skład produktu. Syrop glukozowy (jedna z głównych przyczyn otyłości) znajdujący się w tej kanapce nie był przeszkodą dla wydania mu rekomendacji Instytutu Matki i Dziecka. Otyłość w Polsce wśród dzieci rośnie w zastraszającym tempie, a mimo to produkty z syropem otrzymują poparcie instytucji, która o zdrowie maluchów dba.

 

Ocena produktu pod względem składu

Zalety:

  •  Substancje wzbogacające: witaminy i składniki mineralne

Wady:

  • Syrop glukozowo-fruktozowy
  • Cukier
  • Sól


3. Schwartau

Corny Milk Baton – kanapka 

Opis: Z pożywnym mleczno-miodowym nadzieniem, tylko 133 kcal, idealna przekąska dla dzieci

Skład: Chrupki zbożowe z dodatkiem kakao (mąka ryżowa 7%, mąka pszenna 3%, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko pełne w proszku, cukier, mąka kukurydziana 1%, salt), tłuszcz roślinny  (kokosowy, palmowy), granulowane płatki kukurydziane (kukurydza 14%, cukier, sól, słód jęczmienny), syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, oligofruktoza, miód 5%, prażone płatki owsiane 5%, cukier, mleko pełne w proszku 3%, odtłuszczone mleko w proszku 3%, laktoza, dekstroza, mleko pełne zagęszczone 2%, substancja stabilizująca:

gliceryna, węglan wapnia, syrop cukru skarmelizowanego, sól, emulgator: lecytyny słonecznikowe, aromaty naturalne. Może zawierać śladowe ilości orzechów laskowych i orzeszków arachidowych.

 

W przypadku tego produktu z jednej strony jest on ukazywany w kontekście kanapki (nazwa), ale producent traktuje go jako przekąskę. Nie ma informacji o tym, że może on stanowić pożywne śniadanie. Więc dajemy plusa producentowi, że nie próbuje na siłę w produktach śniadaniowych zaistnieć. Spokojnie można ten produkt zaliczyć do słodkości, a i tak nie wypada najgorzej w porównaniu z innymi produktami, które mają nam się kojarzyć ze zdrowym śniadaniem.

 

Ocena produktu pod względem składu

Zalety:

  • Wzbogacona w wapń 133 mg w sztuce

Wady:

  • Cukier
  • Syrop glukozowo-fruktozowy


2. Ferrero

Kinder Mleczna Kanapka

Opis: Biszkopt z mlecznym nadzieniem

Skład: Pasteryzowane mleko (40%), tłuszcz i olej roślinny, cukier, mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku, miód (5%), masło odwodnione, jaja w proszku, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, drobne otręby, substancje spulchniające

(difosforan disodowy,wodorowęglan sodu, węglan amonu), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), aromaty, sól

 

Dodatkowe informacje na opakowaniu:

Nie zawiera substancji konserwujących i barwników                      

 

Choć w nazwie „kanapka” to przekaz medialny wskazuje, że jest to świetna przekąska pomiędzy posiłkami. Zatem produkt także traktowany jest jako dodatek do diety, przekąska, a nie pożywne śniadanie. Plus dla producenta.

 

Ocena produktu pod względem składu

Zalety:

  •  40% mleka
  • 1 sztuka tylko 118 kcal

Wady:

  • Cukier
  • Tłuszcz dodany, jako drugi składnik na etykiecie, czyli stosunkowo dużo go w produkcie
  • Sól


1. Wasa

Kanapka z kremowym serem i ziołami

Sandwich Cream cheese and French herbs

Skład: pełnoziarnista mąka żytnia (57%), tłuszcz roślinny, ser w proszku (7,2%), maltodekstryna, nasiona sezamu, aromat, odtłuszczone mleko w proszku, masło, sól, maślanka w proszku, mieszanka przypraw (0,29%: cebula, pietruszka, czosnek, czarny pieprz, bazylia), drożdże. Do wypieku 100 g produktu użyto 57 g składników pełnoziarnistych.

 

Informacje dodatkowe o produkcie na stronie producenta:

Niezastąpiona jako popołudniowa przekąska.

 

Mimo tego, że najbardziej z wszystkich powyżej wymienionych produktów właśnie ten kojarzy się z posiłkiem kanapkowym, to producent zaleca by traktować ten produkt jak przekąskę. Plus dla producenta za realistyczne podejście do swojego produktu.

 

Ocena produktu pod względem składu

Zalety:

  • Najniższa kaloryczność na porcję/opakowanie produktu (1 kanapka = 72 kcal)
  • Brak cukru i syropu glukozowo-fruktozowego

Wady:

  • Sól


Wada wszystkich tutaj opisanych produktów jest fakt, że praktycznie nie zawierają w sobie błonnika pokarmowego lub nieznaczne jego ilości. Wad znajdziemy więcej, ja skupiłam się głównie na elementach, które mają wpływ na rozwój chorób cywilizacyjnych (m.in.: otyłość, cukrzyca, zawał, udar), czyli zawartości: cukru, syropu GF, tłuszczu czy sodu/soli.

 

Wartości odżywcze ocenianych produktów

Producent/Marka

Wartość odżywcza 1 porcja*

Od najniższej kaloryczności za porcję

Cena za szt.

Wasa

Sandwich Cream cheese and French herbs

30 g

Białko: 1,4 g

Węglowodany: 7,4 g

Tłuszcz: 3,8 g

Błonnik: 1,5 g

Sód: 0,09 g

72 kcal (1 szt.)

2,19 zł

Ferrero

Kinder Mleczna Kanapka

28 g

Białko:2,2 g

Węglowodany: 9,5 g

Tłuszcze: 7,8 g

Błonnik: 0,3 g

Sód: 0,067 g

118 kcal (szt.)

1,79

Schwartau

Baton Corny Milk

30 g

Białko: 1,8 g

Węglowodany: 17,1 g

Tłuszcz: 5,8 g

Błonnik: 2,0 g

Sód: 0,21 g

Wapń: 443 mg/133 mg

132 kcal (szt.)

2,25 zł

Mleczny Start Zbożowa Kanapka Karmelowa

40 g

Białko: 2,9 g

Węglowodany: 28,1 g

Tłuszcz: 3,6 g

Błonnik: 1,6 g

Sód: 0,25 g

160 kcal (szt.)

0,69 zł

Mondelez International

BelVita 5 zbóż + mleko

1 ciastka: 12,5 g

Małe opakowanie 50 g

Białko: 1,1 g

Węglowodany: 8,5 g

Tłuszcz: 1,9 g

Błonnik: 0,4 g

Sód: 0,048 g

224 kcal (4 szt.)

1,79 zł

 

Ceny pochodzą ze sklepu alma24.pl oraz Biedronki na dzień 23.10.2013

*1 porcja to najmniejsze dostępne opakowanie jednostkowe produktu