Spadek spożycia soli (od 4% do 10%) zaobserwowano w latach 2003 i 2011, gdzie ograniczono jej użycie w wielu produktach żywnościowych. Do zmniejszenia spożycia soli o dodatkowe 15% jeszcze daleko.
Obniżenie spożycia tego pierwiastka o ok. 20% jest optymalnym elementem codziennej diety. Średnie spożycie soli we Francji u dorosłych wynosi około 10g/dzień u mężczyzn, a 8 g/dzień u kobiet.
Jednak obecnie przeprowadzana redukcja zawartości soli nie wystarcza, by osiągnąć cele wyznaczone dla publicznego zdrowia. Zaleca się również przeprowadzenie analizy potencjalnego wpływu obniżenia dawki soli w codziennej diecie na zdrowie. W planach ANSES przewiduje się promowanie różnorodnej diety.
Sód odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowania organizmu, jednak jego codzienne spożycie nie może być zbyt wysokie. Większość sodu w naszym pożywieniu pochodzi z soli, która jest dodawana przy produkcji wielu artykułów żywnościowych, przy przygotowywaniu potraw, a także przy stole przed ich spożyciem.
Obniżenie spożycia tego pierwiastka o ok. 20% jest optymalnym elementem codziennej diety. Średnie spożycie soli we Francji u dorosłych wynosi około 10g/dzień u mężczyzn, a 8 g/dzień u kobiet.
Jednak obecnie przeprowadzana redukcja zawartości soli nie wystarcza, by osiągnąć cele wyznaczone dla publicznego zdrowia. Zaleca się również przeprowadzenie analizy potencjalnego wpływu obniżenia dawki soli w codziennej diecie na zdrowie. W planach ANSES przewiduje się promowanie różnorodnej diety.
Sód odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowania organizmu, jednak jego codzienne spożycie nie może być zbyt wysokie. Większość sodu w naszym pożywieniu pochodzi z soli, która jest dodawana przy produkcji wielu artykułów żywnościowych, przy przygotowywaniu potraw, a także przy stole przed ich spożyciem.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
6 października 2016, 01:47
:)
Eli1605
14 stycznia 2015, 14:23
Staram się ograniczać solenie, ale nie lubię jedzenia bez soli.
babciabasia3
14 października 2014, 19:46
Lubie solić do smaku , ale solą kamienną.
MIPU91
6 lipca 2013, 18:44
:]
Nieznajoma52
3 czerwca 2013, 17:08
Właściwie, to nie bardzo mnie interesuje, jakie błędy żywieniowe popełniają Francuzi. Polacy robią ich zapewne więcej.
anuska836
26 kwietnia 2013, 15:40
polacy pewnie też za dużo jej używają
elzbieta.koluszki
23 kwietnia 2013, 06:33
staram się ograniczać sól
kinnkaa
9 kwietnia 2013, 10:09
a czemu piszecie o francuskach a nie polkach??
Devis
20 marca 2013, 20:09
nie używam w ogóle soli wiec artykuł mało interesujący dla mnie
grubasek266
13 marca 2013, 10:41
ciekawe
ciasteczko91
24 lutego 2013, 11:40
nic ciekawego
nigraja
5 lutego 2013, 13:48
:)
nigraja
5 lutego 2013, 13:48
:)
anetalili
12 stycznia 2013, 23:08
Ograniczyłam sól do minimum
Julia551
5 stycznia 2013, 21:09
Ja całkowicie wyeliminowałam sól
Aniazuk
4 stycznia 2013, 11:33
solę od czasu do czasu - to zależy kto co lubi
istotkaaa
3 stycznia 2013, 02:09
ja soli nawet nie używam do jajecznicy :-p
jankaq
1 stycznia 2013, 23:00
Ja w lipcu przestałam solic. Używam przyprawy. Polecam
thisone
1 stycznia 2013, 20:06
ja wiem, że wiele gotowych produktów zawiera glutaminian sodu, także staram się już nie dosalać potraw, żeby nie wykończyć nerek.
dostepnatylkonarecepte
29 grudnia 2012, 17:54
też myślę, że powinno być bardziej o Polakach :) ja myślę, że solę z umiarem :P