3 łyżkiryżukaszy kus kus,
- 2 litry wody,
- 2 skrzydła indyka lub 2 uda kurczaka (Ja dodam po jednej z tych części ptasiego ciałka),
- 4 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 3 cebule (w przepisie była jedna, ale kto by się tam przepisu czymał...),
-
plasterek korzenia seleraseler naciowy, -
1
małyśredni, ewentualnie duży kalafior (kalafiorów nigdy dość), - 1 łyżka posiekanego koperku (albo cały pęczek),
-
4 łyżki śmietany do zupy 18% -
przyprawy:
1 i1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie + liść laurowy + majeranek + pietruszka suszona.
Przygotowanie
-
Ryż wsypać do garnka, zalać wodą, dodaćmięso zalać wodą i posolić. Zagotować na większym ogniu, następnie gotować na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut. -
Wyjąć mięso z zupy. Do wywaru dodać resztę przypraw, obrane i
pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce marchewkę i
pietruszkę. Włożyć też cebulę w całości,
plasterselera i posiekanego kalafiora. Całość gotować przez ok. 20 minut. - W połowie tego czasu dodać do zupy pokrojone mięso, uprzednio oczyszczone ze skóry i kości.
-
Na koniec dodać do zupy posiekany koperek
oraz zaprawić zupę śmietaną. Można posypać szczypiorkiem i podawać z pieczywem.
Wskazówki
Jeśli używamy kostek rosołowych np. ekologicznych, to możemy dodać ją do zupy jeśli wolimy bardziej wyraziste smaki.
Przepis ze stronki kwestiasmaku.com z niewielkimi poprawkami, wedle mojego uznania. Fajnie, że nie trzeba nic miksować, bo jeszcze nie dorobiłam się blendera, czy innego urządzenia zamieniającego zwykłe zupiny w krem.
Zwijam manatki, wszak Psinę muszę zawlec na ściągnięcie szwów po zabiegu. Potem zakupy i do garów