Choć badania jednoznacznie wskazują na związek pomiędzy spożyciem kawy a ryzykiem cukrzycy, naukowcy nie są w stanie wyprowadzić związku przyczynowo-skutkowego.
W jednym z badań, wykazano, iż występujące w kawie kwas chlorogenowy oraz trygolina zmniejszają oddziaływanie glukozy oraz insuliny, przyczyniając się tym samym do domniemanego korzystnego wpływu kawy.

W badaniu zauważono, iż wpływ picia kawy na zmniejszone ryzyko cukrzycy może być sprzeczny z  intuicją, gdyż spożycie tego napoju kojarzy się ze złymi nawykami, takimi jak palenie papierosów albo niski poziom aktywności fizycznej. Co więcej, badacze wykazali, iż umiarkowane spożycie kawy nie zwiększa ryzyka występowania nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu oraz chorób serca.
Naukowcy sugerują, iż kofeina zawarta w kawie stymuluje metabolizm i zwiększa zużycie energii, zaś składniki kawy mogą odgrywać kluczową rolę w organizmie przy wprowadzaniu równowagi glukozy.
Istnieją także teorie wskazujące, że kawa może zwiększyć wrażliwość na insulinę poprzez pośredniczenie w mechanizmach związanych ze stresem oksydacyjnym komórek, wywołując efekty hormonalne oraz zmniejszając rezerwy żelaza.
Chociaż potrzebne są nadal dalsze badania na temat wpływu kawy na zdrowie człowieka, to dotychczasowe informacje pokazują, iż spożycie kawy nie jest tak złe, jak wcześniej sądzono.

źródło: ScienceNews.p