Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Podkręcamy metabolizm - zdrowe żywienie


Podkręcamy metabolizm - przyprawy imbir, cynamon, bazylia i pieprz - Zdrowe żywienie

Przyprawy czynią cuda. Mogą zmienić smak potraw, wyostrzyć go lub zdominować. To dzięki nim jedzenie nabiera intensywnych kolorów, a gdy gotujemy po całym domu rozchodzi się intensywny, aromatyczny zapach. Dodajmy jeszcze, że wiele przypraw i ziół przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć. W trosce o piękną figurę na wiosnę robimy przegląd naturalnych ulepszaczy smaku i przyprawiamy na zdrowie!

Na początek wyrzucamy z kuchni wszelkie sztuczne kostki, przyprawy w proszku i płynie, które obfitują w niezdrowy utwardzany tłuszcz, sól, sztuczne aromaty i barwniki oraz armię konserwantów. Wyrzucamy je z naszego jadłospisu, chroniąc nasz organizm przed otyłością, alergiami i chorobami serca, wątroby, nerek. Robimy miejsce na to co zdrowe, smaczne i tanie.


Przyprawy
Takim skromnym bohaterem naszej kuchni jest pieprz. Wiemy, że pasuje właściwie do każdej potrawy. Pieprz dodajemy do wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Bez niego żadna zupa nie nabierze odpowiedniego aromatu i smaku. Nie sposób jest wymienić wszystkie potrawy, do których dodajemy pieprz, tak samo trudno wyliczyć dobroczynne właściwości tej niezwykłej przyprawy. Pieprz, pobudzając wydzielanie soków trawiennych, wspomaga proces trawienia, dzięki temu jest sprzymierzeńcem wszelkich diet. Poza tym działa dezynfekcyjnie i przeczyszczająco.

Cynamon to najstarsza przyprawa świata. Z powodzeniem zaspokaja apetyt na słodycze, pomaga więc w walce z niechcianymi kilogramami. Możesz dodać cynamon do kawy zamiast cukru, napój wyda ci się o wiele słodszy, a zaoszczędzisz sporo kalorii. Już nawet odrobina cynamonu zapobiega wahaniom insuliny po każdym posiłku, przez co chroni nas przed napadami głodu. Poza tym ta pięknie pachnąca przyprawa obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Od dziś zamiast tuczącego deseru wybierz zdrową i smaczną przekąskę ? plasterki banana lub cząstki pomarańczy i jabłka posypane cynamonem. Bardzo smaczne połączenie to śliwki i cynamon ? posmaruj gorące tosty dżemem śliwkowym i posyp cynamon ? zjedz i zapomnij o zachciankach na tort czekoladowy.

Imbir świeży, mielony, marynowany ? do wyboru do koloru. Koniecznie włącz go do swojego jadłospisu. Tradycyjna wschodnia medycyna poleca imbir jako panaceum na wszelkie problemy z trawieniem. Imbir pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa żółciopędnie i rozkurczowo, poprawia krążenie, rozgrzewa, a nawet uznawany jest za afrodyzjak. Z czym łączyć imbir? Mielony dodajemy do ciast i deserów, by nadać im lekko cierpki, egzotyczny smak i zapach, wspaniale pasuje do szarlotki (oczywiście polecamy w wersji dietetycznej ? mało ciasta, dużo jabłek posypanych imbirem i cynamonem). Marynowany imbir jemy z sushi, lub sam ? podgryzamy zamiast chipsów. Świeży, starty smażymy na odrobinie oliwie z cebulą, czosnkiem i papryczką chili, dodajemy trochę soku z limonki, curry i ulubione warzywa pokrojone (papryka, pieczarki, brokuły, kapusta pekińska itp.) w drobne paseczki, kawałki kurczaka lub krewetki, na koniec wrzuć chiński makaron, lub wcześniej ugotowany ryż jaśminowy i mamy aromatyczne, pikantne danie rozgrzewająco ? odchudzające. Egzotyka na talerzu w zdrowszym wydaniu niż dania smażone w chińskich barkach.


Bazylia
Coraz bardziej popularna w naszej kuchni bazylia to kolejny odchudzający hit. Jej zielone, delikatne listki pięknie komponują się z czerwienią pomidorów. To właśnie do potraw, zrobionych z pomidorów; sałatek, sosów i zup najczęściej dodajemy bazylię świeżą lub suszoną. Walory smakowe to nie jedyny atut tego popularnego zioła, warto pamiętać, że bazylia poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu, działa przeciwskurczowo oraz pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Na dodatek ma działanie przeciwdepresyjne, poprawia nastrój ? może dlatego, że jej charakterystyczny przyjemny zapach kojarzy się z włoskimi wakacjami!

Proponujemy zdrowe i aromatyczne, pikantnie przyprawione menu na cały dzień.

Śniadanie ? tost z ciemnego chleba z plasterkiem fety, pomidorem, listkami bazylii, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem i kawa lub herbata z cynamonem.

Drugie śniadanie - pomarańcza z cynamonem.

Obiad - warzywa z kurczakiem podsmażane na oliwie z imbirem.

Podwieczorek - tost z dżemem śliwkowym i cynamonem.

Kolacja - sałatka capresse z dodatkiem awokado.

Autor:
Małgorzata Brzezińska

Dzielę się z Wami tymi mądrościami bo niby wiemy a jednak zapominamy.

Czy skorzystacie?...Macie wybór.

Moja waga 66,40 ...czyli jedna 6 z zrzucona. Niby niewiele, ale co tam.

