« Powrót do wyników wyszukiwania
Difosforany (E450)
Inne nazwy: Difosforan disodowy, difosforan trisodowy, difosforan tetrasodowy, difosforan tetrapotasowy, difosforan diwapniowy, diwodoro-difosforan wapnia
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Substancja buforująca |
Buforująca, Maskująca, Regulująca kwasowość, Klarująca, Spulchniająca, Stabilizująca, Emulgująca, Polepszająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Nadmiar difosforanów może uszkodzić nerki. Fosforany wykazują powinowactwo do wapnia, a wiążąc się z nim, wpływają na zmniejszenie gęstości kości i mogą zwiększyć ryzyko osteoporozy. |
Zastosowanie |
Żywność: konserwowe mięso i ryby, serki topione, proszki do pieczenia, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, mleko w proszku i zagęszczone, owoce kandyzowane, napoje dla sportowców, zabielacze, lody, desery w proszku, pieczywo cukiernicze, ciasta o luźnej konsystencji, gotowe sosy, zupki i buliony, herbaty instant, żywność sproszkowana, surimi, guma do żucia, herbatniki, sucharki, aromaty,pieczywo (polepszacz). |
Pochodzenie substancji |
Związki syntetyczne. Otrzymywane w wyniku reakcji kwasu fosforowego z odpowiednim węglanem. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Usa |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: suplementy diety |
Metabolizm |
W sposób naturalny aniony difosforanowe powstają w organizmie z rozpadu ATP do AMP. Formą wchłanianą w jelitach są ortofosforany. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
70 mg/kg m.c. dziennie (w przeliczeniu na fosfor; odnosi się łącznie do wszystkich dodatków zawierających fosforany) |