Podkręcamy metabolizm - przyprawy imbir, cynamon, bazylia i pieprz - Zdrowe żywienie
Przyprawy czynią cuda. Mogą zmienić smak potraw, wyostrzyć go lub zdominować. To dzięki nim jedzenie nabiera intensywnych kolorów, a gdy gotujemy po całym domu rozchodzi się intensywny, aromatyczny zapach. Dodajmy jeszcze, że wiele przypraw i ziół przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć. W trosce o piękną figurę na wiosnę robimy przegląd naturalnych ulepszaczy smaku i przyprawiamy na zdrowie!
Na początek wyrzucamy z kuchni wszelkie sztuczne kostki, przyprawy w proszku i płynie, które obfitują w niezdrowy utwardzany tłuszcz, sól, sztuczne aromaty i barwniki oraz armię konserwantów. Wyrzucamy je z naszego jadłospisu, chroniąc nasz organizm przed otyłością, alergiami i chorobami serca, wątroby, nerek. Robimy miejsce na to co zdrowe, smaczne i tanie.
Przyprawy
Takim skromnym bohaterem naszej kuchni jest pieprz. Wiemy, że pasuje właściwie do każdej potrawy. Pieprz dodajemy do wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Bez niego żadna zupa nie nabierze odpowiedniego aromatu i smaku. Nie sposób jest wymienić wszystkie potrawy, do których dodajemy pieprz, tak samo trudno wyliczyć dobroczynne właściwości tej niezwykłej przyprawy. Pieprz, pobudzając wydzielanie soków trawiennych, wspomaga proces trawienia, dzięki temu jest sprzymierzeńcem wszelkich diet. Poza tym działa dezynfekcyjnie i przeczyszczająco.
Cynamon to najstarsza przyprawa świata. Z powodzeniem zaspokaja apetyt na słodycze, pomaga więc w walce z niechcianymi kilogramami. Możesz dodać cynamon do kawy zamiast cukru, napój wyda ci się o wiele słodszy, a zaoszczędzisz sporo kalorii. Już nawet odrobina cynamonu zapobiega wahaniom insuliny po każdym posiłku, przez co chroni nas przed napadami głodu. Poza tym ta pięknie pachnąca przyprawa obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Od dziś zamiast tuczącego deseru wybierz zdrową i smaczną przekąskę ? plasterki banana lub cząstki pomarańczy i jabłka posypane cynamonem. Bardzo smaczne połączenie to śliwki i cynamon ? posmaruj gorące tosty dżemem śliwkowym i posyp cynamon ? zjedz i zapomnij o zachciankach na tort czekoladowy.
Imbir świeży, mielony, marynowany ? do wyboru do koloru. Koniecznie włącz go do swojego jadłospisu. Tradycyjna wschodnia medycyna poleca imbir jako panaceum na wszelkie problemy z trawieniem. Imbir pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa żółciopędnie i rozkurczowo, poprawia krążenie, rozgrzewa, a nawet uznawany jest za afrodyzjak. Z czym łączyć imbir? Mielony dodajemy do ciast i deserów, by nadać im lekko cierpki, egzotyczny smak i zapach, wspaniale pasuje do szarlotki (oczywiście polecamy w wersji dietetycznej ? mało ciasta, dużo jabłek posypanych imbirem i cynamonem). Marynowany imbir jemy z sushi, lub sam ? podgryzamy zamiast chipsów. Świeży, starty smażymy na odrobinie oliwie z cebulą, czosnkiem i papryczką chili, dodajemy trochę soku z limonki, curry i ulubione warzywa pokrojone (papryka, pieczarki, brokuły, kapusta pekińska itp.) w drobne paseczki, kawałki kurczaka lub krewetki, na koniec wrzuć chiński makaron, lub wcześniej ugotowany ryż jaśminowy i mamy aromatyczne, pikantne danie rozgrzewająco ? odchudzające. Egzotyka na talerzu w zdrowszym wydaniu niż dania smażone w chińskich barkach.
Bazylia
Coraz bardziej popularna w naszej kuchni bazylia to kolejny odchudzający hit. Jej zielone, delikatne listki pięknie komponują się z czerwienią pomidorów. To właśnie do potraw, zrobionych z pomidorów; sałatek, sosów i zup najczęściej dodajemy bazylię świeżą lub suszoną. Walory smakowe to nie jedyny atut tego popularnego zioła, warto pamiętać, że bazylia poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu, działa przeciwskurczowo oraz pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Na dodatek ma działanie przeciwdepresyjne, poprawia nastrój ? może dlatego, że jej charakterystyczny przyjemny zapach kojarzy się z włoskimi wakacjami!
Proponujemy zdrowe i aromatyczne, pikantnie przyprawione menu na cały dzień.
Śniadanie ? tost z ciemnego chleba z plasterkiem fety, pomidorem, listkami bazylii, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem i kawa lub herbata z cynamonem.
Drugie śniadanie - pomarańcza z cynamonem.
Obiad - warzywa z kurczakiem podsmażane na oliwie z imbirem.
Podwieczorek - tost z dżemem śliwkowym i cynamonem.
Kolacja - sałatka capresse z dodatkiem awokado.
