Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
sory ale musiałam miec to u siebie również by
zawsze o tym pamietać...


Jakiś czas temu pisaliśmy o eksperymentach prowadzonych przez doktora Braian'a Wansinka, które potwierdzają główną tezę naszego serwisu- odchudzanie zaczyna się w umyśle.

Niedawno Wansink przeprowadził kolejny eksperyment, w którym poprosił 2000 osób o wprowadzenie 20 małych i w pełni kontrolowanych zmian w ich życiu. Każda z nich jest powszechnie uznawana za istotny czynnik ułatwiający odchudzanie.

Badani mieli zapisywać swoje osiągnięcia, dzięki czemu łatwiej było sprawdzić, co skutecznie wpływa na utratę zbędnych kilogramów, a co można uznać za dietetyczny mit.

Po zakończeniu eksperymentu, opracowano listę najskuteczniejszych sekretów odchudzania.

Jedna z najprostszych zmian pozwoliła badanym schudnąć około kilograma w ciągu miesiąca- dzięki pozostawianiu na talerzu dwóch lub trzech kęsów posiłku przed jego zakończeniem.

Zatem zanim wyczyścisz talerz, pomyśl: "te dwa kęsy mogą dać jedne kilogram"?

Wansink jest osobą bardzo rozrywkową i towarzyską.

Do innego z badań Wansink zaprosił 53 gości. Podczas zorganizowanego w barze sportowym przyjęcia podano darmowe skrzydełka z kurczaka i bezalkoholowe drinki.

Kelnerkom powiedziano, żeby zbierały resztki skrzydełek jedynie z połowy stołów. Goście z regularnie sprzątanych stołów zjedli przeciętnie siedem skrzydełek- średnio o dwa więcej niż osoby siedzące przy "zaniedbanych" przez kelnerki miejscach, mające na talerzu obraz tego, ile już zjadły.

Jak z tego wniosek?

Jeśli widzisz resztki- łatwiej kontrolujesz, ile już zjadałaś. Sam Wansink przyznaje, ze stosuje to odkrycie we własnym życiu, nie sprzątając podczas uroczystości butelek po winie ze stołu- zarówno on, jak i goście łatwiej się kontrolują.

2. Jedzmy na małych talerzykach...

O wyższości małych talerzy nad większymi podczas odchudzania pisaliśmy już w naszym serwisie wielokrotnie.

Tymczasem okazuje się, że istnieje jeszcze przynajmniej jedna sztuczka związana z talerzem, którą możesz wykorzystać podczas walki o szczuplejszą sylwetkę.

Według doktora Brian'a Wansink'a, behawiorysty pasjonującego się przede wszystkim tematyką ?bezmyślnego jedzenia? (o jego eksperymentach pisaliśmy już wcześniej),

osoby, które wypełniają talerz wszystkim, co planują zjeść (łącznie z deserem!) zjadają średnio o 14 % kalorii mniej niż osoby, które nie nałożą wszystkiego na talerz za pierwszym razem, ale dokładką sobie kolejne porcje podczas posiłku.

Zatem, by zjeść mniej,a tym samym szybciej i skuteczniej schudnąć, wypełnij cały talerz- ale tylko raz.

I pamiętaj, by twój talerz był mniejszy. Wansink potwierdził podczas badań, że osoby wybierające mniejsze talerze zjadają nawet o 60 % kalorii mniej, niż osoby korzystające z zastawy o tradycyjnych rozmiarach.



  • staranowa

    staranowa

    30 listopada 2011, 11:50

    Bardzo ciekawe rzeczy, sama stosuje się do tych zasad i waga spada :)

  • piersiastamycha

    piersiastamycha

    28 listopada 2011, 10:10

    Ja się stosuję zawsze do małego talerzyka;))..Super artykuł!!!

  • mimi69

    mimi69

    28 listopada 2011, 09:07

    cieszę się,że spodobały Ci się artykuły pozdrawiam Grażka

  • sloneczkoko

    sloneczkoko

    28 listopada 2011, 08:43

    O małym talerzyku i dokładaniu wiedziałam,a reszta też jest bardzo ciekawa.Warto spróbować Powodzenia.

  • Manija

    Manija

    27 listopada 2011, 23:48

    Bardzo ciekawe rzeczy. Warte przemyślenia i zastosowania :) Szczególnie z mniejszym talerzem, nie lubie zostawiac jedzenia, bo te 2-3 pozostawione kęsy musiałabym wyrzucić, a już wolę przytyć niż wurzycac jedzenie- taka filozofia :) Dlatego nakładam mniej, nie biorę dokładek, żeby nie zostawiac :)

  • poemi74

    poemi74

    27 listopada 2011, 23:36

    Bo to święta prawda !!!! Mi też się bardzo podoba ten artykuł :) Pozdrawiam Mila

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.