Jako konsument w musli spodziewamy się znaleźć na pewno: płatki zbożowe i owoce. Czy producenci dorzucają coś więcej do musli niż przypuszczamy? Przekonajmy się.

 

Oceniane musli:

Symbio: Musli tradycyjne ekologiczne

Skład:

Ekologiczne płatki zbożowe (owsiane, pszenne) 84,2%, ekologiczne rodzynki 11,7%, ekologiczne orzechy laskowe 4,1%

 

Sante: Musli LO bez dodatku cukru z owocami

Skład:

Płatki 64,2% (owsiane, pszenne), mieszanka owoców 30%: daktyl suszony (daktyl, mąka ryżowa), morela suszona (morela, mąka ryżowa), rodzynka, figa suszona (figa, mąka ryżowa), śliwka suszona (śliwka, mąka ryżowa), brzoskwinia suszona (brzoskwinia, mąka ryżowa), inulina 3,9%, aromat

 

Benus: Musli wielozbożowe

Skład:

Płatki pszenne 40%, płatki owsiane 27%, rodzynki, płatki jęczmienne 9%, ziarno słonecznika, płatki kukurydziane (5% - kaszka kukurydziana, cukier, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól), sezam, siemię lniane, orzechy laskowe

 

Nestle: Musli Classic płatki zbożowe z rodzynkami i orzechami

Skład:

Płatki pszenne 48% (pszenica, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny), płatki owsiane pełnoziarniste 30%, rodzynki 12%, orzechy laskowe 5%, serwatka w proszku (z mleka)

 

Obst: Musli tradycyjne

Skład:

Płatki zbożowe 83%: pszenne (pełnoziarnista mąka pszenna, cukier, sól, ekstrakt słodowy z jęczmienia, gluten, aromat), owsiane, bakalie 17%: rodzynki, orzechy arachidowe, etylowanilina

 

Sante: Musli tradycyjne

Skład:

Płatki 63,5%: pszenne, pszenne ekstrudowane (mąka pszenna pełnoziarnista, kaszka kukurydziana, cukier, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól), owsiane, kukurydziane ekstrudowane (kasza kukurydziana, cukier, sól); mieszanka owoców 20%: rodzynka, śliwka suszona 2,8% (śliwka, mąka ryżowa), jabłko suszone* 2,8% (jabłko, regulator kwasowości: kwas cytrynowy); mąka pszenna, cukier trzcinowy, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny, płatki kukurydziane (kukurydza, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), mąka kukurydziana, otręby pszenne, płatki kokosowe*, sól morska, aromat, emulgator: lecytyna sojowa, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli

 

Oceniane cechy musli gotowych typu „tradycyjne”:

  • Główny składnik (pierwszy składnik) – jeśli zawiera składnik zbożowy, na plus punktowane jeśli pierwszy składnik jest elementem zbożowym (1-5 pkt)
  • Liczba składników „zbędnych, w kontekście wysokiej wartości odżywczej” – im mniej, tym wyżej punktowane (1-6 pkt)
  • Owoce suszone - plus max. 2 pkt
  • Owoce kandyzowane - minus 1 pkt
  • Zawartość cukru lub/syropu glukozowo-fruktozowego – minus 4 pkt
  • Zawartość dodatkowych składników prozdrowotnych – max. plus 3 pkt


Tabela zbiorcza z punktacją w/w kryteriów. Max. ilość punktów do zdobycia 17 pkt.

Producent/Marka/Cena

Wartość odżywcza 100 g

Liczba zdobytych punktów

Ilość błonnika

[g]

Cena

Symbio

Musli tradycyjne

Energia: 377 kcal

Białko: 9,7 g

Węglowodany: 64 g

Tłuszcz: 7 g

13

8,3

7,90 zł/350 g

Sante

Musli LO bez dodatku cukru z owocami

Energia: 331 kcal

Białko: 8,8 g

Węglowodany: 58,5 g

Tłuszcz: 4,3 g

9

11,6

5,66 zł/300 g

Benus

Musli wielozbożowe

Energia: 362 kcal

Białko: 10,8 g

Węglowodany: 56,6 g

Tłuszcz: 7,6 g

8

11,7

4,99 zł/350 g

Nestle

Musli classic

Energia: 378 kcal

Białko: 11,2 g

Węglowodany: 63,9 g

Tłuszcz: 6,7 g

3

9,2

7,99 zł/350 g

Obst

Musli tradycyjne

 

Energia: 387 kcal

Białko: 11,9 g

Węglowodany: 71,4 g

Tłuszcz: 6 g

1

Brak danych

3,39 zł/350 g

Sante

Musli tradycyjne

Energia: 332 kcal

Białko: 7,9 g

Węglowodany: 65 g

Tłuszcz: 2,5 g

1

9

4,99/350 g

 

Informacje o produktach zaczerpnięte z danych na opakowaniu na dzień 10.10.2013 natomiast ceny pochodzą ze sklepów internetowych zajmujących się sprzedażą w/w produktów na dzień 10.10.2013

 

Żadne z wybranych musli gotowych nie zdobyły maksymalnej ilości punktów w ocenie.  Jednak musli firmy Symbio wydawały się najbardziej naturalne bez zbędnych dodatków uzyskując najwyższą notę wśród ocenianych konkurentów. Cenowo wypadają dość drogo, ale potraktować to można jako inwestycję w zdrowie.

 

Poza musli Symbio tylko jeden rodzaj musli charakteryzował się brakiem dodatku cukru i/lub syropu glukozowo-fruktozowego. Są to musli firmy Sante Musli LO bez dodatku cukru z owocami. Pozostały ich skład to głównie owoce suszone.

 

Inni producenci musli dla poprawy smaku i cech funkcjonalnych produktów dodają: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, słód, sól, aromaty, emulgatory, serwatkę itp. Jak widać nie są to składniki niezbędne, bo na rynku można znaleźć musli bez tych składników.

 

Jeśli kupujesz gotowe musli, staraj się wybierać takie, którego skład opiera się głównie na jednorodnych płatkach różnego typu, owocach suszonych (NIE kandyzowanych), korzystny jest też dodatek otrąb oraz nasion i orzechów.

 

Jeśli w składzie znajdziesz: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, słód to nie jest to dobry wybór musli na śniadanie jako pożywny posiłek, a raczej słodka przekąska nieco zdrowsza od batona czekoladowego.

 

Łatwo jest też przygotować musli domowej roboty bez tych wszystkich zbędnych dodatków. Wystarczy zmieszać ze sobą np.: płatki owsiane, żytnie, otręby, suszone owoce, sezam, siemię lniane czy orzechy i migdały w proporcjach, jakie lubisz. W ten sposób uzyskasz zdrowe, proste i dające energię na początek dnia śniadanie. Często takie musli jest też tańsze niż to gotowe. Na które musli się decydujesz?