Batoniki owsiane
(Przepis Nigelli)
Składniki:
397 g mleka zagęszczonego słodzonego - czyli 1 puszka
250 g płatków owsianych górskich
75 g wiórków kokosowych
100 g suszonej żurawiny + 2 garści rodzynek
125 g mieszanki nasion (pestki słonecznika, dyni, sezam, siemię lniane)
125 g niesolonych orzechów (może być jeden rodzaj, a może być mieszanka różnych)
Przygotowanie:
Mleko skondensowane podgrzać w garnuszku, ale nie do zagotowania. W
misce wymieszać wszystkie suche składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze
wymieszać. Formę o wymiarach ok. 20 x 35 cm wyłożyć papierem do
pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę, wyrównać powierzchnię. W
zależności od tego, jakie lubi się batony można masę lekko ugnieść -
bez tego dla mnie były zbyt miękkie. Ale też nie ugniatać masy na siłę,
bo wtedy zrobią się kamyczki, nie batony. Piec ok. 1 godziny w
temperaturze 130 st. C. Po wyjęciu i przestudzeniu pokroić na 16
prostokątnych batoników.
Jabłkowe placuszki z płatków owsianych
Lekkie i pyszne placuszki pełne płatków owsianych - moje ulubione :)
Przepis znaleziony na stronie Zdrowe Nie Nudne i wielokrotnie przeze
mnie robiony w różnych wersjach - oczywiście bez smażenia na tłuszczu.
Idealne na śniadanko!
SKŁADNIKI:
1 jabłko
1 jajko
2 łyżki płatków owsianych Kupiec
2 łyżki otrębów owsianych Kupiec
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szczypty cynamonu
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Dokładnie wymieszaj z resztą składników.
Patelnie teflonową lub ceramiczną dobrze rozgrzej na nakładaj placuszki. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Najlepsze ciepłe, prosto z patelni :)
Zielone kopytka z serem i szpinakiem
Kopytka w wersji zielonej wyglądają ciekawie na talerzu i są bardzo smaczne. Zachęcam do zrobienia:)
1 kg ziemniaków
1/2 kostki sera feta
450-500 g świeżego (lub mrożonego) szpinaku
1 jajko
ok.1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mięsa.
Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany drobno czosnek i lekko
podsmażyć. Wrzucić opłukany, odsączony i drobno pokrojony szpinak.
Przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć chwilę do odparowania wody.
Odstawić do ostudzenia.
Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, rozdrobniony ser feta, szpinak i
przyprawy do smaku. Wszystko wyrobić na gładką masę. Ciasto podzielić na
części.
Następnie na podsypanej mąką stolnicy rolować ciasto i lekko spłaszczać.
Kroić ukośne kluski i wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować do
wypłynięcia (ok. 2-3 min.).
Podawać ze skwarkami, sosem lub smażoną cebulką. Można posypać tartym serem.