- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Ile razy po zjedzeniu zdarzyło Ci się, że zamiast spodziewanego wybuchu energii miałaś ochotę położyć się na drzemkę? Albo po posiłku towarzyszyło Ci drżenie rąk, zawroty głowy czy rozdrażnienie? Jeśli regularnie tego doświadczasz koniecznie zapoznaj się z naszym artykułem i dowiedz się czym jest hipoglikemia poposiłkowa i jak jej zapobiegać.
Glikemia poposiłkowa to inaczej poziom cukru, jaki mamy we krwi po zjedzeniu posiłku. Nie jest to kwestia bez znaczenia, bowiem do prawidłowego działania organizmu potrzebujemy utrzymywać konkretne stężenie glukozy we krwi. Gdy dochodzi do patologii i mamy jej zbyt dużo - mówimy o hiperglikemii, a gdy zbyt mało - hipoglikemii. Oba te stany mogą towarzyszyć cukrzycy. Oba te stany mogą prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci. W tym artykule skupimy się jednak na hipoglikemii poposiłkowej (in. reaktywnej), czyli “zbyt niskim cukrze po posiłkach”.
Hipoglikemia reaktywna może być wynikiem:
Senność po posiłku może wystąpić nawet u zdrowych osób. Oczywiście nie jest to normalna i należy dążyć do jak najszybszego przywrócenia homeostazy. Ważnym jest rozwikłanie dlaczego organizm zareagował w taki sposób.
Hipoglikemię reaktywną rozpoznasz po objawach (po posiłku) takich jak:
By zapobiec senności po posiłku zadbaj o:
Nieprawdą jest, że cukier we krwii im niżej tym lepiej. Istnieją bowiem pewne zakresy, w których cukier powinien się mieścić. Wahanie, zarówno poniżej, jak i powyżej rekomendowanych zakresów pociąga za sobą konsekwencje zdrowotne. Normy cukru u zdrowego człowieka, zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego wynoszą:
Na czczo:
Po posiłku - 2h po spożyciu 75 g glukozy (w teście OGTT):
Poziom glukozy we krwi mierzony niezależnie od posiłku:
Niski poziom cukru na czczo, czyli wartość poniżej 70 mg/dl nie jest dobrym prognostykiem. Podobnie nie jest dobrą wróżbą spadek cukru po jedzeniu. Na skutek posiłku we krwi pojawia się glukoza, która odżywia nasze komórki. Jest potrzebna, by wszystkie procesy w organizmie przebiegały prawidłowo. Mało tego, powinna się utrzymywać na odpowiednim poziomie. Spadek cukru po posiłku oznacza, że mechanizmy, które mają za zadanie zadbać o jej prawidłowy poziom - zawodzą - “pracują zbyt mocno” i zbyt duża ilość glukozy jest transportowana do komórki, a zbyt mało pozostaje jej we krwi. To prowadzi do objawów niedocukrzenia, które zostały wymienione 2 akapity wyżej.
Hipoglikemia reaktywna często występuje u cukrzyków, którzy regulują poziom insuliny. Zwłaszcza na początku choroby zdarza się nieprawidłowe oszacowanie prawidłowej ilości, którą należy sobie podać lub problemy z oszacowaniem wydatków glukozy na aktywność fizyczną, niekoniecznie treningową, ale także codzienną, związaną z obowiązkami.
Zbyt wysoki poziom cukru we krwi w kontekście fizjologicznym oznacza, że trzustka wydziela zbyt mało insuliny w stosunku do krążącej glukozy we krwi. W kontekście samopoczucia może dawać objawy zwiększonego pragnienia, suchości w ustach, nudności, częstego oddawania moczu, czy podobne do objawów hipoglikemii, np. problemy z widzeniem, zmęczenie, problemy z koncentracją. Patrząc na punkt z normami cukru - w zależności od uzyskanych wartości zbyt wysoki poziom cukru może wskazywać stan przedcukrzycowy lub cukrzycę.
Komentarze