Gorczyca jest jak najbardziej warta uwagi. Należy do rodziny krzyżowych. Jest uprawiana na szeroką skale, ponieważ jako cenna przyprawa jest dodawana do różnego rodzaju marynat, kiszonek, dań mięsnych i rybnych. Jest również niezbędnym składnikiem musztardy oraz rośliną miododajną. Znanych jest kilka odmian gorczycy:
- biała – pochodzi z rejonu Europu Południowej. Jest delikatna w smaku,
- czarna – w warunkach naturalnych rośnie na północy Afryki oraz w południowo-zachodniej Azji. Jest ostrzejsza od gorczycy białej. Obecnie jej nazwa naukowa to kapusta czarna
- sarepska – jej rodzimym rejonem są Indie. Ma charakterystyczny ostry czy wręcz palący smak. Aktualna jej nazwa naukowa to kapusta sitowa.
Wszystkie one mają korzystny wpływ na organizm. Skupimy się jednak na gorczycy białej.
Wartość odżywcza
Nasiona gorczycy są bogate w węglowodany, tłuszcz i białko. Pod tym względem zbliżone są do nasion soi. W 100 g zawierają:
- 469 kcal
- 29 g tłuszczu, w tym
- 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych
- 19,8 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
- 2,7 g kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3
- 2,6 g kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6
- 35 g węglowodanów,
- 25 g białka
- 15 g błonnika
- 520 mg wapnia
- 300 mg magnez
- 680 mg potasu
- 21,8 mg manganu
- 134 mcg selenu
- 5,7 mg cynku
- 76 mcg foliałów
- 8 mg niacyny
- 0,5 mg tiaminy
Zawartość selenu w 100 g gorczycy uzupełnia dobowe zapotrzebowanie na niego w 190%, manganu zaś w 88%. Selen jest silnym antyoksydantem, działającym m.in. przeciwnowotworowo, ale też przeciwzapalnie.
Wpływ na zdrowie
Podobnie jak siemię lniane, ma korzystny wpływ na śluzówkę żołądka. Po zalaniu wodą wydziela specyficzny śluz, który powleka ściany żołądka osłaniając je. Pobudza również jego czynność, a także poprawia perystaltykę jelit.
Ma działanie wykrztuśne, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Działa korzystnie w zapaleniu płuc oraz przy przeziębieniu. Jest stosowana przy nadciśnieniu, przy braku apetytu, przy wzdęciach, niestrawnościach, a także może sprzyjać obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne jest przepłukiwanie jamy ustnej naparem ze zmielonej gorczycy w anginie, zapaleniach gardła i okostnej, w przeziębieniach.
Zewnętrznie gorczycy używa się jako okład przy bólach stawów, zakończeń nerwowych czy bólach reumatycznych. Można wypełniać nią materace do spania, by złagodzić bóle kręgosłupa, jak również zneutralizować negatywny wpływ cieków wodnych na organizm. Można także przygotowywać maści i pasty ze zmielonych nasion i nakładać na bolące miejsca. Świetnie jednak sprawdzają się „poduszeczki” z gorczycy, które można przygotować w szybki i łatwy sposób, bez brudzenia się.
Uwaga!
Nasiona gorczycy zawierają substancje, które mogą podrażniać skórę. Szczególnie należy uważać na gorczycę czarną. Stosując więc nasiona te zewnętrznie, należy zachowa ostrożność. W przypadku gorczycy czarnej nie można jej trzymać na skórze dłużej niż 8-10 minut.
Po gorczycę nie powinny sięgać osoby z problemami z tarczycą. Zawiera ona bowiem substancje wolotwórcze. Ostrożnie powinny również do stosowania jej większych ilości, odchodzić osoby cierpiące na cukrzycę. Może bowiem zmniejszać poziom cukru we krwi. Chodzi tutaj oczywiście o jej działanie po jej spożyciu. W takich przypadkach może być jednak stosowana zewnętrznie.
Przepisy
Gorczycę można kupić w sklepach spożywczych na półkach z przyprawami.
Poduszeczka na bóle
- nasiona gorczycy białej
-płócienny woreczek
Płócienny woreczek, czy poszewkę po poduszce pozaszywać wzdłuż, tak aby powstały w niej paski. Zapobiegnie to zbijaniu się nasion w jednym narożniku. Po wypełnieniu kieszonek nasiona, zaszyć bok. Przykładać na bolące stawy jak kolana, łokcie, kręgosłup na 24 h lub przynajmniej na noc.
Na ochronę żołądka
- łyżeczka nasion gorczycy białej
- szklanka wody
Nasiona zalać przegotowaną wodą. Zostawić na 2-3 godziny. Wypić rano lub wieczorem razem z nasionami (powlecze żołądek i jelita ochronnym śluzem).
Przy wzdęciach
- 2 łyżeczki nasion gorczycy białej
- szklanka wody
Nasiona rozgnieść i zalać na noc szklanką zimnej wody. Odstawić w ciepłe miejsce. Pić 3 razy dziennie 1/4 szklanki (korzystne przy nieżycie żołądka, zaparciach, wzdęciach).
Na przeziębienie i kaszel
- łyżeczka rozdrobnionych nasion gorczycy białej
- szklanka wody
Wodę zagotować i zalać nią zmiażdżone nasiona. Odstawić na 5 minut. Pić 3 razy dziennie.
Komentarze
elzbieta.koluszki
6 maja 2013, 06:34
ciekawe
basikonik
19 kwietnia 2013, 14:47
ciekawe
anuszka1981
17 kwietnia 2013, 18:50
w życiu bym nie pomyślała, że można z nią zrobić coś więcej niż dodać do ogórków ;)
Aria.
1 kwietnia 2013, 15:47
Interesujący artykuł:)
SexyKitty
27 lutego 2013, 13:08
Bardzo ciekawy artykuł :)
Septima
9 lutego 2013, 13:43
nie lubie
grubasek266
5 lutego 2013, 11:21
ciekawe
Mrs.Seal
4 lutego 2013, 19:44
ja to tylko w musztardzie
Galahda
29 stycznia 2013, 01:59
komentarz
natalia1211
18 stycznia 2013, 22:00
uwielbiam dodawać w dużych ilościach do ogórków
alibich
24 listopada 2012, 10:07
Nie sądziłem ze gorczyca jest az tak pomocna i zdrowa
smoczyca1987
23 listopada 2012, 14:27
aż mi się zachciało musztardy ;) czyli już wiem co będę dziś jadła na kolację :D
Bijou1985
22 listopada 2012, 12:55
ciekawe
doniab1984
9 listopada 2012, 13:38
fajne wskazówki np. na przeziębienie
malgosia9930
7 listopada 2012, 10:47
Ciekawy artykuł. Do tej pory jakoś gorczyca kojarzyła mnie się tylko z kiszeniem ogórków i z musztardą... Myślę, że napar ze zmielonej gorczycy do przepłukiwania gardła przyda mi się bardzo szybko o tej porze roku...
aniulewa
6 listopada 2012, 20:45
hmm źle działa na tarczycę? nie wiedziałam chodź nigdy jej nie unikałam,
misiabela94
6 listopada 2012, 19:00
Nie wiedziałam, ale lubię musztardę :)
luble
4 listopada 2012, 15:17
Nie wiedzialam ze gorczyca tak dziala. Ja tylko o wylacznie uzywalam jej do kiszenia ogorkow ;D
InFrontTheSun
4 listopada 2012, 08:01
Nie wiedziałam o wszystkim ;) Fajny artykuł.
augenblick
3 listopada 2012, 21:11
nie wiedziałam tego wszystkiego