Jako konsument w musli spodziewamy się znaleźć na pewno: płatki zbożowe i owoce. Czy producenci dorzucają coś więcej do musli niż przypuszczamy? Przekonajmy się.
Oceniane musli:
Symbio: Musli tradycyjne ekologiczne
Skład:
Ekologiczne płatki zbożowe (owsiane, pszenne) 84,2%, ekologiczne rodzynki 11,7%, ekologiczne orzechy laskowe 4,1%
Sante: Musli LO bez dodatku cukru z owocami
Skład:
Płatki 64,2% (owsiane, pszenne), mieszanka owoców 30%: daktyl suszony (daktyl, mąka ryżowa), morela suszona (morela, mąka ryżowa), rodzynka, figa suszona (figa, mąka ryżowa), śliwka suszona (śliwka, mąka ryżowa), brzoskwinia suszona (brzoskwinia, mąka ryżowa), inulina 3,9%, aromat
Benus: Musli wielozbożowe
Skład:
Płatki pszenne 40%, płatki owsiane 27%, rodzynki, płatki jęczmienne 9%, ziarno słonecznika, płatki kukurydziane (5% - kaszka kukurydziana, cukier, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól), sezam, siemię lniane, orzechy laskowe
Nestle: Musli Classic płatki zbożowe z rodzynkami i orzechami
Skład:
Płatki pszenne 48% (pszenica, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny), płatki owsiane pełnoziarniste 30%, rodzynki 12%, orzechy laskowe 5%, serwatka w proszku (z mleka)
Obst: Musli tradycyjne
Skład:
Płatki zbożowe 83%: pszenne (pełnoziarnista mąka pszenna, cukier, sól, ekstrakt słodowy z jęczmienia, gluten, aromat), owsiane, bakalie 17%: rodzynki, orzechy arachidowe, etylowanilina
Sante: Musli tradycyjne
Skład:
Płatki 63,5%: pszenne, pszenne ekstrudowane (mąka pszenna pełnoziarnista, kaszka kukurydziana, cukier, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól), owsiane, kukurydziane ekstrudowane (kasza kukurydziana, cukier, sól); mieszanka owoców 20%: rodzynka, śliwka suszona 2,8% (śliwka, mąka ryżowa), jabłko suszone* 2,8% (jabłko, regulator kwasowości: kwas cytrynowy); mąka pszenna, cukier trzcinowy, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny, płatki kukurydziane (kukurydza, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), mąka kukurydziana, otręby pszenne, płatki kokosowe*, sól morska, aromat, emulgator: lecytyna sojowa, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli
Oceniane cechy musli gotowych typu „tradycyjne”:
- Główny składnik (pierwszy składnik) – jeśli zawiera składnik zbożowy, na plus punktowane jeśli pierwszy składnik jest elementem zbożowym (1-5 pkt)
- Liczba składników „zbędnych, w kontekście wysokiej wartości odżywczej” – im mniej, tym wyżej punktowane (1-6 pkt)
- Owoce suszone - plus max. 2 pkt
- Owoce kandyzowane - minus 1 pkt
- Zawartość cukru lub/syropu glukozowo-fruktozowego – minus 4 pkt
- Zawartość dodatkowych składników prozdrowotnych – max. plus 3 pkt
Tabela zbiorcza z punktacją w/w kryteriów. Max. ilość punktów do zdobycia 17 pkt.
Producent/Marka/Cena | Wartość odżywcza 100 g | Liczba zdobytych punktów | Ilość błonnika [g] | Cena |
Symbio Musli tradycyjne | Energia: 377 kcal Białko: 9,7 g Węglowodany: 64 g Tłuszcz: 7 g | 13 | 8,3 | 7,90 zł/350 g |
Sante Musli LO bez dodatku cukru z owocami | Energia: 331 kcal Białko: 8,8 g Węglowodany: 58,5 g Tłuszcz: 4,3 g | 9 | 11,6 | 5,66 zł/300 g |
Benus Musli wielozbożowe | Energia: 362 kcal Białko: 10,8 g Węglowodany: 56,6 g Tłuszcz: 7,6 g | 8 | 11,7 | 4,99 zł/350 g |
Nestle Musli classic | Energia: 378 kcal Białko: 11,2 g Węglowodany: 63,9 g Tłuszcz: 6,7 g | 3 | 9,2 | 7,99 zł/350 g |
Obst Musli tradycyjne
| Energia: 387 kcal Białko: 11,9 g Węglowodany: 71,4 g Tłuszcz: 6 g | 1 | Brak danych | 3,39 zł/350 g |
Sante Musli tradycyjne | Energia: 332 kcal Białko: 7,9 g Węglowodany: 65 g Tłuszcz: 2,5 g | 1 | 9 | 4,99/350 g |
Informacje o produktach zaczerpnięte z danych na opakowaniu na dzień 10.10.2013 natomiast ceny pochodzą ze sklepów internetowych zajmujących się sprzedażą w/w produktów na dzień 10.10.2013
Żadne z wybranych musli gotowych nie zdobyły maksymalnej ilości punktów w ocenie. Jednak musli firmy Symbio wydawały się najbardziej naturalne bez zbędnych dodatków uzyskując najwyższą notę wśród ocenianych konkurentów. Cenowo wypadają dość drogo, ale potraktować to można jako inwestycję w zdrowie.
