Budowa mięśni
Za wykonywanie świadomych ruchów w ludzkim organizmie odpowiadają mięśnie szkieletowe (poprzecznie prążkowane). Najmniejszym elementem mięśni są włókna mięśniowe. Pojedyncze włókno mięśniowe zawiera wszystkie typowe organelle komórkowe. Wnętrze włókien mięśniowych wypełniają liczne włókienka kurczliwe – tak zwane miofibryle. Włókna mięśniowe wiążą się ze sobą tworząc pęczki. Z kolei pęczki łączą się ze sobą tworząc wiązki mięśniowe i mięśnie. W tym miejscu należy zaznaczyć, iż człowiek rodzi się z określoną liczbą włókien mięśniowych, która w toku ontogenezy (rozwoju osobniczego) pozostaje stała.
Potreningowy ból mięśni
W czasie wykonywania intensywnych ćwiczeń fizycznych, a także po dłuższej przerwie w treningach, dochodzi w mięśniach do mikrourazów. Polegają one na rozrywaniu włókien mięśniowych. Zjawisko to jest szczególnie odczuwalne po ćwiczeniach modelujących/siłowych. Stopień uszkodzenia mięśni jest wprost proporcjonalny do zastosowanego obciążenia – z im większym ciężarem ćwiczymy, tym do większych mikrourazów dochodzi. Na stopień uszkodzenia włókien mięśniowych wpływa również rodzaj wykonywanych ćwiczeń. W oparciu o dotychczas przeprowadzone badania można wnioskować, iż skurcze izometryczne (mięsień napina się, jednak nie dochodzi do zmiany jego długości) oraz ekscentryczne (mięsień jest rozciągany pomimo siły, którą generuje) w dużo większym stopniu uszkadzają mięśnie niż skurcze koncentryczne (mięsień skraca się i zwiększa swoje napięcie). Powstałe mikrourazy objawiają się przede wszystkim w postaci bólu mięśni. Wynika to z tego, iż uszkodzone włókna mięśniowe pobudzają neurony bólowe. W zależności od intensywności przeprowadzonego treningu, potreningowy ból mięśni może utrzymywać się od 2 do nawet 5 dni.
Zakwasy
W fizjologii wysiłku fizycznego zakwasami nie nazywa się uszkodzenia mechanicznego mięśni, będącego następstwem wykonanych ćwiczeń, a ból mięśni spowodowany zbyt dużym stężeniem kwasu mlekowego. Podczas treningu anaerobowego (beztlenowego) energia w pracujących mięśniach wytwarzana jest na drodze beztlenowych przemian energetycznych. Zbędnym produktem tych przemian jest kwas mlekowy. Zbyt duże stężenie kwasu mlekowego w intensywnie pracujących mięśniach pobudza chemoreceptory, co objawia się w postaci bólu (pieczenia). Ból mięśni wywołany zbyt dużym stężeniem kwasu mlekowego w pracujących mięśniach, może utrzymywać się maksymalnie do kilku godzin po zakończonym treningu.
Plan ćwiczeń ze wsparciem osobistego trenera: Wypróbuj
Komentarze
wie58
21 lutego 2019, 23:23
:)
wie58
12 kwietnia 2018, 02:40
:)
agnieszka.kinga
23 stycznia 2018, 21:17
No prawda to..
wie58
20 marca 2017, 20:34
:)
am1980
20 lutego 2017, 14:48
;)
bonzaii
18 grudnia 2016, 15:06
no ok, zakwasy, czy jak to inaczej nazwać, boli i dobrze znać jakiś skuteczny sposób, żeby się go pozbyć. Moim odkryciem są kąpiele solankowe, może znacie sól Slaco. Na regenerację po treningu taka kąpiel solankowa jest najlepsza.
wie58
7 kwietnia 2016, 02:03
Dobrze wiedzieć.
babciabasia3
18 października 2014, 17:45
No tak.
myszahihi
17 lipca 2014, 17:16
Więc co w związku z tym bólem mięśni? :D Tzn. ćwiczyć pomimo niego czy robić przerwę by nie doszło do kontuzji? W sumie to rozumiem teraz różnicę ale nic mi to nie dało XD
Audra.zzz
27 czerwca 2014, 11:18
ciekawy atrykuł
Audra.zzz
27 czerwca 2014, 11:18
ciekawy atrykuł
Audra.zzz
27 czerwca 2014, 11:18
ciekawy atrykuł
Audra.zzz
27 czerwca 2014, 11:18
ciekawy atrykuł
anna987
6 czerwca 2014, 03:08
Aha, czyli że ten ból, który ma się na drugi dzień po treningu to nie zakwasy, bo nie jest związany z kwasem mlekowym. Dobrze wiedzieć.
Wiedzmowata
2 stycznia 2014, 15:29
Ale jak wszystko leci z rąk z powodu bólu - to kiepsko trochę :-/
ola5353
14 grudnia 2013, 17:12
;)
Katarzyna13133
14 listopada 2013, 11:58
:)
wiolcia86.rybnik
4 października 2013, 11:11
Fajny artykuł
Marta11148
12 lipca 2013, 21:17
Interesujace.
malgosiaa1996
30 czerwca 2013, 16:40
zdjęcie mnie urzekło..