W środę biegałam 1 godzinę wczoraj biegałam i ćwiczyłam 1 godzinę i 20 minut.

Myślę i mam nadzieję, że do piątku spadnie następna 6.

Szóstkę Miecia może mieć , ale w Toto Lotka, he, he.

Cynamonowe buziaczki

  • sylwia12498

    sylwia12498

    26 listopada 2011, 12:09

    pozdrawiam:)

  • kinior87

    kinior87

    25 listopada 2011, 11:32

    Używam wszystkich przypraw tutaj wymienionych;) oraz czosnku i papryki chili:) poprawiają smak potraw niesamowicie;)

  • MonikaBk

    MonikaBk

    25 listopada 2011, 00:11

    Ja uwielbiam pieprz, a cynamon - jakoś się o nim często zapomina ;)

  • pierszkurczaka

    pierszkurczaka

    25 listopada 2011, 00:11

    Uwielbiam wszystkie przyprawy jakie wymieniłaś. Dziś do serka wiejskiego dodałam sobie cynamon i to był naprawdę dobry wybór, nawet odrobina wystarczy :)

  • Jabluszkowa

    Jabluszkowa

    24 listopada 2011, 22:56

    Niby wiemy, a jednak cynamonu dawno nie używałam. Za to pieprz sypię do wszystkiego ;) Muszę koniecznie wypróbować tego banana z cynamonem, brzmi smakowicie.

  • Aldek57

    Aldek57

    24 listopada 2011, 22:30

    Na jesienne chłody takie rozgrzewające przyprawy są rewelacyjne a zimą grzaniec / może być bez alku/ z imbirem i cynamonem czyni cuda.Pozdrawiam,miłych snów życzę

  • dytkosia

    dytkosia

    24 listopada 2011, 22:17

    to trzymam kciuki za tą lotkową 6 i spadające wagowe

  • agrafqa

    agrafqa

    24 listopada 2011, 20:47

    lecę po banana z cynamonem :) super sprawa z tymi przyprawami :)

  • Kenzo1976

    Kenzo1976

    24 listopada 2011, 20:07

    lubię cynamon :)cmok :)

  • Rozumiee

    Rozumiee

    24 listopada 2011, 20:03

    Na szczęście przyprawy, które zostały wymieniona przez Ciebie lubię :) i mają duży wpływ na nasze trawienie więc jak najwięcej cynamonu nie ważne do czego ważne, że go lubimy i jest wszędzie :) najlepszy w jogurtach,owsiankach mmm :)

  • izulka710

    izulka710

    24 listopada 2011, 19:53

    Mieciu jak zwykle piszesz mądre rzeczy z domieszką humoru,ale mi się to podoba:))

  • uleczka44

    uleczka44

    24 listopada 2011, 18:33

    U Ciebie zawsze się czegoś dowiem. Niby wiem to od dawna, ale, albo zapomniałam, albo stare przyzwyczjenia wzięły górę. Tak czy siak dziękuję. Zwłaszcza za cynamon i imbir. Odwdzięczam się imbirowym buziaczkiem.

  • znudzonaona

    znudzonaona

    24 listopada 2011, 18:23

    witaj :-) u mnie baaaardzoooo dużooo idzie pieprzu , chłopaki sypią ile się da . Kupuję w ziarnach i mielimy w młynku ręcznym , już myślałam o załozeniu plantacji z pieprzem :-) Wczoraj cynamonem to u mnie tylko pachniało , został mi ryż z gołąbków i starłam do niego jabłko , do mikrofali , nakryłam miseczkę talerzykiem i figa , talerzyk pękł i musiałam wszystko wyrzucić . Pozdrawiam serdecznie :-)

  • EmilyEmily

    EmilyEmily

    24 listopada 2011, 15:39

    o tak uwielbiam przprawy bazylie mam zawsze świerza ;) a imbir pije nawet jako herbate ;) Dobrze Ci idzie i tak trzymaj. Cynamonowa panienko :) ja liczyłam wczoraj te kalorie z ciekawości nie tylko wafle i chleb przecież było masełko oliwa czosnek i jakieś jeszcze inne dodatki i tak wyszło :) dziś waga bez zmian buzile

  • beatkal

    beatkal

    24 listopada 2011, 15:03

    dziekujemy Ci za te dietetyczne madrosci,ktore przeciez wlasnie wszystkie znamy ale rzeczywiscie zapominamy o nich dadajmy jeszcze spalacz tluszczu jakim jest pieprz czerwony cayenne......... spadaj 6 spadaj od Mieci

  • Arnodike

    Arnodike

    24 listopada 2011, 14:35

    Twarda Miecia ;-)

  • mrowaa

    mrowaa

    24 listopada 2011, 13:37

    O super:)))) Przypomniałaś nam o przyprawach, a teraz akurat czas na cynamon, imbir:))) Dzięki:) Buziak:*

  • elka65

    elka65

    24 listopada 2011, 12:50

    uwielbiam cynamon:))) więc buziaki smakowały:))))) Mieciu 6 w totka życzę i również cynamonowo cmokam, cmok:*

  • Alianna

    Alianna

    24 listopada 2011, 12:23

    imbir, cynamon i pieprz od białego po cayene na porządku dziennym. Ostatnio jednak imbir kandyzowany mnie gubi, oj gubi, hi, hi... Buziaczki Mieciu!

  • kasia8147

    kasia8147

    24 listopada 2011, 11:03

    tak tak Mieciu - życzę tej szóstki - ale tylko w totka :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.