Autor:
Małgorzata Brzezińska
Dzielę się z Wami tymi mądrościami bo niby wiemy a jednak zapominamy.
Czy skorzystacie?...Macie wybór.
Moja waga 66,40 ...czyli jedna 6 z zrzucona. Niby niewiele, ale co tam.
W środę biegałam 1 godzinę wczoraj biegałam i ćwiczyłam 1 godzinę i 20 minut.
Myślę i mam nadzieję, że do piątku spadnie następna 6.
Szóstkę Miecia może mieć , ale w Toto Lotka, he, he.
Cynamonowe buziaczki
masztalski
24 listopada 2011, 10:20Od jakiegoś czasu świeży imbir jest zameldowany w lodówce , opakowany w ręcznik papierowy . Zachowuje świeżość nawet kilka tygodni . Troche to już u mnie jak uzależnienie - kilka plasterków zalane wrzątkiem , wystudzony płyn + sok z cytryny i czasami odrobina miodu ,,,,,, pyszne , zdrowe i zbędna woda wymyka się z organizmu ,,, Uwielbiam przyprawy ,,, pozdrawiam i życzę piątki ,,,,buźka
sikoram3
24 listopada 2011, 09:55hehe mnie tez ta 6 w totka by sie przydala ...tylko musze go w koncu wyslac ...Pozdrawiam.
azi74
24 listopada 2011, 09:55Dzięki za te słodkie buziaki ,jeszcze się oblizuję ,były pyyycha !!!!!!!!!!!! hihi
SYLWIULA.sylwia
24 listopada 2011, 09:54Właśnie robię sobie kawę z cynamonem:) Cmok
azi74
24 listopada 2011, 09:44Tak ,to jest rewelacyjny pomysł !!! Mnie tez korci ,żeby spróbować połączenia powideł z cynamonem :) Hm ... może będzie dobre.Właśnie zrobiłam sobie kawę z cymamonem i mlekiem ,ale ....wylałam jednak mi nie smakowła ,może dlatego ,że nie jestem fanką cynamonu . pa
Karampuk
24 listopada 2011, 09:42CYNAMON DO KAWY ZAMIAST CUKRU ?? kurcze muszę dzisiaj spróbować
sempe
24 listopada 2011, 09:26dzięki Mieci za kolejne dobre rady... od dzis będę więcej pieprzyć;-)
azi74
24 listopada 2011, 09:26Dzięki Tobie na nowo odkryłam te mądrości - to jest prawda,że my dużo wiemy ,ale szybko zapominamy dlatego dzięki takim osoba jak Ty odświeżamy szare komórki hihi Mieciu zwróciłam uwage na mądrość powidła z cynamonem dla łasuchów - to co od dziś stosujesz ? Slę całuski powidełkowo - cynamonowe ,miłego dnia ! paaaaa
baja1953
24 listopada 2011, 09:10hej, Mieciu!! No, to już wiem, czemu tak lubię pieprz i bazylię!! Pieprzę wszystko i mocno( od zawsze), a bazylia niezmiennie stoi na moim oknie kuchennym..:)) Muszę teraz zaprzyjaźnić się z cynamonem... Mieciu, uciekasz... No, ale ja nie spocznę...Gonię, Cię, gonię...:)) Cmok;))
angmatel
24 listopada 2011, 09:05Dzięki kochana za te cudne mądrości! Właśnie mi uświadomiłaś że muszę zrobić zapasy ;o) bo bazylia i cynamon się skończyły. Z imbirem jak do tej pory nie eksperymentowałam, pewnie dlatego że piwo imbirowe mi nie wchodzi ;o) Może świeży posmakuje? Zresztą czego się nie robi dla dobrego wyglądu no nie? ;o)
hoffnungsvoll
24 listopada 2011, 09:02Już od dawna dosypuję gdzie mogę imbir, cynamon, różne zioła a i o kardamonie nie zapomnę, bo ma boski zapach! Uwielbiam go. Jak sobie szykuję serek wiejski do pracy, to wkrajam tam jednego banana, mieszam z małą ilością jogurtu naturalnego, coby za suche nie było, dodaję 1 łyżeczkę miodu albo i nie, zależy jak mi leży:-) i dosypuję właśnie mielony imbir, cynamom i kardamon. Dla mnie to smakowa bomba! Polecam! A! A kawa z tymi przyprawami pachnie cudnie i jest również bardzo smaczna, trzeba do wrzątku wsypać kawę, chwilę pogotować, dosypać tych przypraw i jeszcze chwilkę na małym ogniu niech to popyrkocze. Dodać łyżeczke miodu, bo podobno gorzka kawa "rozwala" wątrobę. Lepiej pić ją bez mleka, no chyba że kropelkę dolejemy. Mniam!
Grazka19751
24 listopada 2011, 09:02Dzięki za tyle cennych informacji :-) O cynamonie słyszałam i włączyłam go do mojegio menu - wczoraj np. jadłam serek wiejski z bananem i cynamonem - po prostu pychotka i w odczuciu był to naprawdę słodki deser chociaż nic slodkiego (oprócz banana) tam nie dodałam. Teraz należy się przyjrzec pozostałym przyprawom - pieprz, imbir i bazylia... :-) Trzeba je włączyć do swoich potraw ;-) Pozdrawiam