Olej palmowy ma pewne zalety, mówi francuski specjalista. Robienie z niego trucizny jest nieusprawiedliwione. Przede wszystkim, używany jest w przemyśle, ponieważ jest odporny na gotowanie i solidny w temperaturze otoczenia. Pozwolił również zastąpić tłuszcze roślinne, które sprzyjają formowaniu złego cholesterolu, na niekorzyść dobrego cholesterolu.
Olej palmowy zawiera także rodzaj witamny E, karotenoidy, nawet jeśli wielką część tych molekuł traci w procesie rafinowania.
Niestety, nie ma czegoś takiego jak cudowny tłuszcz. Olej palmowy zwiera około 50% nasyconych kwasów tłuszczowych. A te molekuły sprzyjają powstawaniu cholesterolu HDL i LDL. Wiemy, że ich nadmierna konsumpcja jest szkodliwa dla zdrowia.
Olej słonecznikowy czy też olej rzepakowy zawierają o wiele mniej nasyconych kwasów tłuszczowych – ok. 10%. Ale masło kakaowe zawiera ich tyle samo, a masło tradycyjne – aż 65%.
Jean-Michel Lecerf dodaje: olej palmowy reprezentuje ok. 1,5g – 2g z 30 g tłuszczów nasyconych, które zjadamy każdego dnia, czyli ok. 5%. Około 98% tej konsumpcji to produkty przemysłowe, takie jak chipsy, ciastka, etc.
A wszystkie te produkty trzeba jeść z umiarkowaniem, w ramach zrównoważonego odżywiania, przypomina francuski specjalista.
Olej palmowy zawiera także rodzaj witamny E, karotenoidy, nawet jeśli wielką część tych molekuł traci w procesie rafinowania.
Niestety, nie ma czegoś takiego jak cudowny tłuszcz. Olej palmowy zwiera około 50% nasyconych kwasów tłuszczowych. A te molekuły sprzyjają powstawaniu cholesterolu HDL i LDL. Wiemy, że ich nadmierna konsumpcja jest szkodliwa dla zdrowia.
Olej słonecznikowy czy też olej rzepakowy zawierają o wiele mniej nasyconych kwasów tłuszczowych – ok. 10%. Ale masło kakaowe zawiera ich tyle samo, a masło tradycyjne – aż 65%.
Jean-Michel Lecerf dodaje: olej palmowy reprezentuje ok. 1,5g – 2g z 30 g tłuszczów nasyconych, które zjadamy każdego dnia, czyli ok. 5%. Około 98% tej konsumpcji to produkty przemysłowe, takie jak chipsy, ciastka, etc.
A wszystkie te produkty trzeba jeść z umiarkowaniem, w ramach zrównoważonego odżywiania, przypomina francuski specjalista.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
1 stycznia 2016, 02:00
:-)
babciabasia3
18 października 2014, 09:27
Mądrzy Francuzi.
milencia87
11 sierpnia 2014, 19:23
niewyczerpujacy artykul, malo sie z niego dowiedzialam
zdenka83
9 lutego 2014, 17:11
ciekawe
gsak81
20 grudnia 2013, 16:58
http://www.ciam.pl/aktualnosci/aktualnosci-olej-palmowy-cichy-zabojca
bara1234
5 grudnia 2013, 10:52
Olej palmowy występuje w wielu produktach, nie tylko netelli, jest też w ciastkach, serach, zupkach instant i innych produktach. Jest też w kosmetykach, może nie ma to wpływu na dietę, ale ma na życie orangutanów i lasów deszczowych. Orangutany są podczas wycinki lasów podle traktowane, palone, więzione.... Olej palmowy jest niezdrowy a metody pozyskiwania niemoralne. Jest kodowany na opakowaniach produktow pod nazwami: olej roślinny, tluszcz roślinny, tluszcz roślinny utwardzony...
smoczyca1987
24 listopada 2013, 08:21
nie wiem, nigdy nie próbowałam. i jakoś mnie do tego nie ciągnie.
Malinka38757
5 listopada 2013, 11:57
;/
bblankaa
24 października 2013, 14:40
hm...
MIPU91
4 października 2013, 21:15
:]:]
MIPU91
4 października 2013, 21:14
:]:]
czarnula1988
25 lipca 2013, 11:15
wydaje mi sie ze tak
mariolka1960
23 lipca 2013, 17:11
ciekawy artykul
MIPU91
6 lipca 2013, 18:26
:]
paauulinaa
15 czerwca 2013, 09:21
aż ciężko uwierzyć, że pyszna Nutella może mieć coś w sobie szkodzącego :)
martulka19
16 maja 2013, 17:49
nie używam
MargotG
2 maja 2013, 07:42
W nadmiarze wszystko szkodzi zdrowiu... niestety
cocktailwoman
27 kwietnia 2013, 22:29
podatek na nutellę? zbrodnia w biały dzień
Kamulka.kama
25 kwietnia 2013, 11:26
Zabawne, bo mnie na studiach uczyli, że to najgorsze kulinarne g...
ojejkuuu
23 kwietnia 2013, 13:33
nie używam ;)