Wzbogacone mleko pomyślnie przeszło specjalny test.
25 ochotników oceniło próbki odtłuszczonego mleka zawierającego tłuszcz masłowy i olej rybi w proporcjach 78:22 w porównaniu do jednej uncji standardowego mleka dwuprocentowego.
„Nie potrafiliśmy doszukać się żadnej różnicy w zapachu”, powiedziała Susan E. Duncan, profesor nauk o żywności i technologii żywności na College of Agriculture and Life Sciences. „Martwiliśmy się, że olej rybi ulegnie procesowi chemicznemu nazwanemu oksydacją, który mógłby ograniczyć okres przydatności mleka do spożycia. Mleko mogło też nabrać smaku tektury lub farby poprzez reakcję z olejem rybim. Wydaje się, że mamy produkt, który jest stabilny, bez chemicznego posmaku i problemów z zapachem.”
Jeden kubek mleka, wyprodukowanego zgodnie z formułą zapewniającą brak przykrych zapachów, zawiera 432 miligramy pozytywnie oddziałujących na serce kwasów tłuszczowych. To ilość bliska dziennej dawce, zalecanej w  większości badań nad zdrowiem. Zalecana dawka wynosi 500 miligramów.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych sugeruje dzienne spożycie 250 miligramów kwasów tłuszczowych przez zdrowych dorosłych.
Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega 3 są pomocne w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca i podtrzymywaniu funkcjonowania mózgu, redukują stany zapalne, wspomagają rozwój mózgu u niemowląt.
Smak ryb, będących naturalnym źródłem kwasów omega 3, nie odpowiada wszystkim. W ten sposób na rozrastającym się rynku powstaje miejsce dla nowej żywności i napojów wzbogaconych o ten pozytywnie wpływający na zdrowie składnik. Według analityków marketingowych, zyski ze sprzedaży w 2016 osiągną więcej niż trzy biliony dolarów.
Duncan mówi, że jeśli tego typu produkty uzyskają popularność wśród konsumentów, kolejnym krokiem dla badaczy będzie śledzenie grup ochotników w badaniach epidemiologicznych nad tym, czy taka żywność poprawia stan zdrowia.
źródło: ScienceNews.pl