Gozleme – turecki chlebek | Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (6 sztuk)
Ciasto
300 g mąki pszennej
90 ml ciepłej wody
szczypta soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
Farsz
100 g sera feta
100 g liści szpinaku
5 listków mięty
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy z łyżką mąki w kilku łyżkach ciepłej wody.
Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczną pracować. Następnie
dosypujemy pozostałą mąkę, sól, dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne
ciasto. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto,
pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie
przygotowujemy farsz. Oczyszczone liście szpinaku gotujemy przez chwilę w
odrobinie wody. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki
cebulę i czosnek. Dodajemy do podgotowanego szpinaku, doprawiamy
pieprzem i listkami mięty (jest to bardzo istotny składnik, nadaje daniu
niesamowity smak).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na sześć porcji. Każdą z
nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 12 cm x 18 cm, na
połowę każdego prostokąta nakładamy szpinak i posypujemy rozdrobnioną
fetą. Składamy ciasto w pół i zlepiamy brzegi. Patelnię lekko naoliwiamy
i smażymy każdy chlebek po około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z
sosem jogurtowym. Smacznego
-----------------------
penne z sosem serowo-brokułowym...
makaron penne
pierś z kurczaka
pół szkl śmietany 18%
3/4 szkl mleka
łyżka mąki
plaster masła
1 serek topiony
pół szklanki startej Goudy
kilka różyczek brokuła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy. Brokuła
gotujemy ok 2 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Na patelni
rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w małą kostkę mięso; smażymy.
Masło roztapiamy i wsypujemy mąkę cały czas mieszając. Następnie wlewamy
mleko i śmietanę. Dodajemy sery. Gotujemy na małym ogniu stale
mieszając aż uzyskamy kremową konsystencję. Ja dolałam więcej mleka bo
sos był gęsty. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy kurczaka i brokuła. Na
koniec wrzucamy makaron, mieszamy i rozkładamy na talerze.
------------------------------------------------------------
Zupa krem z ziemniaków z grzankami
dla 6 osób
czas: 30 minut
2 cebule
2 łyżki masła
2 duże ziemniaki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
100 g startego parmezanu
ewentualnie 2 kieliszki grappy (można ją zastąpić koniakiem, brandy lub armaniakiem)
6 kromek razowego chleba
Cebule obieramy i siekamy. Wrzucamy do garnka i dusimy na maśle do
miękkości. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całe ząbki
czosnku. Zalewamy wrzącą wodą tak, aby zakryła wszystkie składniki.
Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotujemy na wolnym ogniu pod
przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę miksujemy, dodajemy
parmezan i grappę (lub inny alkohol). Chleb kroimy w kostkę i podprażamy
na patelni. Posypujemy grzankami zupę i od razu podajemy.
-----------------------------
Zapiekanka z porami i kurczakiem | Poezja smaku
Na blogach kulinarnych można znaleźć różne wersje zapiekanki z porem.
Jest popularna, ponieważ taką zapiekankę przyrządza się błyskawicznie, a
jest pyszną propozycją na rodzinny obiad. Ja dziś prezentuję swoją
wersję z makaronem lasagne. Por zazwyczaj jest dodatkiem – a szkoda, to
bardzo smaczne warzywo, a ta zapiekanka jest dowodem na to, że świetnie
sprawdza się on w roli głównej. Na zdjęciu przedstawiam wam sam bałagan
– bo zapiekanka znikała w pośpiechu
Składniki:
2 pory
podwójna pierś z kurczaka (może być pierś z indyka)
cytryna – skórka i 3 łyżki soku
cebula
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/3 kostki rosołowej (rozpuszczona w 1/2 szklanki wody)
150-200 ml śmietanki 30%
50 g szynki w plasterkach (ja użyłam polędwicy sopockiej)
czubata łyżeczka musztardy
garstka żółtego sera (jeśli mamy plasterki to około 2)
1 łyżka mąki
kilka płatów makaronu lasagne (u mnie wyszło 6)
ciasto francuskie
żółtko
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Zaczynamy od pokrojenia kurczaka i szynki w kostkę, a cebuli i porów w
miarę cienkie plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC. Kurczaka
smażymy na oliwie z oliwek na dużej patelni, gdy się usmaży odgarniamy
go na boki, a na środku smażyły cebulę z ząbkiem czosnku i szynką. Potem
robimy miejsce na por. Smażymy. Ścieramy też skórkę z cytryny. Wszystko
dokładnie mieszamy na patelni i obsmażamy dalej. Dodajemy 1/2 szklanki
bulionu stworzonego z 1/3 kostki rosołowej. Następnie dodajemy
śmietankę, musztardę, tymianek i 3 łyżki soku z cytryny. Rozpuszczamy w
sosie trochę żółtego sera. Bierzemy filiżankę do której wsypujemy
czubatą łyżkę mąki i dolewamy kilka łyżek płynu z sosu – mieszamy aż
mąka się rozpuści. Otrzymaną masę rozpuszczamy z powrotem w sosie,
powinien się zagęścić. Solimy i pieprzymy do smaku. Żaroodporne naczynie
smarujemy oliwą z oliwek. Na dno kładziemy surowe płaty makaronu
lasagne, tak aby na siebie nie zachodziły (u mnie zmieściły się trzy).
Na nie wlewamy połowę zawartości patelni. Przykrywamy kolejną warstwą
makaronu lasagne i wylewamy pozostały sos. Przykrywamy całość ciastem
francuskim, które smarujemy żółtkiem.
Pieczemy 25-30 minut.