Cześć kochani!:)
Długo mnie już tutaj nie było, ale obecnie pisze prace inżynierską i na nic kompletnie czasu nie mam!!
Dzisiaj chciałabym Wam zaserwować przepyszne śniadanko! Właśnie skończyłam je wcinać:) O Was muszę przyznać, ze sobie dopiero przypomniałam w trakcie jedzenia- i dlatego spory kawal omleta zamiast na talerzu był już w moim brzuszku:) Moj omlet dzisiaj zaserwowałam z biedronkowym musem wiśniowym- pyyyyychota!!
Omlet jajeczny na słodko
Składniki:
- 3 jaja klasy M (213 kcal; 1,08 zl)
- mus wiśniowy (opcjonalnie dżem, powidła, czekolada): mus kosztuje 2 zł za 100 g., wykorzystałam z tego około 10 g. - 0,2 zł; 9,6 kcal
- plaska łyżeczka cukru: 20 kcal
Sposób przygotowania:
- jaja wbijam do miseczki i dokładnie je rozbełtuję oraz dodaje cukru (sugeruje nie pomijać cukru, gdyż omlet jajeczny bez cukru przypomina bardziej jajecznice, a dzięki temu nabiera "naleśnikowego" charakteru);
- rozgrzewam mała patelnie bez tłuszczu ( nie mam żadnej specjalnej patelni, ale zauważyłam, ze jaja lubią się robić beztłuszczowy i nie przywierają:)), a następnie wylewam na nią jaja.
- smażę omlet na najmniejszym palniku, na małym ogniu i czekam aż się zetnie. Gdy u góry już będzie całkiem "zwarty" nakładam talerz na patelnie, szybkim ruchem odwracam do góry nogami, dzięki czemu przerzucam omleta na talerz bez uszczerbku w jego wyglądzie:) Następnie wrzucam go ponownie na patelnie, tym razem żeby przypiekła się druga strona.
- omlet smaruje musem wiśniowym i VOILA, można jeść!:)
RAZEM KCAL: 243 kcal
KOSZT: 1,30 zł
domcia1996
29 stycznia 2014, 11:43Pysznie :) Ja znalazłam przepis na omlet czekoladowy !!! Niebo w gębie polecam.
ar1es1
29 stycznia 2014, 11:40Smacznie wygląda;)