Wśród osób spożywających kawę liczba odnotowanych przypadków niewydolności serca była niższa o 11% w stosunku do osób w ogóle nie pijących kawy. Korzystny efekt zaobserwowano wśród osób spożywających do 4 filiżanek kawy dziennie. W przypadku, gdy ilość spożywanej kawy była wyższa,  nie zaobserwowano podobnego działania ochronnego, a wręcz przeciwnie. Analizowane badania opierały się na grupie ponad 120 tysięcy osób.

 

Do tej pory nie została poznana przyczyna profilaktycznego działania kawy. Naukowcy przypuszczają, że może mieć to związek z mniejszym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 wśród osób spożywających kawę regularnie, lecz w umiarkowanych ilościach. Wiadomo bowiem, że cukrzyca typu 2 jest jednym z czynników zwiększających możliwość wystąpienia niewydolności serca. Badacze zaznaczają jednak, że by potwierdzić wpływ kawy na kondycje serca potrzebne są kolejne badania.


Źródło: Journal Circulation: Heart Failure