Spadek spożycia soli (od 4% do 10%) zaobserwowano w latach 2003 i 2011, gdzie ograniczono jej użycie w wielu produktach żywnościowych.  Do zmniejszenia spożycia soli o dodatkowe 15% jeszcze daleko.
Obniżenie spożycia tego pierwiastka o ok. 20% jest optymalnym elementem codziennej diety. Średnie spożycie soli we Francji u dorosłych wynosi około 10g/dzień u mężczyzn, a 8 g/dzień u kobiet.
Jednak obecnie przeprowadzana redukcja zawartości soli nie wystarcza, by osiągnąć cele wyznaczone dla publicznego zdrowia. Zaleca się również przeprowadzenie analizy potencjalnego wpływu obniżenia dawki soli w codziennej diecie na zdrowie. W planach ANSES przewiduje się promowanie różnorodnej diety.

Sód odgrywa  ważną rolę w prawidłowym funkcjonowania organizmu, jednak jego codzienne spożycie nie może być zbyt wysokie. Większość sodu w naszym pożywieniu pochodzi z soli, która jest dodawana przy produkcji wielu artykułów żywnościowych, przy przygotowywaniu potraw, a także przy stole przed ich spożyciem.

źródło: ScienceNews.pl