Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Dieta zupowa - ruszam od jutra.


Od wczoraj o niej czytam i tak żem się wzięłą i nakręciła, że aż nogami w miejscu przebieram i zacieram ręce. Mam plan, mam wizję, mam sto pomysłów na przepisy i zapał wręcz nie do opisania. To dieta dla mnie stworzona. Uwielbiam zupy, uwielbiam warzywa i ryby. Od jutra będę jeść tylko to (plus ewentualnie jaja i serek wiejski). Dziś mała rozgrzewka i rozeznanie w terenie, czy ktoś chciałby się przyłączyć. Fajnie, jeśli ma się choćby internetowe wsparcie, jest z kim powymieniać się przepisami, popeplać o spostrzeżeniach, efektach, wymieniać się doświadczeniami.

Póki co, poniżej trochę wiedzy:

Dieta zupowa – zasady

  •     Przez 7 dni w tygodniu jesz wyłącznie same zupy albo zamieniasz 2 posiłki w ciągu dnia na zupę. Musisz pamiętać o wyeliminowaniu z zupy makaronu i ryżu.
  •     Jednodniową dietą zupową dokonasz detoksu organizmu. Wystarczy ugotować garnek zupy i podzielić go na posiłki przeznaczone na cały jeden dzień.
  •     Należy pamiętać o tym, aby umieszczać w zupie cebulę, szczypiorek, rzepę czy seler. Nie tylko podkręcą jej smak, ale też zapewnią odpowiednią zawartość błonnika czy witaminy C.

Zamiast makaronu i ryżu (za którymi nota bene nie przepadam) będę dodawać kaszę gryczaną, jęczmienną i kus kus. Nie bardzo mam czas co dzień gotować, bo jednak taka zupa potraf być czasochłonna. Znam kilka zdrowych i porządnych gotowców, które ułatwią mi życie w tym okresie. 

Dieta zupowa – rodzaje

  • Dieta zupowa opiera się na jedzeniu jedynie zup przez 7 dni. Na takiej diecie nie głodujesz, a jednocześnie szybko tracisz na wadze.
  • Istnieje jeszcze drugi rodzaj diety zupowej. Ten rodzaj polega na tym, że zastępujesz 2 posiłki z 5 właśnie zupą. Czyli jesz normalne śniadanie i przekąski, ale na obiad i kolację jesz wyłącznie zupę.

Ja będę łączyć oba warianty i przedłużę eksperyment na 3-4 tygodnie. Jeśli uda mi się wytrwać w postanowieniu. Powiedzmy, że 80% mojego dziennego jadłospisu będą stanowiły zupy, a reszta to ryby, jaja, kasza.

Przykładowe przepisy:

Zupa marchewkowa

Składniki: 2 marchewki, ćwiartka cebuli, 2/3 szklanki bulionu warzywnego, ¼ pęczka kolendry, łyżeczka oliwy.

Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy cebulę i marchewkę. Dodajemy bulion i kolendrę, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy dotąd aż zmięknie marchewka. Później wystarczy tylko ostudzić i całość zblendować.

Krem pomidorowy

Składniki: 2 dojrzałe pomidory, pół marchewki, ćwiartka pietruszki, plaster selera, kawałek pora, natka pietruszki do doprawienia, sól i pieprz

Przygotowanie: Pomidory, marchew, pietruszkę, seler i por zalewamy wodą (ok. ½ litra) i gotujemy aż będą miękkie. Następnie całość miksujemy, doprawiamy są i pieprzem. Gotowy krem posypujemy natką pietruszki.

Zupa kapuściana

Zupa kapuściana uchodzi za jedno z dań, które świetnie odchudzają.

Składniki: 5 liści włoskiej kapusty, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 ząbki czosnku, 2 łodygi selera naciowego, łyżka soku z cytryny, pieprz czarny, kminek mielony.

Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, a następnie gotujemy razem z selerem. Później miksujemy z koperkiem i czosnkiem. Wlewamy sok z cytryny, doprawiamy pieprzem i kminkiem, a całość mieszamy. 

Dieta zupowa - zadbaj o porcję białka

Białko jest niezbędne do utrzymania mięśni w dobrej formie. Dlatego warto gotować zupę razem z wkładką mięsną, np. kawałkiem piersi z kurczakiem. Jeśli chcesz spożywać tylko zupy wegetariańskie, koniecznie dodawaj do niech soczewicę, fasolę szparagową lub groch.

TRZYMAJTA KCIUKI !!!

  • Nina1985

    Nina1985

    21 października 2018, 12:18

    Trzymam w takim razie kciuki. Powodzenia, jestem ciekawa efektów. Daj znać jak Ci idzie ;-)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.