Hej podaje przepis na ciasteczka owsiane. Przepis troche zmienilam zamieniajac make pszenna na razową i nie dodałam cukru. Kolezanka tez piekła z tego przepsu dodała cukier ale stwierdzila ,ze 3/4 szklanki to za duzo. Więc musicie dobrac slodkosc do siebie.
Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii
1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.
2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.
4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180oC). Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
MENU
Śniadanie: 3 kromki chleba z jajecznica z 2 jajek
Obiad: pomidorówka z makaronem razowym
W pracy : grahamka z zoltym serem , Kubuś
Kolacja: jogurt naturalny z musli
AKTYWNOSC
godzina bieżni ponad 7 km
izunia199011
26 marca 2014, 23:07Ja to nie moge takich ciastek jeść( u nas w AVITEKSIE sa takie puszniutkie)!
rynkaa
26 marca 2014, 11:57smacznie wyglądają :)
Ancur90
25 marca 2014, 18:33Ciasteczka wyglądają pysznie :)
keisho
25 marca 2014, 17:54Pychaa! Jak mnie weźmie na coś słodkiego to już wiem co będę robić! :)
Moniska94
25 marca 2014, 12:56Uwielbiam owsiane ciasteczka, ale nigdy ich sama nie robiłam. Na pewno spróbuję zrobić z tego przepisu :)