- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Cierpisz na nietolerancję laktozy, alergię na białko mleka krowiego? Jesteś weganinem? Przeraża Cię cena sklepowa napojów roślinnych? Lub po prostu lubisz napój owsiany i chciałabyś przygotowywać je sama? Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak zrobić domowe “mleko” owsiane, a także poznaj jego kaloryczność i właściwości.
Samodzielne przygotowanie mleka owsianego w domu jest banalnie proste. Nasz przepis będzie wymagać od Ciebie jedynie 5 minut pracy (+ 30 minut oczekiwania). Zatem, by przygotować domowe mleko owsiane:
Użyj 1 porcję płatków owsianych (obojętnie czy górskie, czy błyskawiczne) i zalej je 4 porcjami wody. Do odmierzenia możesz wykorzystać szklankę. Opcjonalnie dodaj szczyptę soli, wykorzystaj miód, syrop klonowy lub wanilię, by nadać ulubiony smak.
Tak przygotowane mleko możesz wykorzystać do owsianek, jaglanek, gryczanek, koktajli, deserów lub po prostu jako dodatek do kawy.
Pozostałą pulpę wykorzystaj jako zagęszczacz do zup, sosów lub zamiennik części mąki do ciasteczek, placuszków czy też bułki tartej, np. do kotletów mielonych (o ile to właśnie nie weganizm wpływa na decyzję o spożywaniu mleka owsianego ;)), błonnikowy dodatek do ciasta na naleśniki lub gofry.
Kaloryczność mleka owsianego wg produktów dostępnych w sklepie wynosi od 44 - 59 kcal na 100 ml. Przygotowane w domu będzie miało niższą kaloryczność, o ile nie dodasz do niego wysokoenergetycznych dodatków, np. oleju, który ma swoje miejsce w składzie komercyjnego napoju.
Mleko owsiane ma indeks glikemiczny ok. 69, co czyni go produktem o średnim indeksie glikemicznym. Nie jest pierwszym wyborem, gdy dbamy o glikemię, ale nie jest też zakazane.
Przygotowywanie mleka owsianego może okazać się tańsze. Ponadto, wiesz dokładnie jakiej jakości składników użyłeś, znasz dokładny skład. Minusem przygotowania domowego mleka owsianego jest brak wzbogacenia w witaminy i składniki mineralne. Komercyjny napój jest wzbogacany witaminami (najczęściej B12, D) oraz składnikami mineralnymi (np. wapniem), co sprawia, że jest bardziej zbliżony pod względem wartości odżywczych do mleka krowiego. Niektórzy producenci praktykują też dodatek błonnika z cykorii.
Owies, będący kluczowym składnikiem napoju owsianego, jest zasobny w beta-glukany, które korzystnie działają na profil lipidowy. Z tego względu warto wprowadzić mleko owsiane do swojej diety. Jedno z badań wskazało, że zamieniając mleko krowie - 1 litr - na mleko owsiane przez 4 tygodnie zmniejszasz poziomu cholesterolu o około 4%. Oprócz tego owies jest źródłem fitosteroli, np. beta-sitosterolu czy kampesterolu - także niezwykle korzystnie działających na stężenie cholesterolu we krwi. Zawiera też polifenole, np. awentramidy czy kwasy: ferulowy czy kawowy, mające silne właściwości przeciwzapalne.
Domowe będzie cechowało się także niższą kalorycznością, bowiem sklepowe zawiera dodatek oleju. Jeśli do przygotowania użyjesz płatków owsianych bezglutenowych będzie to także właściwa opcja dla osób zmagających się z celiakią czy nietolerancją glutenu.
Mleko owsiane do kawy nie różni się niczym od klasycznego mleka owsianego. Warto jednak przed spożyciem wstrząsnąć butelkę.
W przypadku przygotowywania domowego mleka roślinnego niezwykle ważne jest jego przechowywanie. Przechowuj je maksymalnie kilka dni w lodówce, np. 4-5 dni (przed spożyciem sprawdzaj jego stan). W tym czasie napój naturalnie się rozwarstwi, wstrząśnij je przed użyciem. W komercyjnym mleku owsianym możesz nie doświadczyć takiego zjawiska. Producenci dodają oleje roślinne lub gumę guar, co wpływa na bardziej jednorodną, kremową konsystencję.
Komentarze