Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
pyszności:)


Batoniki owsiane
(Przepis Nigelli)

Składniki:

397 g mleka zagęszczonego słodzonego - czyli 1 puszka
250 g płatków owsianych górskich
75 g wiórków kokosowych
100 g suszonej żurawiny + 2 garści rodzynek
125 g mieszanki nasion (pestki słonecznika, dyni, sezam, siemię lniane)
125 g niesolonych orzechów (może być jeden rodzaj, a może być mieszanka różnych)


Przygotowanie:
Mleko skondensowane podgrzać w garnuszku, ale nie do zagotowania. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać. Formę o wymiarach ok. 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę, wyrównać powierzchnię. W zależności od tego, jakie lubi się batony można masę lekko ugnieść - bez tego dla mnie były zbyt miękkie. Ale też nie ugniatać masy na siłę, bo wtedy zrobią się kamyczki, nie batony. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 130 st. C. Po wyjęciu i przestudzeniu pokroić na 16 prostokątnych batoników.

Jabłkowe placuszki z płatków owsianych

Lekkie i pyszne placuszki pełne płatków owsianych - moje ulubione :) Przepis znaleziony na stronie Zdrowe Nie Nudne i wielokrotnie przeze mnie robiony w różnych wersjach - oczywiście bez smażenia na tłuszczu. Idealne na śniadanko!


SKŁADNIKI:
1 jabłko
1 jajko
2 łyżki płatków owsianych Kupiec
2 łyżki otrębów owsianych Kupiec
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szczypty cynamonu


Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Dokładnie wymieszaj z resztą składników.
Patelnie teflonową lub ceramiczną dobrze rozgrzej na nakładaj placuszki. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Najlepsze ciepłe, prosto z patelni :)

Zielone kopytka z serem i szpinakiem
Kopytka w wersji zielonej wyglądają ciekawie na talerzu i są bardzo smaczne. Zachęcam do zrobienia:)

1 kg ziemniaków
1/2 kostki sera feta
450-500 g świeżego (lub mrożonego) szpinaku
1 jajko
ok.1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz



Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mięsa.
Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany drobno czosnek i lekko podsmażyć. Wrzucić opłukany, odsączony i drobno pokrojony szpinak. Przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć chwilę do odparowania wody. Odstawić do ostudzenia.
Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, rozdrobniony ser feta, szpinak i przyprawy do smaku. Wszystko wyrobić na gładką masę. Ciasto podzielić na części.
Następnie na podsypanej mąką stolnicy rolować ciasto i lekko spłaszczać. Kroić ukośne kluski i wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować do wypłynięcia (ok. 2-3 min.).
Podawać ze skwarkami, sosem lub smażoną cebulką. Można posypać tartym serem.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.