Zupa krem z pieczonych ziemniaków
Składniki
zupa
ziemniaki upieczone z dodatkiem masła lurpak czosnkowe i gałki (do smaku) 400 gram
kalafior 250 gram
1 łodyżka selera naciowego 1
przyprawa curry i 5 smaków szczypta
trochę wody 1
mleczko kokosowe 1
grzanki stworzone z bułki, przesmażone na oliwie truflowej garść
Jak przygotować:
Przyrządzamy wpierw ziemniaki. Obrane lekko gotujemy w osolonej wodzie.
Nie dłużej niż 5-6 min. Wystudzone przekładamy do miski gdzie dokładnie
łączymy z masłem Lurpak czosnkowym (łyżka) i gałką (do smaku). Nie
podaję dokładnej ilości, gdyż jest to kwestia indywidualna w tym
przypadku. Przekładamy na blachę wyłożoną folią i pieczemy do
zbrązowienia w 250 stopniach.
W międzyczasie na oliwie w garnku przesmażamy po łyżce curry i 5 smaków
do momentu, aż zaskwierczą. Wtedy dodajemy drobniutko pokrojony seler i
kalafior i chwilę smażymy. Następnie zalewamy wodą i gotujemy do
miękkości. Gdy już zmiękną dodajemy upieczone ziemniaki, solimy i
pieprzymy i chwilę razem wszystko gotujemy.
Następnie całość traktujemy blenderem. Gdyby masa była za gęsta można
spokojnie dodać bulionu warzywnego bądź wody. Jednak odradzam używanie
wody, bo rozrzedza nam ona smaki zamiast jak bulion, podtrzymywać je.
Podajemy z kleksem mleczka kokosowego i grzankami z bagietki, zapieczonymi w piekarniku i polanych oliwą truflową.
TARTA POMIDOROWO-SEROWA
ciasto
200g mąki
100g zimnego masła
1 jajo
2 łyżki zimnej wody
pół łyżeczki soli
4 pomidory
2 kule sera mozzarella po 125g
80-100g sera lazur lub gorgonzola
1 duża cebula
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, suszona bazylia, oregano
Do miski wsypuję mąkę i sól, dodaję pokrojone w kostkę masło i jajo.
Siekam wszystko aż masło połączy się z mąką i szybko wyrabiam gładkie
ciasto. Formuję kulę, wkładam do foliowego woreczka i chowam do
zamrażarki na minimum 15-20 minut.
Piekarnik nastawiam na 200 stopni i biorę się za przygotowywanie
nadzienia. Umyte pomidory kroję na ćwiartki i wycinam twarde części.
Układam je w naczyniu żaroodpornym (skórką do dołu) posypuję delikatnie
solą, skrapiam oliwą i wkładam na 15 minut do piekarnika. Gdy czas
podpiekania pomidorów dobiega końca, rozwałkowuję schłodzone ciasto i
wykładam nim formę do tarty. Nakłuwam widelcem i jak już wyciągnę z
piekarnika pomidory wstawiam ciasto na 15 minut.
Na rozgrzanej oliwie podsmażam pokrojona w półplasterki cebulę, jak
zmięknie posypuje ją cukrem i smażę jeszcze przez chwilę aż zrobi się
błyszcząca. Upieczony spód wyciągam z piekarnika i zmniejszam
temperaturę do 180 stopni. Wykładam podsmażoną cebulę na to układam
pomidory (jeżeli przeszkadza Ci skórka z pomidorów to jest dobry moment
aby ją zdjąć).
Pomiędzy kawałkami pomidorów układam plastry mozzarelli na wierzchu
lazur (gorgonzolę) pokrojony w grubą kostkę. Posypuję ziołami i zapiekam
20 minut, aż mozzarella ładnie się rozpuści.
Sylwestra1217
30 marca 2014, 16:28pyszności :), dodaję do ulubionych