Prace, opublikowane w przeglądzie Annals of Neurology, sugerują, iż spadek poznawczy można opóźnić nawet o 2,5 roku, jedząc wielkie ilości jagód.
W przeszłości, badania podkreślały już pozytywne działanie flawonoidów zawartych w jagodach, ale były ograniczone jedynie do eksperymentów przeprowadzanych na zwierzętach albo na bardzo niewielkich grupach.
Omawiane badanie jest pierwszym, które wykazało krytyczną prewencyjną i  uzdrawiającą naturę tych związków, na bardzo dużej grupie – ponad 100 000 – starszych dorosłych. W badaniu wzięło udział 121 000 pielęgniarek, w wieku od 30 do 55 lat, które uzupełniały kwestionariusze na temat swojego odżywiania, stylu życia i zdrowia, poczynając od 1976 roku.
Flawonoidy to bioaktywne molekuły znajdowane w roślinach, mające bardzo silne antyoksydacyjne i antyzapalne właściwości.
Eksperci przypuszczają, że stres i zapalenia przyczyniają się do upośledzenia poznawczego, a większa konsumpcja flawonoidów może odwrócić wyrządzone szkody.
Wiele postaci demencji, przede wszystkim choroba Alzheimera, jest spowodowanych przez niezdrowy styl życia (zanieczyszczenia środowiska, kontakt z substancjami chemicznymi) oraz niezdrową dietę (wysoko przetworzona żywność, mnóstwo cukru, tłuszcze).

źródło: ScienceNews.pl