Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
trochę ciekawych przepisów :)


Gozleme – turecki chlebek | Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (6 sztuk)
Ciasto
300 g mąki pszennej
90 ml ciepłej wody
szczypta soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
Farsz
100 g sera feta
100 g liści szpinaku
5 listków mięty
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy z łyżką mąki w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczną pracować. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę, sól, dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Oczyszczone liście szpinaku gotujemy przez chwilę w odrobinie wody. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek. Dodajemy do podgotowanego szpinaku, doprawiamy pieprzem i listkami mięty (jest to bardzo istotny składnik, nadaje daniu niesamowity smak).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na sześć porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 12 cm x 18 cm, na połowę każdego prostokąta nakładamy szpinak i posypujemy rozdrobnioną fetą. Składamy ciasto w pół i zlepiamy brzegi. Patelnię lekko naoliwiamy i smażymy każdy chlebek po około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem jogurtowym. Smacznego

-----------------------

penne z sosem serowo-brokułowym...

makaron penne
pierś z kurczaka
pół szkl śmietany 18%
3/4 szkl mleka
łyżka mąki
plaster masła
1 serek topiony
pół szklanki startej Goudy
kilka różyczek brokuła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa


Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy. Brokuła gotujemy ok 2 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w małą kostkę mięso; smażymy.
Masło roztapiamy i wsypujemy mąkę cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko i śmietanę. Dodajemy sery. Gotujemy na małym ogniu stale mieszając aż uzyskamy kremową konsystencję. Ja dolałam więcej mleka bo sos był gęsty. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy kurczaka i brokuła. Na koniec wrzucamy makaron, mieszamy i rozkładamy na talerze.

------------------------------------------------------------

Zupa krem z ziemniaków z grzankami

dla 6 osób
czas: 30 minut


2 cebule
2 łyżki masła
2 duże ziemniaki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
100 g startego parmezanu
ewentualnie 2 kieliszki grappy (można ją zastąpić koniakiem, brandy lub armaniakiem)
6 kromek razowego chleba


Cebule obieramy i siekamy. Wrzucamy do garnka i dusimy na maśle do miękkości. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całe ząbki czosnku. Zalewamy wrzącą wodą tak, aby zakryła wszystkie składniki. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę miksujemy, dodajemy parmezan i grappę (lub inny alkohol). Chleb kroimy w kostkę i podprażamy na patelni. Posypujemy grzankami zupę i od razu podajemy.

-----------------------------

Zapiekanka z porami i kurczakiem | Poezja smaku

Na blogach kulinarnych można znaleźć różne wersje zapiekanki z porem. Jest popularna, ponieważ taką zapiekankę przyrządza się błyskawicznie, a jest pyszną propozycją na rodzinny obiad. Ja dziś prezentuję swoją wersję z makaronem lasagne. Por zazwyczaj jest dodatkiem – a szkoda, to bardzo smaczne warzywo, a ta zapiekanka jest dowodem na to, że świetnie sprawdza się on w roli głównej. Na zdjęciu przedstawiam wam sam bałagan – bo zapiekanka znikała w pośpiechu

Składniki:
2 pory
podwójna pierś z kurczaka (może być pierś z indyka)
cytryna – skórka i 3 łyżki soku
cebula
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/3 kostki rosołowej (rozpuszczona w 1/2 szklanki wody)
150-200 ml śmietanki 30%
50 g szynki w plasterkach (ja użyłam polędwicy sopockiej)
czubata łyżeczka musztardy
garstka żółtego sera (jeśli mamy plasterki to około 2)
1 łyżka mąki
kilka płatów makaronu lasagne (u mnie wyszło 6)
ciasto francuskie
żółtko
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Zaczynamy od pokrojenia kurczaka i szynki w kostkę, a cebuli i porów w miarę cienkie plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC. Kurczaka smażymy na oliwie z oliwek na dużej patelni, gdy się usmaży odgarniamy go na boki, a na środku smażyły cebulę z ząbkiem czosnku i szynką. Potem robimy miejsce na por. Smażymy. Ścieramy też skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni i obsmażamy dalej. Dodajemy 1/2 szklanki bulionu stworzonego z 1/3 kostki rosołowej. Następnie dodajemy śmietankę, musztardę, tymianek i 3 łyżki soku z cytryny. Rozpuszczamy w sosie trochę żółtego sera. Bierzemy filiżankę do której wsypujemy czubatą łyżkę mąki i dolewamy kilka łyżek płynu z sosu – mieszamy aż mąka się rozpuści. Otrzymaną masę rozpuszczamy z powrotem w sosie, powinien się zagęścić. Solimy i pieprzymy do smaku. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą z oliwek. Na dno kładziemy surowe płaty makaronu lasagne, tak aby na siebie nie zachodziły (u mnie zmieściły się trzy). Na nie wlewamy połowę zawartości patelni. Przykrywamy kolejną warstwą makaronu lasagne i wylewamy pozostały sos. Przykrywamy całość ciastem francuskim, które smarujemy żółtkiem.
Pieczemy 25-30 minut.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.