Poza musli Symbio tylko jeden rodzaj musli charakteryzował się brakiem dodatku cukru i/lub syropu glukozowo-fruktozowego. Są to musli firmy Sante Musli LO bez dodatku cukru z owocami. Pozostały ich skład to głównie owoce suszone.
Inni producenci musli dla poprawy smaku i cech funkcjonalnych produktów dodają: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, słód, sól, aromaty, emulgatory, serwatkę itp. Jak widać nie są to składniki niezbędne, bo na rynku można znaleźć musli bez tych składników.
Jeśli kupujesz gotowe musli, staraj się wybierać takie, którego skład opiera się głównie na jednorodnych płatkach różnego typu, owocach suszonych (NIE kandyzowanych), korzystny jest też dodatek otrąb oraz nasion i orzechów.
Jeśli w składzie znajdziesz: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, słód to nie jest to dobry wybór musli na śniadanie jako pożywny posiłek, a raczej słodka przekąska nieco zdrowsza od batona czekoladowego.
Łatwo jest też przygotować musli domowej roboty bez tych wszystkich zbędnych dodatków. Wystarczy zmieszać ze sobą np.: płatki owsiane, żytnie, otręby, suszone owoce, sezam, siemię lniane czy orzechy i migdały w proporcjach, jakie lubisz. W ten sposób uzyskasz zdrowe, proste i dające energię na początek dnia śniadanie. Często takie musli jest też tańsze niż to gotowe. Na które musli się decydujesz?
Komentarze
Idziulka1971
14 sierpnia 2014, 07:27
musli robię sama kupuję rożne płatki bez cukru mieszam dodaję bakalie i śniadanie gotowe, jogurt plus owoce - pycha czasem odrobinę cynamonu :)
zzuzzana19
20 stycznia 2014, 20:13
Kiedyś często jadałam musli sklepowe, ale teraz wiem, że jest niezdrowe i jak dla mnie za słodkie. Wyjątkiem jest właśnie "Sante" LO - bez cukru (uwielbiam je !). Ja zrobiłam sobie jakiś czas temu własne musli (bez grama cukru, soli i zbędnych dodatków!) z otrębów (pszennych, żytnich, owsianych), zarodków pszennych, płatków owsianych (zwykłych i górskich), płatków żytnich, siemienia lnianego, pestek słonecznika i dyni, maku, orzechów (laskowych, włoskich, ziemnych- nie solonych!), płatków jęczmiennych, cynamonu. Mówię Wam - taka mieszanka wyszła PRZEPYSZNA ! Idealna do jogurt/kefiru/maślanki, mleka lub pochrupania na sucho :) Planuję dodać jeszcze suszone owoce i wiórki kokosowe, ewentualnie migdały, nerkowce.
ANIUSIEK26
27 października 2013, 22:42
Ja lubię musli z Lidla :)
ulawit
24 października 2013, 23:04
Staram się nie kupować, ale czasem skuszą. Jednak zawsze staram się wybrać te, które mają najbardziej przyzwoity skład.
agus0709
24 października 2013, 21:35
Fajny artykuł, faktycznie następnym razem kupując musli zwrócę uwagę na skład :)
Arrin
24 października 2013, 11:02
Przydatny artykuł. Niby takie musli ma być zdrowsze, a i tu ładują cukier albo te syropy. Nie rozumiem logiki producentów :(
candykiller
23 października 2013, 19:10
przydałyby się zdjęcia tych muesli, bo nie wiadomo o które chodzi... łatwiej też by było je znaleźć w sklepie (przynajmniej wzrokowcom;)
znudzonaona
23 października 2013, 14:34
Jednak wolę owsiankę i różne dodatki na jakie mam ochotę :)
Bobolina
22 października 2013, 20:10
najlepiej samemu zrobić swoje musli.. ja tam jednak preferuje owsianke :)
Mysia6918
22 października 2013, 11:23
Hehe chyba wypróbuje tez bez cukru;) sante LO;p
bblankaa
22 października 2013, 09:54
Lubię musli, ale nie potrafię się nim najeśc dlatego jadam je rzadko :P
Chaarle
21 października 2013, 17:33
Wolę zrobić sobie sama , zdrowe musli bez cukru :)
Fighterkaa
21 października 2013, 16:38
Bardzo lubię musli i wybieram to naturalne lub z dużą ilością orzechów!
dostepnatylkonarecepte
21 października 2013, 15:47
Chyba musze zacząć robić musli sama.
ewitak1
21 października 2013, 14:31
Ja tam robię musli sama. Ale artykuł fajny.
Enieledam84
21 października 2013, 07:44
nie jadam ;P
MIPU91
21 października 2013, 00:44
:]
beslim315
20 października 2013, 16:03
:)
KarmazynowaDama
20 października 2013, 14:40
Po co musli - ja wolę płatki owsiane z otrębami z wkrojonym do nich owocem lub rodzynkami czy orzechami.
MarzeniaSieSpelniaja
20 października 2013, 11:07
dobrze wiedzieć